,,A gyerekek fejlődése jó irányba halad, és ez a lényeg”

Gabi

Az országos kiemelt másodosztályú mezőny Északi-csoportjának élén telelő BSE U14-es csapatának vezetőedzője, Bérczi József számára nem minden az eredmény, a rutinos szakember szerint fokozatosan fejlődik együttese.

Jól sikerült őszt tudhat a háta mögött a féltávnál az országos kiemelt másodosztály Északi-csoportjának első helyén megtalálható BSE U14-es csapata, Bérczi József tanítványai harminc ponttal, tíz győzelmet és mindössze két vereséget feljegyezve vonulhattak téli szünetre. A rutinos szakemberrel korosztályos alakulata szereplése kapcsán beszélgettünk.

– Előzetesen számított ilyen szereplésre a srácoktól, egyáltalán az idény előtt milyen célokkal vágtak tenki a bajnokságnak?

– Céljaink között szerepelt, hogy a felkészüléskor és a bajnokság közben is a heti négy edzésen és a gyakorló mérkőzéseken minél jobban felkészüljünk az előttünk álló feladatokra – vágott bele Bérczi József. A tervezett munkát többé-kevésbé elvégeztük. Kiemelt szerepet kapott a foglalkozásokon a játékosok technikai és taktikai képzése. Ezek elengedhetetlenek a jövőt illetően. Csapatunknál a labdabirtokláson alapuló sokmozgásos, kombinatív játék van előtérbe helyezve. Erre képezzük játékosainkat. Egyesületünk korosztályos együttesei hosszú éveken keresztül a Budapest központú csoportokban szerepeltek, szerepelnek, ahol játék kapja a fő hangsúlyt. Mi ebben az évben az Északi-csoportba kaptunk besorolást. Teljesen más gárdák, stílus, közeg. Megpróbáltunk alkalmazkodni az új körülményekhez, úgy-ahogy sikerült is. Én a táblázat első felében szerettem volna, ha végez csapatunk. Ezt teljesítettük.

– Összességében hogyan vélekedik a mögöttünk hagyott őszről?

– Fejlődgetünk. A táblázatra nézve jó, de nálam nem minden az eredmény, sokakkal ellentétben. Igaz azonban, hogy sok helyen az edző úgy van megítélve, hányadik helyezést ér el a csapatával, de ez engem nem igazán érdekel. Mindezek ellenére, természetesen jobb nyerni, mint veszíteni. A gyerekek fejlődése jó irányba halad, és ez a lényeg. Van azonban még mit tanulnunk, gyakorolnunk.

– Mi lehet az eddig elért eredmény kulcsa?

– Az edzőnek naprakészen felkészültnek kell lennie. A jó baráti edző, szülő, gyerek kapcsolat elengedhetetlen. Összetartó, ambiciózus, fejlődni akaró játékosállomány. Talán ezek.

– Miképpen vélekedik a mezőny erősségéről, az ellenfelekről?

– Öt-hat jó csapat alkotja a mezőnyt. Közülük bármelyik képes lehet megnyerni a bajnokságot. A többi társaság is képes lehet, mint ősszel is, komoly ellenállást tanúsítani a jobb gárdáknak, elsősorban az agresszív, kemény játékának köszönhetően. A mezőny együtteseit elsősorban a kemény párharcokon alapuló játék jellemzi, a játék kevésbé. Ez még a jobb csapatokra is jellemző. Mi elsősorban a játékunkkal emelkedtünk ki, és tavasszal is elsősorban futballozni szeretnénk, nem birkózni. Ha ez eredményességgel is párosul majd, az külön öröm lesz.

– Egyénileg mely játékosainak teljesítményét tudná külön is kiemelni?

– Mi egy csapat vagyunk, de természetesen nálunk is vannak kiemelkedő képességű játékosok. Több focistánkat figyelik akadémiák. Petrás Bence, Rados Félix, Tóth Miksa, Nyírjei Soma többször szerepelt próbajátékokon, összetartásokon az akadémiák megelégedésére. Nyitott az út előttük. A legnagyobb fejlődés azonban önmagához képest Venczel Marcinál tapasztalható.

