2024.09.08.

A 2024-es Eb Nógrád vármegyei szemmel

Sorozatunkban igyekszünk majd napról napra régiónk egy-egy sportemberével nyomon követni az aktuális műsort.

Pénteken két találkozóval megkezdődnek a negyeddöntők a 2024-es futball-Európa-bajnokságon. Weboldalunk a torna során igyekszik napról napra egy-egy Nógrád vármegyei illetőségű sportemberrel nyomon követni az adott programot. A soros összecsapások kapcsán az egy ideje Angliában élő Mátyus Sándort kértük meg, hogy foglalja össze gondolatait a kontinenstornát és az esemény aktuális programját illetően.

– Az eddigiek kapcsán elmondhatjuk, hogy nagy meglepetés ez idáig nem történt – mondta Mátyus Sándor. Maximum annyi, hogy a csoportkör után az olaszok kiestek a legjobb tizenhat között. Bár azt hozzá kell tenni, hogy egy nagyon jól játszó Svájc ellen. Még ide sorolható meglepetés, hogy a horvátok nem jutottak tovább az egyenes kieséses szakaszba. A legjobb nyolc között hat olyan csapat szerepel, akiket előzetesen mindenki oda várt. A két kakukktojás Svájc és Törökország. Előbbi csapat eddig nagyszerűen játszott, szinte minden meccsükön hibátlanul. A törökök pedig nagyon jó mérkőzést vívtak az osztrákokkal, hősiesen védekeztek, egy kis szerencsével, de sikerült továbbjutniuk. Még annyit, hogy a „kiscsapatoknak” nevezett országok, gondolok itt Szlovákiára, Romániára, Szlovéniára vagy Grúziára, legyünk őszinték, megleptek minket a játékukkal és az eredményeségükkel. Azt gondolom, hogy előre nézve a vb selejtezőkre, ott is fognak szerintem meglepetéseket okozni. 

Spanyolország-Németország: szerintem ez egy előrehozott döntőnek is megfelel. Bár úgy érzem, a spanyolok kicsit jobb formában vannak, sőt mondhatom azt, hogy eddig ők nyújtották a legjobb teljesítményt. Nagyon jó a támadójátékuk és igazából nem volt gyenge pontjuk. A németek viszont élvezik a hazai pálya előnyét, ezt láttuk egy-két bírói döntéssel is megspékelve. Nekem mégis az az érzésem, ha nagyon szoros meccsen is, de a spanyolok fognak nyerni, 2-1-re.

Portugália-Franciaország: nem kell mondani, hogy mindkét csapat mennyire erős. Tele vannak klasszis játékosokkal. Úgy érzem, egyik csapat sem igazán nyújt olyan jó teljesítményt, mint vártuk, de azt gondolom, a franciák kicsit esélyesebbek. Azért is, mert náluk minden posztra két játékos van, és az utóbbi évtizedekben minden nagy tornán ott vannak a legjobbak között. Úgyhogy az én meglátásom az, hogy ezt a meccset is meg fogják nyerni, 1-0-ra.