2024.05.29.

,,Rá kell tenni egy lapáttal”

A vármegyei harmadosztály Észak-Nyugati-csoportját veretlenül vezető Dejtár edzője, Balga Ferenc szerint tavasszal nagy versenyfutás várható az aranyéremért.

A Dejtár együttese tizenegy győzelmet és három döntetlent elkönyvelve, első helyezettként vonult téli pihenőre a vármegyei harmadik vonal Észak-Nyugati-csoportjában. A veretlen őszi idényt elkönyvelő csapat eddigi szereplése kapcsán a hasonló folytatásban reménykedő alakulat edzőjét, Balga Ferenc kérdeztük.

– Előzetesen gondolta volna, hogy veretlenül mehetnek téli szünetre?

– Várható volt, hogy harcban leszünk a dobogó felső fokáért, de megmondom őszintén, nem gondoltam volna a féléves veretlenséget – mondta Balga Ferenc. Jól igazoltunk a nyáron, ami mindenképp erősítést jelent számunkra. Bő a keretünk, és elkerültek minket a sérülések is, így viszonylag kevés hiányzóval vághattunk neki a mérkőzéseknek. Idén tudatosabban tervezték a hétvégéjüket a fiúk, és lelkesen, jó hozzáállással jelentek meg a bajnokikon.

– Az eddigi tapasztalatok alapján mi a véleménye a pontvadászat újdonsültnek mondható formájáról?

– Sokan meglepődtek a jelenlegi rendszeren ahogyan én is, és nem örültünk ennek a döntésnek. Megbeszéltük, hogy nem foglalkozunk ezzel, el kell fogadni és csak a saját dolgunkra koncentrálni. Mélyebben nem is szeretnék belemerülni ebbe a témába, de bízom benne, hogy jövőre változás lesz. Szerintem a kétcsoportos elosztás kedvezőbb lenne sok csapat számára, és izgalmasabb, élvezhetőbb bajnokság lehetne.

– Nagyon sok sima meccset játszottak. Mivel lehetett felrázni a társaságot egy-egy ilyen könnyűnek ígérkező találkozó előtt?

– Gyakran mondom a srácoknak, hogy nincs könnyű mérkőzés. Sok esetben a könnyűnek várt meccs lesz a nehéz, ha félvállról vesszük az ellenfelet. Mindig kell, hogy legyen cél. A három pont biztosítása után lehet javítani a gólarányon, gyakorlásra is jó lehetőség, illetve lehet küzdeni a kezdőcsapatba kerülésért. Szóval egyik meccsen se szeretek motiválatlan játékost látni. Sokat segítenek ebben a vezéregyéniségek, akik a lefújásig tüzelik a csapatot.

– A hátsó alakzatot végképp nem érheti panasz, hiszen ez idáig a legkevesebb gólt kapták a mezőnyben.

– Mikor átvettem a csapatot, az volt az első cél, hogy egy stabilabb védekezést kitaláljunk. Ragaszkodtam a négyvédős rendszerhez, ami az elején okozott nehézségeket, de szépen lassan megszokták a fiúk. Partnerek voltak benne, és eredménye is lett. Szoktam mondani, ha sok gólt nem tudunk rúgni, legalább keveset kapjunk, és több pontot fogunk szerezni. Megtaláltuk a megfelelő embereket a védekező pozícióra, és idén a kapusteljesítmény is sokkal magabiztosabb.

– A jelenlegi lépéselőny tudatában mennyire lenne szomorú, ha végül nem jönne össze az aranyérem?

– Természetesen szomorú lennék, hisz elég bíztató őszt produkáltunk, és az egyik esélyesnek mondhatjuk magukat. Minimális az előnyünk, szinte semmi ez a két pont az Érsekvadkert előtt, és a Patak is bármikor képes a nyakunkba érni. A fociban bármi megtörténhet, jöhet jó és rossz periódus is. Veszíteni lehet, de nem mindegy milyen módon, a lényeg, hogy emelt fővel fejezzük be a szezont.

– Mi lehet a döntő a tavaszi versenyfutásban?

– Az első helyezést nem megszerezni volt nehéz, hanem magtartani lesz nagy feladat. Igen, nagyon jó félévünk volt, de rá kell tenni egy lapáttal, mert nagy versenyfutás várható az aranyéremért. Fejlődést várok a középmezőnytől, a ‘Sipek, Bernece’, Rétság hármast eddig is jó csapatoknak tartottam, veszélyesek lesznek. Ellenük a legtöbb pontot kell szerezni. A dobogós csapatok találkozóin bármi lehet, így az ott szerzett egységek hatalmas pluszt jelentenek, de a többi együttes ellen a lehető legtöbbre lesz szükség.

– Bajnoki cím esetén látna bármennyi esélyt egy esetleges osztályváltásra?

– Erről nem igazán volt szó egyelőre , de úgy gondolom, csekély a sansz. Ennek több oka is van. Ezek a fiúk azért fociznak Dejtáron, mert itt nőttek fel, vagy a haveri társaság ide sodorta őket. Nekünk a közelebbi és a szomszédos faluk ellen van értelme összecsapni és rivalizálni. Ez a múlt, jelen és a jövő is. Többen a magasabb szintet is megütik, de a család és munka mellett nem fér bele az egésznapos túra keletre. Nem az a lényeg, hogy vármegye kettő vagy három, de megint azt mondom, hogy egy másik rendszerrel kedvezőbb, jobb bajnokság lehetne nyugaton.