2024.06.18.

,,Nem dőlhetünk hátra”

A megyei másodosztályban listavezető Szügy edzője, Koplányi Örs örül, hogy egy ilyen csapatot irányíthat, de amondó, még nagyon sok van hátra a bajnokságból.

Remekül sikerült őszi idényen van túl a megyei másodosztályt jelenleg hétpontos előnnyel vezető Szügy. Az ez idáig tizenkét győzelem mellé mindössze egy vereséget elkönyvelő gárda mögöttünk hagyott szereplése kapcsán a társulat edzőjét, Koplányi Örsöt kérdeztük.

– Hogyan tekint vissza az őszi szezonra?

– Az eltelt tizenkét fordulóval elégedettnek kell lennünk, hiszen kiegyensúlyozott, stabil teljesítményt nyújt a csapat – mondta Koplányi Örs. Volt jó néhány nagyszerű teljesítményünk, jó példa erre, hogy a fő riválisok ellen a fiatal védelmünk gólt sem kapott és tizenhárom bajnokin tizenkét gólt kaptunk. Egy igazán rossz napunk volt, de ott sem játszottunk rosszul, hanem én hibáztam, ennek köszönhető egyetlen vereségünk. Azonban nem ájulhatunk el magunktól, mindig van miben fejlődni, továbblépni, és még nagyon sok van a bajnokságból, nem dőlhetünk hátra.

– Jó ideje remek formában állomásoznak. Mi a jó szereplés kulcsa?

– A siker titka a rutin meg az évek, és emellé társul a fiatal erő és technika!

– Mit gondol, ki nevezhető a legfőbb mozgatórugónak a jelenkori szügyi futballban?

– Benedek József nélkül elképzelhetetlen a szügyi foci. A háttérben olyan munkát végez minden téren. Neki köszönhető, hogy a megye egyik legjobb pályája Szügyben van!

– Kicsit elevenítsük fel a múltat, amikor Koplányi Örs csatlakozott a Szügy SE-hez. Milyenek voltak a kezdetek ennyi év távlatából?

– Akkoriban Bercelen már nem tartottak igényt a munkámra, és Kalmár Gábor segítségével Szügybe kerültem. 2014 tavaszán vettem át a csapatot, a hetedik helyen. Akkoriban tizennégy csapatos volt a nyugati megye kettő, nem úgy, mint most, és olyan erős ellenfelekkel kellett felvenni a versenyt, mint például a Bánk, a Bercel, a Patak, és még sorolhatnám! A bajnokság végére az új igazolásokkal a harmadik helyen végeztünk. Utána két bajnoki cím következett a 2014/2015-ös és a 2015/2016-os szezonban, de volt két negyedik és egy ötödik hely is. Ezt követően ismét aranyérmesek lettünk. Én nem tartom magam edzőnek, inkább jól szervezem őket, és örülök, ha vihetem bármelyik játékosom cipőjét!

– Mivel lehet egy-egy idény, egy-egy meccs előtt motiválni ezt a tapasztalt társaságot?

– Az a szerencsém, hogy olyan rutinos játékosok vannak a csapatban, akiket nem kell motiválni, mert minden mérkőzés előtt tudják, milyen súlya van az adott meccsnek. Vannak a csapatnak zongoracipelői, rájuk ez a megfelelő mondás, és átmennek a falon is a rutinos játékosok után! A fiataloknak pedig, ha nem elég motiváció, hogy együtt pályára léphet egy Mohácsival, Jelével vagy Hodászival, és még sorolhatnám, akkor annak mondhatok én bármit! Minden idény előtt az a motiváció, hogy élvezzük a játékot, érezzük jól magunkat minden mérkőzés előtt, és utána még sokáig együtt legyünk a pályán.

– Nyilatkozataiban gyakran olyan őszintén nyilvánult meg, akár a bajnokság működése kapcsán, amire joggal kaphatták fel a fejüket. Ön min változtatna?

– Természetesen most is mindent tartok, ami mondtam! Csak az a baj, hogy süket fülekre talál! Mindegy, hogy mit mondok, mondunk! Én visszahoznám a ligaértekezleteket, de ott az a baj, hogy meg kell hallgatni az egyesületek kérését, javaslatát az igazgatóságnak. De nincs, így olyan rossz döntéseket hoznak, mint például, hogy megszüntették a nyugati- és keleti-csoportot. Mostanra kiderült, amit mondtuk, hogy az összevonás és a sok utazás miatt sokan nem fogják vállalni. Az lett belőle, hogy egyesek kényük-kedvük szerint kiállnak vagy éppen nem. Erre visszahoznám azt a szabályt, hogy aki nem állt ki és nem utazik el a soros ellenfélhez, az a következő körben ugyanúgy idegenben játsszon. Az utánpótlást pedig nem kellene kötelezővé tenni, hanem, aki tud, indítson, aki nem, az fizessen egy bizonyos összeget az igazgatóság felé, mely összeget aztán osszák szét azok között, akik indítanak. Ez esetben teljesen külön bajnoksága lenne az utánpótlásnak. 

– Bár jelenleg még tart a téli pihenő, szépen lassan közeledik az idény folytatása. Zárszóként mit tudna mondani erről az időszakról?

– Télen a csapat nyolcvan százaléka részt vett a balassagyarmati teremtornán. Január 14-én kezdtük a felkészülést, heti egy edzéssel. Február 11-töl felkészülési mérkőzések következnek, a bajnokság kezdetéig. Tavasszal folyamatosan jó hangulatú, győztes mérkőzéseket várok, de szerintem nehéz félév elé nézünk!