2024.06.23.

,,Szépen lépegetünk előre”

A vármegyei élvonalban tizennégy bajnoki után hibátlan Silver Tüzép-Karancslapujtő edzője, Szabó Gábor szerint szerencséje van, hiszen a játékosai partnerek a munkában, klubja pedig folyamatosan fejlődik.

Mint ismert, a Silver Tüzép-Karancslapujtő együttese hibátlan mérleggel, tizennégy győzelmet elkönyvelve mehetett téli szünetre a vármegyei első osztály 2023/2024-es kiírásában. A remekbe szabott őszi idényt teljesítő csapat eddigi szereplése kapcsán a gárda vezetőedzőjével, Szabó Gáborral beszélgettünk.

– A bajnoki rajt előtt vélhetően meg sem fordult a fejében, hogy százszázalékos mutatóval mehetnek majd a téli pihenőre…

– Ilyen eszembe sem jutott – kezdte Szabó Gábor. Persze, amikor nekivágsz valaminek, értelemszerűen minden meccset meg akarsz nyerni, azt viszont nem gondoltam, hogy az ősz után így is lesz. Mindezt egy olyan bajnokságban, ami szerintem az utóbbi évek legerősebbje. Van egy Érsekvadkert, egy Bánk, egy jó Építők, egy kiegyensúlyozott Pásztó, egy Mohora. Vannak jó csapatok. Például még a Szendehely is ide sorolható, hiába vannak most ott, ahol, a játékosállományuk nem rossz. Bár mindig pozitív dolog egy ilyen szereplés, ebben a mezőnyben ez most kimondottan igaz.

– Ahogy nemrégiben említettük, a magyarországi negyedik vonalban nincs már másik hibátlan együttes. Mi a véleménye erről?

– Örülök neki, mindenképpen megtiszteltetés! Nem is gondoltam volna, de egyre többen figyelik a teljesítményünket az ország különböző pontjairól. Például Madar Csaba csapatánál, a TF-nél felfigyeltek ránk, és most fogunk is velük játszani egy edzőmeccset. Ezen felül pedig később további együttműködés is szóba jöhet. Több helyről is érkezett egyébként ilyen visszajelzés, gratuláció, ami egy remek dolog és hatalmas érdem a játékosoknak.

– Itt szóba is hoznám, mit gondol arról, hogy egyedülálló módon, a Varázslaknak köszönhetően az együttes eddigi összes mérkőzését élőben tudtuk közvetíteni?

– Ez is egy örömteli dolog. Egyrészről azért, mert azok is meg tudják nézni a csapat idegenbeli találkozóját, akik nem tudnak ellátogatni. Plusz a Varázslak tulajdonosával egyébként is nagyon jó a kapcsolat, nagyon sok mindenben segít nekünk. Azt gondolom, ilyen emberek kellenek a futball mellé és mögé, mert mindenképpen pozitív az, hogy mindig lehet rájuk számítani és támogatnak.

– Hasonlóképpen szívderítő, hogy egy stabil névszponzor, a Silver Tüzép is ott van a csapat mögött, emellett pedig Tóth Szilárd személye biztos alapokat jelent.

– Akkor lehet jó csapatot csinálni, ha anyagilag rendben van egy klub. Szerintem először az anyagi bázist kell rendbe tenni, illetve az infrastruktúrát. Ezt követően lehet elkezdeni minőségben felépíteni egy csapatot. Ez nagyon fontos. Ehhez pedig hozzájárulnak az említettek. A mai világban ezt máshogy nem lehet csinálni. Bár azt hozzá kell tennem, hihetetlen szóbeszédek terjednek, a nálunk lévő anyagi kondíciókról… Maradjunk annyiban, ilyen téren szerintem nem vagyunk az első ötben a mezőnyben! Ennek tükrében pedig még inkább megsüvegelendő ez a szereplés. Ezt azért szerettem volna elmondani, mert mindenki azt hiszi, hogy itt valami iszonyatosan komoly kondíciók vannak…

– Azért van egy fekete folt még az idény elejéről. Szóba kell hoznunk a Maklár elleni fájó kupabúcsút… Mi történt ott és akkor?

– Arról a meccsről azóta is többször beszéltünk. A kupa akár a tulajdonosunknak, akár a támogatóknak is fontos lett volna. Alakul egy csapatunk, a vármegyén belül már vannak jó eredményeink. Ezt most már jó lenne a régiónk kívül is kamatoztatni. Nem is mondanám, hogy nem jól sikerült a felkészülésünk. A foglalkozásokon ott voltak a játékosok. Az alapozás ezen része tökéletesen összejött. Az edzőmérkőzéseken viszont öten-hatan mindig hiányoztak… Ott volt az Építők elleni két találkozó, amikor az egyiken öten, a másikon hatan voltak távol a stabil csapatból. Makláron hasonló volt a helyzet. Egy olyan hullámban voltunk, hogy kicsit hitehagyottak voltak a fiúk. Még egyáltalán nem voltunk mérkőzésben. Egy olyan periódusban találkoztunk, amikor játékban nem tudtunk olyat alkotni, ami minőségi legyen. Ezért sikerült úgy, ahogy… Nem csinálnék másként semmit, mert abban a meccsben annyi volt, több nem. Nagyon kevesen voltunk. Pont Bonivártnak volt aznap az esküvője. Pál Gergő zenélt, és még sorolhatnám…

– Először irányíthat vezetőedzőként felnőtt csapatot. Ilyen téren milyen tapasztalatokat szerzett az elmúlt félévben?

