2024.06.13.

,,A labdarúgást csak szívből lehet játszani”

A vármegyei másodosztályban jobb szereplést remélő Galgagyörkről kispadjáról távozó Deme Csaba vegyes érzésekkel tekint vissza az elmúlt két évre.

A hetedik helyet elérve fejezte be a mögöttünk hagyott 2022/2023-as vármegyei másodosztályú idényt a Galgagyörki SE csapata. Mint nemrégiben kiderült, a társulat korábbi edzője, Deme Csaba lemondott eddigi tisztségéről, illetve jelenleg úgy tudjuk, a klub egyedüliként megmaradó felnőtt együttese a Pest vármegyei futball vérkeringésében képzeli el a jövőjét. A gárdát az elmúlt időszakban irányító trénert megszerzett tapasztalatai kapcsán kérdeztük.

– Mennyire elégedett az előző idénnyel és vajon miért nem jött össze jobb szereplés?

– .Alapjában véve, elégedett vagyok – kezdte Deme Csaba. Tudtuk, hogy nehéz lesz. Lehetett volna jobb is. A bajnokság elején mindenki ígéretet tett, hogy komolyan fogja venni a bajnokságot. Erre mi történt? Volt, aki a mérkőzés napján lemondta a részvételt, mert neki dolga van… Ha bárki ezért meg is haragszik, ezek az emberek nem valók focistának! És a végére épphogy csak ki tudtunk állni ilyen emberek miatt, de bátran ki merem emelni, ha tényleg mindig a legjobb összeállításban tudtunk volna játszani, akkor sokkal jobb lett volna. Több pont benne maradt a csapatban.

– Azt nyugodtan megállapíthatjuk, hogy pozitív emlékek mellett, szereztek negatív tapasztalatokat is a mögöttünk hagyott évadok során…

– Nagyon sok pozitív emlék maradt bennem ebből a két bajnoki szezonból. Jó csapatok vannak és jó focit játszanak. Őszintén megmondva, nekem a megye három sokkal jobban tetszett. Ott csak egy banánhéjon csúsztunk el az éremtől. De a fiatal játékosok bebizonyították, hogy bárhol megállják a helyüket. Büszke vagyok rájuk. Hát, igen, voltak negatív dolgok is. Amiből az elején nagyon sokat kaptunk, utána picivel kevesebb lett. Ezt csak úgy tudtuk volna elkerülni, ha sokszor inkább meg sem halljuk… Szerintem mindenki tudja, miről beszélek, mert már többször elmondtam. Ha őszintén kell válaszolnom, nekem a két bajnoki szezonban egyetlen egy emberrel volt problémám, név nélkül. Hogy is mondjam, nem a kedvencem volt, és akadt egy csapat is, mellyel ugyanígy vagyok. Gondolom, ez visszafelé is így van. A régi nyilatkozataimból kiderül egyértelműen.

– Úgy hírlik, a jövőben már nem kettő, hanem csak egy felnőtt csapata lesz az egyesületnek.

– Döntésünk az eredményesség reményében történt. A mostani szezon bebizonyította, hogy két csapatból kell egy. Megpróbáltuk egyben tartani a játékosokat, ami sikerült is, de itt kell elmondanom, hogy már nem én leszek a vezetőedzője a csapatnak. Én a bajnokság végén lemondtam erről. Emiatt a Nógrád vármegyei folytatásról nem nagyon tudok beszélni, mert már nem vagyok a felnőtt csapat mellett. Remélem, hogy a maradt játékosok a legjobb tudásukat fogják mutatni a bajnokságban és végre már egy jó helyezést fognak elérni.

– Megsüvegelendő, hogy ötven évesen hat alkalommal is pályára lépett a megyei másodosztályban, ráadásul négy gólt is szerzett. 

– Igen, bármikor kész voltam, hogy pályára lépjek. Nekem ennyi is elég volt az eredményességhez. Véremben van a foci szeretete és a tudása is, büszkén vállalom ezt. Jó volt mozogni, és hiányozni is fog, de van öregfiúk bajnokság, valahol csak lesz rám szükség, és ott a legjobb szeretném nyújtani. Nagyon sok szép emlék köt ezekhez a fiúkhoz, hiszen több évet voltam velük, csak azt sajnálom, hogy nem sikerült aranyérmet nyernünk, de nagyon jó focisták és előttük a jövő. 

– Zárszóként adódik a kérdés, hogyan tovább?

– Hogy velem mi lesz, azt nem tudom. Szeretnék maradni az egyesületnél, de ez nem biztos. Lehet befejezek mindent, ami a labdarúgással kapcsolatos. Mert kedden ért egy negatív bejelentés, amit nem biztos, hogy elfogadok. Nagyon sok mindent tettem a galgagyörki labdarúgásért. Volt, hogy egy bajnoki szezonban három csapatot is vezettem. Most volt egy kis más dolgom a foci mellett, de akkor is szívem-lelkemet kitettem értük. A klubtól őszintén megmondva, nem szeretnék búcsúzni, van utánpótlás, remélem, sikerül csapatot találni nekem, ha nem, akkor jön egy kis pihenő, mert nagyon rám fér. Mint tudjuk, a labdarúgást csak szívből lehet játszani, másképp nem, azt már nem focinak hívják. Kívánok minden csapatnak a következő bajnoki szezonhoz jó szereplést! Akkor is, hajrá, Galgagyörk!