2024.07.27.

Jöhet a huszonkilencedik forduló a megye egyben

A Bánk-Dalnoki Akadémia II ellen köszön el a bajnokságtól az SBTC, a Bátonyterenye ellen vigasztalódna a Mohora, az Építőkkel szemben sem lassítana a Karancslapujtő.

A következő hétvégén a huszonkilencedik kört fogják megrendezni vármegyénk élvonalában. Hat meccsre szombaton kerül sor, míg egy találkozót vasárnap bonyolítanak le. Lássuk, mire számítunk az aktuális összecsapások kapcsán!

Megyei I. osztály, 29. forduló:

2023. május 20. (szombat), 17.00:

Salgótarjáni BTC-Bánk-Dalnoki Akadémia II

Ugyan a sorsolás szerint eredetileg a tartalékcsapat a pályaválasztó, a Szojka Ferenc Stadionban csapnak össze a felek, így a hazai környezet előnyeivel felvértezve várhatja a kezdősípszót a mezőny aranyérmese. A Stécé remek szériában állomásozva várja a meccset, az előző tizenkét bajnoki fellépését egyaránt behúzta Sebestyén Szilárd legénysége. A másik oldal hat mérkőzést is megnyert a legutóbbi hét találkozójából, pechükre éppen a mögöttünk hagyott körben szakadt meg eredményes periódusuk. Bár a táblázaton hatalmas távolság van a résztvevők között, egy sanda gyanúnk szerint nem fogja olcsón adni a bőrét a fiatalos második számú együttes, adott esetben egy izgalmas, pörgős ütközet is kibontakozhat majd a gyepen. Kár tagadni, hogy esélyesként tekinthetünk a pontvadászatbéli küzdelmeknek ezzel a küldetésükkel búcsút intő salgótarjániakra, érdemes lesz azonban odafigyelniük, ha nem akarnak hoppon maradni. Nem mindegy egyébként, hogy milyen százalékos mutatóval fejezik be a szezont a hamarosan az NB III-ba jutásért egy oda-visszavágós osztályozót megvívó fekete-fehérek, lehet jelentősége egy minél jobb statisztikának, szóval hiába van már meg a végső elsőség, másmilyen aspektusból megéri hajtani a harmadosztályba vágyódó társulatnak.

Unicum FC Mohora-Bátonyterenyei TC

Ennek a párosításnak is adott a favoritja, összességében pedig, ezen összecsapás előtt félnivaló nélkül is ki merjük, jelenteni, hogy jóval közelebb lehet a pontok bezsebeléséhez az egyik oldal, nevezetesen az előző hat bajnokijukat behúzó, a hét közepén viszont a kupában fájdalmas vereségben érintett hazaiak. Ismét egy hajszálon múlott, hogy kvalifikálják magukat az országos főtáblára a mohoraiak, azonban megint elcsúsztak egy banánhéjon, így nem sikerült elérni vágyálmukat. A látogatók amúgy mostanában pozitívabb lépésekkel jelentkeztek, mint tették azt korábban, két döntetlent követően a mögöttünk hagyott fordulóban emelt fővel kapott ki az aranyérmestől Berki Krisztián brigádja. Ezúttal is finoman szólva jókora meglepetésként könyvelhetnénk el, ha borítani tudná a papírformát a sereghajtó, elsősorban a tisztes helytállás lebeghet a nehéz túra elébe néző csapat tagjai szemei előtt. A házigazdák minél fényeseben csillogó éremmel zárnák az idényt, többet viszont nem hibázhatnak, ha tényleg meg akarják kaparintani a dobogó középső fokát. Komoly fordulatként jegyezhetnénk fel, ha bedőlne a felvezető gondolatmenetünk, nem ismerhet pardont Baranyi Tibor armadája, kellő odafigyeléssel pedig, fáradtság ide vagy oda, egy búfelejtő könnyed diadal is benne lehet a pakliban.

Silver Tüzép-Karancslapujtő KSE-Építők KC

Ezen mérkőzést megelőzően is megjelölhető a toronymagas favorit, elvileg nem botolhatnak meg a bombaformában lévő, legutóbbi kilenc tétmeccsüket mellébeszélés nélkül behúzó házigazdák, akik bizony semmiképpen nem szeretnének lassítani a szezon utolsó stádiumában sem. Friss kupagyőztesként készülődhetnek a pár héttel ezelőtti fájó pontlevonáson gyorsan túllendülő, alaposan feltüzelt ‘lapujtőiek, a szerdán begyűjtött siker ráadásul még inkább felspannolhatja az amúgyis igen csak egyben lévő társaságot. A vendégek nincsenek túl jó passzban manapság, az elmúlt négy erőpróbájuk alkalmával képtelenek voltak nyerni, jót tenne a lelkiállapotuknak egy újabb eredményes manőver. Nagy valószínűséggel nem a mostani találkozója során tér vissza a helyes ösvényére Csatlós Tamás garnitúrája. Elég komoly fegyvertényként könyvelhetnénk el, ha meg tudnák ráncigálni az oroszlán bajuszát az alsóházban fellelhető salgótarjániak, akiknek fel kell kötniük a gatyát, ha nem akarnak beszedni egy nem túl szívderítő mélyütést. Nem ismerhetnek pardont a házigazdák, a meccs teljes egészét kellő üzemi hőfokon lejátszva pedig akár ismét előhúzhatnak a cilinderből egy simábbnak mondható végkifejletet. Tekintélyes kalapemeléssel illethetnénk a másik oldal, ha képes volna megcáfolni a leírtakat.

