2024.09.08.

A 2024-es Eb Nógrád vármegyei szemmel

Sorozatunkban igyekszünk majd napról napra régiónk egy-egy sportemberével nyomon követni az aktuális műsort.

Kedden újabb két találkozóval befejeződnek a nyolcaddöntők a 2024-es futball-Európa-bajnokságon. Weboldalunk a torna során igyekszik majd napról napra egy-egy Nógrád vármegyei illetőségű sportemberrel nyomon követni az adott programot. A soros összecsapások kapcsán a honlapunkkal egy ideje reklámpartnerségi viszonyt ápoló, egyébként a régiónk másodosztályában versenyző Karancsaljai MSE mindennapjaiban fontos szerepet betöltő Lantos Zsoltot kértük meg, hogy foglalja össze gondolatait a kontinenstornát és az esemény aktuális programját illetően.

– A torna eddigi történéseivel kapcsolatban ugyanaz a véleményem, mint az elmúlt három-négy világversennyel kapcsolatban volt: valahogy kezdi elveszteni a varázsát – vágott bele Lantos Zsolt. A nagy csapatok játékosain motiválatlanságot, fásultságot érzek, mintha alig várnák, hogy végre pihenni mehessenek. A futball már régóta az egyik legnagyobb üzletág a világon, és ez az elmúlt években tovább erősödött, ezért egyre inkább veszít a „játék” jellegéből. Az európai kupák döntőiben szereplő játékosoknak szinte felkészülési idejük sem maradt a tornára, nemhogy kicsit kifújják magukat.

Ebből következik, hogy az alacsonyabban rangsorolt válogatottak egy jó felkészüléssel, extra motivációval, fegyelmezett, zárt játékkal, akár a legnagyobbakat is elkaphatják, de legalábbis nagyon megnehezítik a dolgukat. Emiatt úgy érzem, hogy a tornát a top csapatok közül az fogja megnyerni, aki tud motivációt és energiát meríteni ahhoz, hogy a minőségi előnyét győzelemre váltsa.

Mivel a németek otthon játszanak, nekik ez adott kell, hogy legyen, annál is inkább, mert a 2014-es vb cím óta erős leszállóágban vannak, és ideje a hagyományokhoz méltó eredményt elérni, különösen a hazai közönség előtt. A sors fintora, hogy a negyeddöntőben azzal a spanyol csapattal találkoznak, akik eddig számomra kilógtak a mezőnyből. Felfelé! Reálisan nézve az a csapat fogja megnyerni ezt az Eb-t aki ebből a párosításból tovább tud lépni. Ugyanakkor a másik ágon akár egy meglepetés, osztrák-svájci elődöntőt is el tudok képzelni. Mindkét csapat motivált, nagyon kompakt, jól felkészített gárda. A döntőben sem lennének esélytelenek. A mai napon holland és osztrák továbbjutást várok. A tippjeim: 2-0-s holland és 3-1-es osztrák győzelem.