– Jó ideje csak utánpótlás szinten dolgozik, nemrégiben az MLSZ Nógrád Megyei Igazgatóságától egy elismerő díjat is átvehetett. Miért szeret a fiatalokkal foglalkozni?

– Nem számítottam rá, de jól esett. Talán tényleg csináltunk valamit az elmúlt évtizedekben Pancsovai Nandi bácsival és Józsa Csaba barátommal a megye labdarúgása érdekében. A gyerek még tiszta, őszinte, tanulékony, sikerre éhes. Velük öröm foglalkozni, végig kísérni fejlődésüket a felnőtt 18-19 éves korig. Mondom ezt akkor, amikor az elmúlt tíz évben egy centiméter fejlődés nem tapasztalható a magyar labdarúgásban a beinvesztált milliárdok ellenére sem. A felnőttkor elérését követően a gyerekeken elindul a gyökeres átalakulás, a pénz központúság, és részesei lesznek a velejében romlott, korrupt felnőtt labdarúgásunknak.

– Rutinos edzői fejjel hogyan vélekedik a megyei, környékbeli utánpótlás helyzetről?

– Nehéz pozitívumokról beszélni, az erőfeszítések ellenére. A brutálisan elszegényedett, elfeledett megyében egyre kevesebb a gyerek, és ezek közül egyre kevesebb, akik focizni szeretnének. Bizonyíték erre, hogy régi patinás helyeken szűnt meg a megyében a labdarúgás, játékos- és pénzhiány miatt. Közhely, de az óvodáskortól kell foglalkozni tudatosan a gyerekekkel hozzá értő szakembereknek. Ezt is beszéljük már évek óta, és érdemben nem igazán látni még komoly előrelépést. A későbbiekben több központi helyet kellene kialakítani a megyében, ahol az ügyesebb gyerekekkel, az oda-vissza utaztatásukat megoldva, szakemberek foglalkoznának. Úgy gondolom, hogy az egyesületi Bozsik-programban résztvevő csapatoknál nagyon látszik az alulképzettség. Csak elvétve lehet olyan csapatokat látni, ahol a játékban tudatos, gyakorolt elemek felfedezhetők. Ez is elgondolkoztató, és az előző gondolatokat támasztja alá. Talán ezek után itt is láthatnánk fejlődést. Az idősebb korosztályoknál az előképzettség hiányosságit látva, már nincs miről beszélni. Ez van, ezzel kell, főzni ezért tartunk ott, ahol.

– Visszatérve az U14-re, hogy nézett ki a srácok téli időszaka?

– Január 13-án kezdtük meg a felkészülést, heti négy, kettő-kettő termi és szabadtéri edzéssel. A téli futsal bajnokságok befejezését követően csak szabadtéren folytatjuk a munkát. Három-négy edzőmérkőzést szeretnénk játszani a bajnoki rajtig a minél jobb felkészülés reményében. Szeretnénk megerősíteni keretünket két-három játékossal, reméljük, sikerülni fog. Bízunk benne, hogy elkerülnek a betegségek és a sérülések, akkor nem lesz gond, kezdődhet a tavasz.

– Mit vár a tavaszi szezontól?

– A tavasszal is egy stabil, labdabiztos focit játszó csapatot szeretnék látni. A tervezett előttünk álló munka garantálja majd a fejlődés lehetőségét, és ez a lényeg. Mint már említettem, mi is esélyesek vagyunk a végső győzelemre, de nem mindenáron. Igaz, hogy nem minden évben adatik meg Nógrád megyei csapatnak, hogy országos bajnokságot nyerjen. Azon leszünk, hogy sikerüljön.

Next Post

,,Nekünk máshol van a helyünk"

A megye egyben éllovas SBTC vezetőedzője, Rubint Richárd szerint még nem biztos a salgótarjáni gárda bajnoki cím, de nagyon jó úton halad csapatával a célok elérésének irányába. Az SBTC társulata kellő magabiztossággal, hatpontos előnnyel vezeti féltávnál a megye egy idényének küzdelmeit. A tizenhárom győzelem mellett egy-egy döntetlent és vereséget elkönyvelő, […]
error: Content is protected !!