2024.07.27.

,,Igenis vannak jó focisták ebben a régióban is”

A kétévente esedékes regionális tornára készülő Nógrád Válogatott vezetőedzője, Szabó Gábor bizakodó a közelgő megmérettetés előtt.

Mint arról a közelmúltban beszámoltunk, a vármegyei élvonalban hibátlan mérleggel éllovast Silver Tüzép-Karancslapujtőt dirigáló Szabó Gábor vette át a Nógrád Válogatott irányítását. A közelmúltban több közös foglalkozáson is részt vett szűkebb környezetünk alkalmi együttese. December első hétvégéjén pedig jöhet a kétévente esedékes regionális torna Nyírbátorban, ahol négy gárda fog szerepelni az ellenfelek listáján. A dolgok jelenlegi állása szerint, szponzor híján, nem tudjuk élőben közvetíteni az érintett meccseket. Hamarosan sor kerül a közelgő megmérettetésen részt vevő játékoskeret ismertetésére, úgy tudjuk, erős állománnyal kelnek útra a mieink. Mostani anyagunkban a csapat újdonsült trénerét kérdeztük.

Hogyan fogadta a Nógrád Válogatott irányítására irányuló felkérést?

– Meglepődtem rajta, amikor felhívott a szövetségtől Schuchmann Attila, hogy lenne egy ilyen tisztség, érdekel-e a dolog – mondta Szabó Gábor. Korábban hallottam róla, hogy más vármegyékben már elindult egy folyamat, valahol pedig már keretet is hirdettek és a szakmai stábot is bemutatták. Kértem egy kis gondolkodási időt. Aztán úgy döntöttem, hogy ez egy jó lehetőség. Már csak azért is, mert szerintem a nagyon lesajnált Nógrád vármegyei labdarúgást biztosan tudjuk képviselni egy olyan csapattal, és össze tudunk szedni olyan minőségi futballistákat, hogy képesek leszünk megmutatni, igenis vannak jó focisták ebben a régióban is. Egyébként szerepvállalásom előtt leszögeztem, csak akkor vállalom el, ha tényleg profi körülményeket próbálnak teremteni a játékosoknak. Utólag úgy néz ki, minden adott és mindenben partnerek.

– Mit érdemes tudni a szakmai stábról?

– Nagyon örülök, hogy Jeney Gyula elfogadta a felkérést és részt vesz ebben a munkában. Mindenképpen egy olyan embert szerettem volna magam mellé, aki hasonlóan gondolkodik a labdarúgásról. Emberileg is sok bennünk a közös, és a futballhoz való hozzáállásunk is sokban egyezik. Mellette Babják Csaba kapusedzőként, Kis Ágnes pedig masszőrként tart velünk.

– Milyen szempontok alapján állt össze a keret?

– Mindenképpen olyan játékosokat szerettem volna, akik a jövőt képviselik. Nagyon sok fiatallal szeretnénk elutazni Nyírbátorba. Olyan srácokról van szó, akik nagyon jó mentalitásúak, és természetesen futballozni is tudnak, mert az nagyon fontos. Most viszont szintén igen lényeges volt a mentális oldal is. Nagyon szépen köszönöm az edzőkollégák és az egyesületek hozzáállását ehhez a kezdeményezéshez! Nagyban megkönnyítették, hogy igen csak pozitív az eddigi összkép.

– Mi történt a mögöttünk hagyott hetekben?

– Három felkészülési nap volt, amikor tudtunk közösen készülni keddenként. Balassagyarmaton, a Kövi Pál Sportközpontban jöttünk össze. Egyrészről ez a helyszín minden játékosnak középen volt, másrészről pedig, ideális körülmények között készülhettünk. Az első alkalom nagyon jól sikerült. A második kedden egy kétkapus edzésen vettünk részt a BSE-vel. Ezúton is nagyon köszönöm Mátyás Zsoltnak és klubjának, hogy segítségünkre voltak ebben! Azon a napon kevesebben tudtak eljönni, mert több edzőkollégám is kérte, hogy tekintsük el a játékosaik megjelenésétől, mivel fontos bajnokik előtt álltak és ugyanabban az időben edzettek. Ezt nyilván elfogadtam, mert miért ne tettem volna így. Ettől függetlenül ugyanúgy megtartottuk az edzésnapot. Bár kevesen voltunk, azt gondolom, nagyon hasznos volt ez a találkozó a BSE-vel. Nagyon örültünk neki Gyulával, hogy ez létre tudott jönni. Ez mindenképpen pozitív volt. Az utolsó összejövetelen huszonhatan vettek részt. Nyilván ennyi embert nem tudunk elvinni a tornára. Ezen a héten fog megtörténni a keret szűkítése. Aztán kiderül, kik azok, akik utazhatnak velünk.

– Az őszi szezonnak vége, az időjárás sem túl kellemesre fordult, amire egyébként már a legutóbbi kupamérkőzéssel kapcsolatos értékelésében is megpedzegetett. Vajon mi motiválhat egy-egy játékost, hogy részt vegyen ezen a messzi megmérettetésen?

– Szerintem a kiválasztottaknak ez nem fog problémát jelenteni. Az, hogy hideg van, egy dolog. Pici hóesés sem probléma, de az iszonyatosan hideg szél tényleg próbára tette a pályán lévőket a kupameccsen. Visszatérve a válogatottra, ilyen téren nem lesz gond. Azt gondolom, nagyon motiváltak lesznek a keret tagjai, és abban biztos vagyok, hogy nem a játékosok hozzáállásán fog múlni.

– Mi lehet majd a cél a közelgő tornán?

– A minél jobb szereplés. Kétszer harmincperces meccsek lesznek. Szombaton és vasárnap is kettő-kettő. Ez alatt a játékidő alatt bárki ellen el lehet érni bármit. Kicsit sötétben tapogatózunk, hogy melyik válogatottal, kik fognak eljönni. Egyelőre nem is nagyon tudjuk az erősségeket. Több olyan edzővel beszéltünk, akik ugyanebben a szituációban vannak. Még ők sem látták, nekik, hogy alakul majd a keret. Valaki panaszkodott, hogy nehezen tudja összeszedni, sokan visszamondják. Hála istennek, nekünk nincsenek ilyen problémáink. Egy-két sérülés sajnos mindig benne van. Reméljük, hogy ebből minél kevesebb lesz.