– Balassagyarmaton Nagy Tibor segítője voltam és ott nagyon sokat tanultam és tapasztaltam. Ez a rutin, amit ott szereztem, nagyban hozzájárul a mostani sikerekhez. Persze más az utánpótlás, de már ott is idősebb korosztályoknál voltam, az U17-nél, U19-nél. Amit korábban tanultam, most próbáltam összevegyíteni. Nagyon élvezem. Azért valamelyest más a felnőtt foci. Főleg taktikailag. A fizikális része kapcsán van egy sajátos elképzelésem, máshogy dolgozom, mint az edzők nagy része. Ez a szakma a legnehezebb. Amikor minden működik és stimmel, örülsz neki, hogy valami nagyon el lett találva. Viszont lehetsz te bármilyen agytröszt, ha a játékosok nem valósítják meg a pályán. Jó játékosok, minőség, motivált labdarúgók nélkül egy edző sem jó! Ők viszik ki a gyepre, amit mi kitalálunk. Nekem ilyen tekintetben szerencsém van, a srácok partnerek mindenben, a klub pedig folyamatosan tud fejlődni. Szépen lépegetünk előre.

– Mi a terv a felkészülési időszakra?

– Természetesen ugyanúgy készülünk, mint eddig. Nem változtatok azon a stratégián, amit ez idáig csináltam. Nekem van egy elképzelésem a labdarúgásról. Van egy pozitívum, amit köszönünk az SBTC-nek! Heti egy alkalommal, szerdánként a Tóstrandon tudunk edzeni. Nagyon fontos a téli időszak alatt, hogy minőségi nagy méretű pályán tudunk felkészülni, hiszen az ilyen jellegű foglalkozásokat ilyenkor sem lenne jó kihagyni. Hála istennek, meg tudtuk oldani!

– Nagy mozgás nem várható a keretben, de annyit már elárulhatunk, hogy Jeney Gyula személyében tovább erősödnek.

– Nagyon örülök neki, hogy ő érkezett. Sokat beszélgettem vele. Nagyon sok mindenben hasonlóképpen gondolkodunk. Ezért vittem el magam mellé a válogatotthoz is. Szinte ugyanúgy jár a feje, mint nekem, és nagyon fontos, hogy a pályán is legyen egy olyan ember, aki ezeket a dolgokat ott át tudja adni a játékosoknak. Extra motiváltsággal rendelkezik még most is. Nagyon jól edz. Ez mindenképpen pozitív az egész társaságra. Mellette Halász Bence készül velünk, őt szeretnénk még leigazolni. Egy további játékost szeretnénk még a támadósorba. Meglátjuk, ez, hogy alakul.

– Még ki kell térnünk egy témára, ami kellőképpen érdekelheti az olvasókat… Adott esetben, ha úgy alakulnak a dolgok, ahogy azt remélik, vállalnák az NB III-at?

– Már érintettük ezt a témát a klubnál. Ez mellett nem lehet elmenni, készülni kell rá. Lehet látni az SBTC-n keresztül is, hogy milyen komoly dolgokkal jár a harmadosztály. Emellett majdnem három éven át tapasztaltam Balassagyarmaton. Másabb munkát és csapatot igényel. Nem könnyű egy ilyet bevállalni. Az utazásokat. A sokkal több edzést. Az már egy teljesen másabb szituáció. A játékosaink 99%-a dolgozik. Valaki messzebbről jár vagy hetel. Nagy dilemma a kérdés. Legyen egy stabil csapatunk évekig a vármegyei első osztályban vagy próbáljuk meg az NB III-at új igazolásokkal? Azon agyalunk, melyik opció lenne a jó. Egyelőre nem tudjuk… Ami biztos, hogy megkérjük a licencet. Viszont még azért ebből a bajnokságból is jó pár mérkőzés hátra van. Erősítgetnek az ellenfelek. Nem lesznek egyszerűek az előttünk lévő mérkőzések és nagyon könnyen elmehet az előny. Oda kell majd figyelnünk!

– Zárjuk keretbe beszélgetésünket. Vajon meddig tarthat ki a hibátlan mutató?

– Ez azon múlik, hogy mennyire vagyunk motiváltak ilyen téren. A játékosok egyébként úgy edzenek, hogy az hihetetlen. Látszik rajta, hogy a motiváltsággal nem lesz probléma. Minőségileg próbálják megcsinálni a felkészülést. Ha ez így megy tovább, szerintem még jó darabig kitarthat, de hát, nagyon nehéz idegenbeli meccseink lesznek. Megyünk Bánkra vagy Mohorára. Érkezik majd az Érsekvadkert és az Építők. Minden meccs élet-halál ilyen téren, és minden ellenfél minket akar elkapni. Ez amúgy teljesen normális, ez a lényege az egésznek, és motivál minket!