2024.07.27.

,,Mindenki tudja a dolgát”

A balassagyarmati téli teremtorna első osztályában aranyérmet szerző Észak Kapuja csapatvezetője, Benécs Balázs már a bajnokság elejétől bízott a végső sikerben.

A mögöttünk hagyott hétvégén befejeződött a balassagyarmati téli teremlabdarúgó bajnokság aktuális kiírása. Az első osztályban az utolsó körben játék nélkül, gyakorlatilag surranópályán befutó, a torna zárómérkőzését követően előzni tudó Észak Kapuja kaparintotta meg a végső elsőséget. A remek szereplés kapcsán a rutinos gárda csapatvezetőjét, Benécs Balázst kérdeztük.

– Milyen elképzelésekkel vágtak neki a kiírásnak?

– A bajnokság előtt a dobogót céloztuk meg – mondta Benécs Balázs. Minden évben ez a cél. Én személy szerint a végső győzelemben bíztam. Képesnek tartottam rá a csapatot, hogy megnyerje a bajnokságot. A rutin vitathatatlanul mellettünk szólt, hiszen rengeteg fiatal játszik a többi csapatban.

– Nem szokványos helyzetben várták az utolsó fordulót, hiszen az már korábban eldőlt, hogy játék nélkül szereznek pontokat, ezen felül a korábban négy egységet gyűjtő Talentnek kellett szurkolni a nagy meglepetésért. Hogy élték meg ezt a nem szokványos szituációt?

– Nehéz volt így végignézni az utolsó fordulót, hogy nem voltunk a pályán. Természetesen örültünk a három pontnak. De úgy jobb lett volna, ha a pályán tudjuk megszerezni ezeket az egységeket. Én bíztam a meglepetésben, hiszen egy fiatal csapatról beszélünk, akik meccsről meccsre jöttek bele a felnőtt futballba. Nekünk is nehéz volt ellenük játszani, rengeteget futnak és biztos helyen van náluk a labda. Ahogy vártam is, rengeteg futás jellemezte a mérkőzést, és a helyzeteit jobban kihasználó csapat nyert, ezzel minket segítve a végső győzelemhez.

– Összességében milyen gondolatokkal tudná feleleveníteni a tornát csapata szemszögéből?

– A megszokott hozzáállás vezérelt, mindig csak az előttünk álló mérkőzésre koncentráltunk. Meg kell nyerni, aztán majd alakulnak a dolgok. A címvédő elleni döntetlen utáni győzelemnél mondtam a srácoknak, hogy nagyon fontos lesz ez a két pont! Szerencsére így is lett. Bár a Fekete vonat elleni vereséggel majdnem lecsúsztunk a végső győzelemről, de az utolsó forduló visszahelyezett minket a tabella élére.

– Egyéni elismerésben nem részesültek. Csapatvezetőként kit emelni ki a gárdából?

– Sajnos igen, nem kaptunk egyéni díjakat, igaz, az utolsó napig versenyben voltunk a gólkirályi címért, de végül nem lett meg. A kapusunkat, Tresó Bálintot emelném ki legelőször, mert régi mondás, hogy „végy egy jó kapust!” Ez nekünk szerencsére megvan! Illetve még megemlíteném Nagy Gergőt, akinek a góljai nélkül nem állhattunk volna a dobogó tetejére. És a legfontosabb pedig, hogy csapatként vagyunk szervezettek. Mindenki tudja a dolgát, és hozzáteszi a legjobbját minden mérkőzésen.

– Személy szerint mi a véleménye az életre hívott új szabályokról?

– Kicsit tartottunk az új szabályoktól, bár a vonalra való játékkal nem volt gondunk, de kicsit idegen volt számunkra a futsal labda és a 4+1-es játék. Mindig is 5+1-es bajnokságban vagy tornákon szerepeltünk. Sokkal több mozgás kell négy a négy ellen. Szerencsére nagy létszámban tudtunk minden meccsen megjelenni, így többet cserélve, ellensúlyoztuk az egyel kevesebb fővel való játékot.

– Kispályán is ritka az olyan társaság, amely ilyen sok éve együtt van. Mi a kulcs?

– A titkunk, hogy pályán kívül is jó barátságot ápolunk, és nagypályán valamikor mindenki volt a másiknak csapattársa vagy még most is egy klubnál játszanak. Megvan az idősebb magja a csapatnak, melyhez remek fiatal játékosok csatlakoztak. Egymásért küzdve, úgy gondolom, bárki ellen van esélyünk. Remek társaság alakult ki az évek alatt.

– A Nógrádifutball-ReklámPress Kispályás Szuperkupa hétéves történetében csak két olyan együttes van, amely mindig szerepelt a tornánkon. Az év végén újra találkozunk.

– Igen, szerencsére sikerül olyan helyen végezni minden évben, hogy egyenes ágon vagy selejtezőn keresztül sikerült kvalifikálni magunkat a Szuperkupára. Remek kezdeményezésnek tartottuk az elejétől fogva, és az idő meg is mutatja, hogy az egyik kiemelkedő eseménye a megyének minden évben. Remek csapatok és jó szervezés! Szeretünk részt venni rajta. Bajnoki címünkkel ismét ott leszünk! Már várjuk, hogy újra pattogjon a labda! Végezetül szeretném megköszönni a csapatnak a kiemelkedő hozzáállást, mely végig kitartott a tornán és a végső győzelemhez segített minket! Köszönjük a mindig színvonalas szervezést Balassagyarmat vezetőinek és végül, de nem utolsósorban a Nógrádifutball munkáját a közvetítésekkel és a Szuperkupa további magas szintű megrendezésével! Köszönjük!