2024.09.16.

A 2024-es Eb Nógrád vármegyei szemmel

Sorozatunkban igyekszünk majd napról napra régiónk egy-egy sportemberével nyomon követni az aktuális műsort.

Hétfőn újabb három meccsel folytatódik a 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság. Weboldalunk a torna során igyekszik majd napról napra egy-egy Nógrád vármegyei illetőségű sportemberrel nyomon követni az adott programot. A soros találkozók kapcsán egy rutinos szakembert, Vízteleki Jánost kértük meg, hogy foglalja össze gondolatait a kontinenstornát és az esemény aktuális programját illetően.

– Mindenképpen nagy várakozással voltunk az Eb iránt – kezdte Vízteleki János. Közönségszórakoztató, sokgólos, nyílt futballt játszó csapatok vannak. Úgy látom, a látványos foci van előtérbe helyezve, sok találat született idáig. A „kisebb” csapatoktól is bátor focit látok. Előrefelé védekeznek, ezért is alakulnak ki ezek a látványos mérkőzések. Véleményem szerint, az olaszok, a franciák, a portugálok és a spanyolok lehetnek esélyesek. Szerintem ebből a négyesből fog kikerülni a végső győztes. Egy ilyen tornán általában mindig szokott lenni egy meglepetéscsapat. Kíváncsian várom, most melyik lesz az. Az én tippem az lett volna, hogy az ukránok és a magyarok. Sajnos a magyar csapat nem úgy kezdett, ahogy vártuk, de le a kalappal, hogy egyáltalán itt van a nemzeti tizenegy! Az ukránokat azért említettem, mert Rebrov a szövetségi kapitány. Ismerjük őt, hogy milyen precizitással és taktikai felfogással tud egy „kisebb” csapatot is összerakni, ezért tőlük várom azt, hogy majd meg tudják rángatni az oroszlán bajuszát.

Ha még lehet mondani pár szót a magyar válogatottról, szerintem túl nagy nyomás és elvárás van a társasággal szemben a közvéleménytől. Ez azért látszódott az első meccsen. A csapategységben és a szervezettségben bízhatunk. Én még mindig hiszem azt, hogy egy nagyon jó mérkőzést fogunk tudni játszani a németekkel, a skótokkal pedig a végén egy ki-ki meccset. Nagyon szorítok, hogy jussunk tovább legalább harmadikként, de aha ez nem fog megtörténni, akkor is dicséretet érdemel a csapat. Nagyon remélem, Marco Rossinak nem szegi a kedvét, ha úgy alakul, és továbbra is a csapat élén fog maradni. Nagy dolog, amit az utóbbi években az ő vezetésével véghez vitt a válogatott.

A Románia-Ukrajna meccs kapcsán 2-0-s ukránsiker a tippem. A Belgium-Szlovákia találkozón sima belga győzelem lesz, 3-0. Az Ausztria-Franciaország mérkőzésre 3-1-es francia győzelmet várok. Egyébként én a végső sikerre is a galloktól számítok, de a legjobb négyben szerintem a már említettek lesznek ott.