2024.09.08.

A 2024-es Eb Nógrád vármegyei szemmel

Sorozatunkban igyekszünk majd napról napra régiónk egy-egy sportemberével nyomon követni az aktuális műsort.

Szombaton újabb három meccsel folytatódik a 2024-es futball-Európa-bajnokság. Weboldalunk a torna során igyekszik majd napról napra egy-egy Nógrád vármegyei illetőségű sportemberrel nyomon követni az adott programot. A soros találkozók kapcsán a rutinos szakembert, Kovács Imrét kértük meg, hogy foglalja össze gondolatait a kontinenstornát és az esemény aktuális programját illetően.

Először is, köszönöm a megkeresést és a lehetőséget a Nógrádifutballnak – mondta Kovács Imre. Remélem, hogy minden nógrádi futball kedvelő tartalmas pihenéssel és jó programokkal tölti a szabadidejét. Az idei nyár pedig jócskán ad lehetőséget a sportszeretőknek az aktív kikapcsolódásra, hiszen az Eb után rögtön kezdődik a párizsi olimpia. Bízom benne, hogy a futballisták után más sportágakban is szurkolhatunk majd a magyar színekért és sikerekért. Jó lenne holnap egy győztes magyar válogatottat ünnepelni!

Az első fordulót követően szerintem rajtam kívül mások is csodálkoztak, hogy a nyitómérkőzés „papírforma” eredményét követően egyre-másra születtek a meglepő eredmények. A „nagyok” közül a németek és a spanyolok nyújtottak meggyőző teljesítményt. A franciák, angolok, olaszok, hollandok és portugálok ugyan nyertek egy-egy góllal, de alaposan megszenvedtek azért. Viszont ami igazán meglepő és egyben örvendetes volt számomra, az a „kicsik” előre törése és a mutatott játéka! A románok lemosták az esélyesebb ukránokat, a szlovákok bombameglepetésre legyőzték a belgákat, míg a törökök talán az Eb eddigi legjobb mérkőzését játszva a grúzokat. Itt szeretném gyorsan megjegyezni, hogy a legyőzöttek közül az osztrákoknak, az albánoknak, a cseheknek, a grúzoknak és a szerbeknek semmi szégyellnivalójuk nem volt, a vereség ellenére emelt fővel jöhettek le a pályáról. Sőt, ugye azóta a sógorok nyertek, az albánok és a szerbek pedig pontot szereztek, így továbbra is a saját kezükben a sorsuk, még ha nem is vár könnyű feladat egyikükre sem a zárókörben!

Számomra az is érdekes, hogy mostanáig mindössze három büntetőrúgást ítéltek, melyek közül kettő lett értékesítve, ellenben már öt öngólt is vétettek játékosok! Azt meg különösen furcsállom, hogy tizennégy alkalommal is a tizenhatoson kívülről találtak a kapuba, de egyik sem pontrúgást követően született, szóval a jó rúgótechnikájú szabadrúgás specialisták sajnos kiveszőben vannak manapság.

A második forduló zárónapjának mérkőzéseit próbálom megtippelni. Hozzáteszem, hogy eddig szinte minden mérkőzés-latolgatásommal alaposan mellé lőttem, nagy tétet senki ne tegyen a tippjeimre…

Grúzia-Csehország: két vereséggel rajtoló csapat, akik közül a grúzok a nyíltsisakos játékot felvállalva, a csehek pedig a betonvédekezésre építve álltak közel a pontszerzéshez. Úgy érzem, hogy most sem fognak győztesen, de vesztesen sem levonulni a pályáról a csapatok. Pontosztozkodásra számítok! Tippem: 1-1.

Törökország-Portugália: mindkét nemzet futballfelfogására a bátor és kreatív támadójáték a jellemző, de védekezésben hajlamosak a megingásokra. Az első fordulóban elért sikereiket követően szerintem nem lesz élet-halál harc a pályán, de a szép és eredményes játékban nagyon bízom. Jómagam egy mindkettőjük számára már fél lábbal a továbbjutást érő, amolyan „békés döntetlen” eredményt várok. Tippem: 2-2.

Belgium-Románia: az előző gondolataimmal ellentétben ez a párosítás egy igazi élet-halál harcnak néz ki előzetesen! Ez pedig nem a románokra igaz, hanem az évek óta aranygenerációnak aposztrofált belgákra. Csak hát, ők ugye a 2018-as vb bronzérmen kívül eddig nem nyertek mást, és most is csupán egy győzelemmel reménykedhetnek abban, hogy továbbjussanak a csoportjukból. Valami azt súgja, hogy a sors most kegyes lesz hozzájuk és a VAR sem fogja a góljaikat érvényteleníteni… Tippem: 2-0.