Szendehely FC-Palotás SE

Az igazi rangadót nem tartogató hétvége legérdekesebbnek tetsző összecsapásának veselkedhetnek neki a felek, abszolút nyílt viaskodásra van kilátás. Mindkét érintett a még előkelőnek nevezhető ötödik pozíció megszerzéséért harcol, ebben a különversenyben jelenleg a házigazdák vannak helyzeti előnyben, egy esetleges siker segítségével viszont bajnoki egységek tekintetében beérnék vetélytársukat a látogatók. Szóval egy vérbeli hatpontos viaskodással van dolgunk, ami előtt nincs kiemelkedő esélyes. Közös a résztvevőkben, hogy változatos időszakot tudhatnak maguk mögött. A nyugat-nógrádiak két vereség után saját játékterükön intézték el legutóbbi ellenfelüket, míg a palotásiak öt nyeretlen fellépést követően regionális derbin arattak szép győzelmet. Úgy véljük, egy olyan mérkőzés kerekedhet ki ebből a párosításból, ahol talán az ismerősebb környezet bizonyulhat döntő tényezőnek, egyébként sem ide, sem oda nem tudnánk bökni előzetesen. Férfias birkózás jellemezheti majd az ütközet, ahol kis dolgok határozhatják meg, melyik alakulat lesz boldogabb a hármassípszó hallatán.

Pásztó SK-Diósjenő SE

Ez a párharc sem tűnik egyértelműnek lefutottnak, valamelyest több sansszal illetnénk a még a végső ötödik helyeség megkaparintásával szemezgető hazaiakat, mérget azonban nem merünk rá venni, hogy képes is lesz felülkerekedni ellenlábasán Forgó Péter társulata. A tabellán lentebb tanyázó vendégek emelt fővel maradtak alul az előző körben a mezőny egyik legjobbjával szemben, egy, a múltkorihoz hasonló teljesítménnyel lehet keresnivalójuk szombaton is. A pásztóiak két sima siker után fájónak nevezhető fiaskóban voltak érintettek az előző körben, lenne tehát mit kijavítaniuk, könnyed menetre azonban nem számíthatnak, vélhetően legjobb arcukra lesz szükség ahhoz, hogy két vállra tudják fektetni a bármire képes látogatókat. Kiegyenlített összecsapás van benne a levegőben, ami előtt az a véleményünk, hogy az ismerősebb környezet miatt kicsivel közelebb lehetnek majd az üdvösséghez a házigazdák, az sem volna viszont eget verő meglepetés a vendégek részéről, ha rácáfolnának erre a várakozásra és örömittasan vonulnának majd be az öltözőbe a lefújást követően.

Berkenye SE-Szécsény VSE

Érzésünk szerint, esélyesként húzhatnak kesztyűt az elmúlt napokban kétszer is bizakodásra okot adó eredményeket elérő nyugat-nógrádiak, akik valószínűleg ezúttal is három pontban gondolkodnak, még akkor is, ha egy ideje csak toldozzák-foltozzák csapatukat. A szécsényieknek nem ment az előző hetekben, zsinórban négy vereségnél tart Csatlós Csaba brigádja, elkélne már egy jó eredmény a hátsó fertályhoz tartozó gárda számára. A hazaiak a mögöttünk hagyott bajnoki körben idegenben értek el egy döntetlent, míg nemrégiben a kupában tizenegyesrúgásokat követően gyűjtötték be a sorozat bronzérmét, egyúttal pedig a kvalifikációt az országos főtáblára. Az biztos, hogy önbizalom terén perpillanat remekül fest Rusvay Gergely együttese, az viszont egyáltalán nem elhanyagolható kérdés, hogy mennyit vett ki a játékosokból a szerdai nagy csata. Ez az adalék bizony a látogatók malmára hajthatja a vizet, akiket nagy butaság volna egy laza karlegyintéssel lerendezni, korábbi arcukkal előrukkolva, akár rágós falatnak is bizonyulhatnak, ehhez azonban tényleg lehető legjobb arcukra lenne szükség.

2023. május 21. (vasárnap), 17.00:

DJ-Mobitel-Érsekvadkert SE-Mátraterenye SE

Szügy.

A párbaj érdekessége, hogy talán ez a két csapat várja leginkább az idény zárását, és akkor még finoman fogalmaztunk. A házigazdák Canossa-járása jó pár hete tart, míg a másik oldal egészen biztosan nem indulhat el a vármegyei első osztály következő évadbéli küzdelmeiben, így nem meglepő az utóbbi időszakban tapasztalt bukdácsolás. A pályaválasztó társaság egyaránt vereséggel fejezte be legutóbbi négy mérkőzését, ráadásul elég sima pofonokról beszélhetünk. A ‘terenyeiek két bajnoki óta nyeretlenek, szerdán a kupadöntőben szedtek be mélyütést. Egyelőre nagy kérdés, melyik alakulat tudja jobban felszívni magát erre a teljes mértékben tét nélküli meccsre, elsődlegesen mindkét armada számára a becsület a tét. Esélyesebbnek gondoljuk a kelet-nógrádiakat, még az említett szituáció ellenére is acélosabbnak tűnnek, mint ellenfelük, jó napot kifogva meglehet a győzelem Bujtár Tamás legénysége számára. Persze nem volna ördögtől való cselekedet a ‘vadkertiektől, ha nem üres kezekkel esnének túl a találkozón, ki tudja, lehet éppen most fognak majd megtáltosodni…

Szabadnap: Héhalom SE.