2024.06.18.

A hétvége embere: Varga Gyula

Csereként beszállva duplázta, csapatának új lendületet adva vezette győzelemre együttesét a Bátonyterenyét felülmúló Diósjenő játékos-edzője.

Az elmúlt félévek során már megszokhatták olvasóink, hogy szerkesztőségünk minden, a Vármegyei I. osztályban lejátszott fordulót követően megválasztja az adott hétvége legfigyelemreméltóbb teljesítményét jegyző futballistáját.

A 2023/2024-es szezon második köre után a Diósjenő rutinos csatára, egyben egyik játékos-edzője, Varga Gyula mellett döntöttünk, aki csereként beszállva, duplázva és csapatának lendületet adva segítette négy egyes siker a Bátonyterenyét felülmúló övéit. Most pedig következzen a támadóval készült interjúnk!

– Milyen mértékben képezi a taktika részét, hogy mostanában a bajnokik hajrájában kerül bevetésre?

– Inkább reálisnak nevezném, mint tudatosnak – vágott bele Varga Gyula. Jelen pillanatban kondicionálisan erre vagyok képes! Vannak nálam sokkal jobb erőállapotban lévő játékosok. Taktikailag viszont jól szokott működni, kicsit fáradtabb játékosok ellen kell helytállnom. Vannak fiatal játékosaink, mellette igazoltunk ügyes focistákat, elég bő a keretünk, hála istennek. A feladat adott, a legjobbját kell mindenkinek nyújtani, amiben megpróbálunk segíteni. Aztán, ha szükség van rám, akkor beállok a sorba. De addig egyértelmű, hogy elsőbbséget élveznek a fiatalok!

– Pályára lépése után gyakorlatilag lezárta a meccset. Személy szerint, hogy érzi, mekkora szerepe volt a sikerben?

– Éreztem, hogy valami megváltozott, miután beálltam Azt is éreztem, hogy gólt fogok szerezni, de az első félidőben egy nullás állásnál ott volt egy ordító helyzetünk, hárman mentünk a kapusra, sajnos Albi rossz döntést hozott, és beélesedett a meccs. Ha abból gólt rúgunk, akkor szerintem nem lett volna ennyire pontatlan a játékunk, és nem lettünk volna ennyire befeszülve. Ha valaki ránéz az eredményre, azt gondolja, hogy ez sima volt. Pedig egyáltalán nem! A BTC-nek voltak jó periódusai, Bari Csabi okozott kellemetlen perceket. Persze labdabirtoklasban felülmúltuk őket, de ezt a sportágat gólra játsszák. Ezért is mondjuk el, hogy kíméletlenül ki kell használni az adódó lehetőségeket. Az Érsekvadkert ellen is egy egyes állásnál óriási ziccert hibáztunk. Meg is bosszulta magát! Igen, volt szerepem a sikerben, de csapattársaim önzetlen játéka is kellett hozzá!

– Mennyire változott Varga Gyula a húsz évvel ezelőtti önmagához képest?

– Érettebb lettem minden téren! Volt ó, „van” egy pár makacs sérülésem, ami hátráltató, gyorsaságom azért megkopott, de próbálom jó helyezkedésssel kompenzálni. Szerintem átalakult a játékom a régihez képest. Sokkal jobban átlátom a lehetőségeket a pályán. Élveztem akkor is a focit, sok gólt rúgtam az évek alatt. Voltam háromszor gólkirály, de nem voltam sosem bajnokcsapat tagja a megyei első osztályban, ami azért picit hiányzik. Így alakult! Most már Bőgér Dáviddal elvállaltuk a játékos-edző szerepkört is, így sokkal több mindenre kell figyelnünk. Felelősséggel tartozunk a csapat iránt. Ami nekünk ugyanolyan fontos! Egy kiváló közösséget irányíthatunk. Bízunk a srácokban!

– Olykor-olykor azért megfordul a fejében, hogy meglévő tudása alapján, azért több is lehetett volna ebben a labdarúgó pályafutásban?

Persze, több volt benne! Voltak lehetőségeim, NB-s szinten megmérettetni magam. De sosem vonzott igazán! Így utólag sokszor mondom magamnak, hogy jó lett volna, ha… De ez már a múlt, nem rágódom rajta! Sok szép pillanat ért így is a futballban!

– Milyen az újdonsült edzői szerepkörben tevékenykedni?

– Összetett, bonyolult és nehéz! Mint mondtam, felelősséggel tartozunk a csapat iránt! Nekünk kell döntéseket meghozni. Bő a keret, ha mindenki hadra fogható, akkor lesz olyan, aki keretbe se fog kerülni, annyian vagyunk, de még mindig jobb, minthogy elmegyünk tizenegyen, abból hárman sérülten Mindig tudni kell kezelni az adódó lehetőségeket! Dáviddal megpróbálunk észszerűen cselekedni. Nagyon lelkiismeretesen csináljuk! Az edzéslátogatottság rendkívül jó. A fiúk mindenben partnerek. A véleményükre minden esetben kíváncsiak vagyunk. Nagyon jó a közösség, ezt szeretnénk fenntartani, mellette jó eredményekkel társítva.

– Mit vár csapatától ebben az évadban?

– Azt gondolom, fogunk szép eredményeket elérni! Szeretnénk állandósítani a jó szereplésünket. Keretünk adott hozzá. Ahhoz képest, hogy vannak új igazolások, eléggé körvonalazódik az elképzelésünk. Kijelenthetem, hogy erősödött az állományunk! De ha ez csak fél év múlva érik be, akkor sincs semmi gond. Nincs eredménykényszer! Meg szeretnénk nehezíteni mindenkinek a dolgát!

– Szombaton idegenben lesz jelenésük. Mire számít a következő erőpróbán?

– Elvileg majdnem teljes kerettel tudunk elutazni Héhalomba. Ennek függvényében kimondottan jó mérkőzést várunk. A Héhalom eddig két igen erős csapattal találkozott. Nagy következtetéseket nem tudunk levonni belőle. Mint mindenhol, szeretnénk begyűjteni a három pontot. Készülünk tisztességgel!