2024.09.20.

,,Nagy megtiszteltetésnek vettem ezt a megkeresést”

A Pásztó irányítását átvevő Smelkó Károly elszántan várja a munkát újdonsült csapatánál, egyúttal viszont tudja, hogy nem lesz egyszerű dolga.

A közelmúltban beszámoltunk róla, hogy Smelkó Károly lett a vármegyei élvonalban szereplő Pásztó SK vezetőedzője. A legutóbb az egy vonallal lejjebb vitézkedő Karancsalját irányító szakembert újdonsült állomáshelye kapcsán kérdeztük.

– Kezdjük korábbi csapatával. Mennyire elégedett a Karancsalja elmúlt idényével?

– A karancsaljai elmúlt esztendő sajnos nem úgy sikerült, ahogy azt a vezetőkkel terveztük – vágott bele Smelkó Károly. Miután nyáron eldöntöttük, hogy elindulunk a megyei másodosztályban, megpróbáltak megerősíteni a csapatot, igazolgattunk játékosokat. Bettes Mátéval egész évben meg voltam elégedve. Bolyós Bence, Szőke Szabolcs, az Ispán-testvérek vagy Zsosa János is csatlakozott. A mai napig azt gondolom, utóbbi játékos nagyon fontos láncszeme lett volna a csapatnak, csak sajnos már ősszel is kevesebbet volt, tavasszal pedig már abszolút nem jött. Bolyós Bencét és Szőke Szabolcsot meg kellett operálni térdsérülés miatt. Nagy Szabolcs végigcsinálta a felkészülést, aztán egyik pillanatról a másikra nem jött. Így tizennégy-tizenhat emberrel csináltuk végig az egész bajnokságot. Hozzáteszem, télen elment tőlünk Szokács Dániel és Jedlicska Balázs, akik ősszel abszolút alapemberek voltak. Télen próbáltam még erősíteni. Puporka Richárd visszatért és rúgott huszonhárom gólt. Leigazoltam Oláh Flóriánt az Építőkből, de sajnos ő is nagyon keveset tudott járni edzésre munkahelyi elfoglaltsága miatt. Ettől függetlenül meg voltam vele elégedve, illetve összességében az egész csapattal. Mindenki próbálta tenni a dolgát. Bár az edzésekhez való hozzáállás szerintem kritikán aluli volt. Ennek ellenére nagyon köszönöm a karancsaljaiaknak a bizalmat, és hogy bennem gondolkodtak! Tavaly csináltunk egy U13-as korosztályt, mivel ebben az osztályban kötelező egy utánpótláscsapat. Félszezonban ez a dolog is rám szakadt, a mai napig dolgozom a gyerekekkel. Ők azért járnak edzésre és nagyon sok örömöm volt bennük. A szülők is nagyon normálisan, meg voltam elégedve a srácokkal. Nem hagyom teljesen el a klubot, mert ezt az U13-as csapatot ugyanúgy fogom tovább csinálni és egyengetem a fiatalok útját. Remélem, hogy tudunk majd adni a futballnak mi is játékosokat! Bízom benne, együtt marad a felnőttcsapat és tovább tudják azt vinni, amit elkezdtünk. Sok sikert kívánok Koncsik László edző úrnak, karancsaljai munkájához!

– Nemrégiben úgy határozott, új vizekre evez és átveszi a Pásztó irányítását. Miért döntött így?

– Megmondom őszintén, váratlanul ért a pásztói megkeresés. Átgondoltam a lehetőséget és úgy döntöttem, elvállalom ezt a feladatot, hiszen mégiscsak a megyei első osztályról beszélünk, egy város csapatáról, ahol nagyszerű létesítmény van. Ráadásul, ahogy hallom, most ismét fognak költeni fejlesztésekre, a pálya minősége pedig a top háromban van a megyében. Az ember úgy van vele, minél magasabb szinten próbál bizonyítani. Nagy megtiszteltetésnek vettem ezt a megkeresést, de azért roppant nehéz lesz ez a feladat! Tisztában vagyok azzal, hogy nem lesz sétagalopp. Minden idegszálammal azon leszek, hogy megpróbáljam előrelendíteni a pásztói felnőttfutballt és megháláljam a vezetők által belém helyezett bizalmat!

– Mi a terve a felkészülési időszakra?

– Július 4-én kezdjük a felkészülésünket. Az első héten két edzés lesz. Azon a hétvégén még nem lesz edzőmérkőzés. Egy kisebb nyaralás után, 16-ától átállunk heti három foglalkozásra. Valószínűleg két edzés és egy gyakorló meccs lesz a programban. Úgy gondolom, ezen a szinten ez elég. Közbeszólhatnak a nyaralások, de egy-két sráccal már beszéltem, és elmondtam nekik, ha el is mennek üdülni, azért heti két-három alkalommal menjenek ki harminc-negyven percet futni, hogy ne úgy essenek vissza, híztak három-négy kilót és nem lesznek jó állapotban. Azért figyelemmel követtem a megyei első osztályú és a pásztói futballt, így nem hiszem, hogy ezzel probléma lesz és maximálisan oda fogják tenni magukat a felkészülés alatt a fiúk. Az biztos, hogy ez nem lesz könnyű, mert nálam edzeni kell!

– Elöljáróban vajon milyen célokat fogalmazhatnak meg?

– Nem tudom, tavaly milyen célokkal vágott neki a klub a bajnokságnak, de most az a cél, hogy legyen egy szerethető csapat, ami miatt érdemes lesz kijönni a nézőknek a mérkőzésekre. Ehhez rengeteget kell majd dolgoznunk, edzenünk. Minden edzésen azon leszek, hogy előre tudjam vinni az egyesületet és megpróbáljunk sikeresen szerepelni a 2023/2024-es szezonban. Ez persze nem lesz egyszerű, mert rengeteg jó csapat van. Úgy tudom, tizenhárom tagja lesz a bajnokságnak. Azt nem tudom, a szövetség tervez-e rájátszást. Egy biztos, hogy minden meccs nagyon kiélezett lesz, ahhoz pedig nagyon felkészültnek kell lenni, hogy ebben az osztályban kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtsál. Azt szokták mondani, evés közben jön meg az étvágy… Először föl kell ébredni, aztán reggelizni. Majd meglátjuk, mi újság van a csapat körül, hogy alakulnak a felkészülési mérkőzések. Lehet, három-négy hét múlva már választ is kaphatunk arra, hogy mire lehetünk képesek a bajnokságban. Egyelőre nem akarok erről beszélni. Az biztos, hogy rengeteget futó csapatom lesz, amely minden idegszálával azon lesz, hogy kihozza magából a maximumot. Legalábbis, olyan játékosokat próbálok a csapatba állítani, akik az én fejemmel akarnak és tudnak is gondolkodni.