Reakció egy interjúra

Gabi

Nagyoroszi képviselő-testülete kért szót egy korábbi riportunk kapcsán.

Nemrégiben megjelent weboldalunkon egy interjú, ahol a Nagyoroszi HBB SE korábbi elnökét, az említett tisztséget kis híján huszonöt éven át betöltő Gönczöl Józsefet kérdeztük, a labdarúgáshoz kötődő viszonya, illetve a múltban megszerzett tapasztalatai kapcsán. Az említett cikk kapcsán Nagyoroszi képviselő-testülete is szót kért. Következzen a szóban forgó riportra írt válasz!

A nogradifutball.hu oldalon „Nekem az egyik „nőm” a foci” című riportban Gönczöl József (Nagyoroszi 2019-ben leváltott polgármestere, a nagyoroszi HBBSE 2021-ben lemondott elnöke) valótlan információkat osztott meg az olvasókkal, illetve olyan vádakat sejtetett (név nélkül, de az önkormányzatra utalva), amiket egyértelműen visszautasítunk. Épp ezért kérjük az álláspontunk és a valós tények közlését az olvasók számára.

„2010-től polgármesteri megbízást kaptam a falutól, onnantól fogva pedig nem voltak pénzügyi gondjai az egyesületnek.” –  mondja a volt polgármester úr. Ezen kijelentése valós, hiszen az akkori testület minden évben megszavazta a HBBSE anyagi támogatását. Ám ezen felül a testület plusz pénzeket is megszavazott sokszor, így a 2 milliós évi támogatáson felül a sportpálya, az öltöző karbantartására, felújítására is adott a testület anyagiakat.

„Nem is éreztem, még a sporthoz közelálló személyektől sem, hogy a feljutásra nagy igény lenne.” –mondja másutt a volt elnök úr, ami azért nem fedi a valóságot, mert más, objektív okok miatt nem lépett előrébb, felsőbb osztályba a csapat. Erről Garazsi József vezetőedző nyilatkozott az Oroszi Hírhozó 2020 októberi számában, amiben jelezte, hogy a megye II-be azért nem tudott az egyesület nevezni, mert nem tudtak ificsapatot összeállítani jelentkezők hiányában. Sajnos a nagyoroszi felnőtt csapatban jelenleg is négy-öt helybéli játékos játszik csupán. A „lecsúszást”, azaz a megye III-ban való indulást és a rossz szereplést „Elmentek a srácok (a dejtáriak!!!)… Úgy voltak vele, ha az a támogatás van életben, amit most kap az egyesület, az semmire sem elég.” –  indokolta a volt elnök úr, ám a vezetőedző erre is más okokat sorol az Oroszi Hírhozó 2020 decemberi számában, amiben megemlíti, hogy: „… sérülések, hiányzók, szombati meccsnapok (mikor a csapat többsége dolgozik), csapaton belüli széthúzás, és az edzések hiánya…”  – voltak az okok.

„Számomra a sport nem a politikáról szól. Az egy más kategória. Fontos, hogy egy sportegyesületnek biztosítva legyen annyi pénz, amennyi a működéshez elég. Ezzel korábban nem is volt probléma. Aztán ez a tavalyi évben már nem volt biztosított. Összesen 500.000 forintot kaptunk az önkormányzattól. Emellett pedig különféle politikai játékok miatt el akartak számoltatni. El akartak lehetetleníteni.  Ebből elegem lett és nem kicsit.” – volt a válasza arra a riporteri megjegyzésre, hogy már nem kívánja betölteni az elnöki tisztséget. A Nagyoroszi Önkormányzat nevében nyomatékosan kijelentjük, hogy a HBBSE anyagi támogatása tavaly is biztosított volt, hiszen a jelenlegi képviselő-testület 2020-ra is megszavazta az évi 2 milliós támogatást. Ebből a keretből csak 500 ezer forintot hívott le az egyesület vezetője, azaz Gönczöl József, mert ennyire volt szükségük. A kijelentése azt sejteti, hogy mi nem adtunk volna többet, ha kért volna. Semmiféle „politikai játék” nincs abban, ha egy támogatott egyesület elnökének a támogatási összegről el kell számolnia. Ezt egyébként Nagyoroszi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2013. (XII.02.) önkormányzati rendelete írja elő, ami még a lemondott elnök úr polgármesteri első ciklusa alatt született!! Az „ellehetetlenítésének” vádját (mi, mint az elszámolást kérők) határozottan visszautasítjuk. Sajnos a volt polgármester úr egy időben volt elnöke a HBBSE-nek és polgármestere a falunak. A 2019-es választás után, mint HBBSE elnöknek, kötelessége lett volna a korrekt elszámolás, ám csak egy kivonatot mutatott be a testületnek, sem számlákkal, sem nyugtákkal nem igazolta a 2019-es támogatást, és a 407.716 forintos pénzmaradvány hollétét, elköltését. Ezt kértük rajta számon, de nem volt hajlandó a számlákkal bejönni az Önkormányzati Hivatalba, hanem azt várta volna el a testülettől, hogy a tagjai menjenek be a lakásába, ahol „majd megmutatja” a számlákat és a nyugtákat. Mivel az elszámolásnak nem ez a hivatalos formája, ezért a testületből senki sem vállalta fel azt, hogy esetleges korrupciós gyanúba keveredjen azzal, hogy egy ilyen ügyben nem a hivatalos utat választja. Sajnos a volt elnök úr mindezidáig nem számolt el ezzel az összeggel, gyakorlatilag önmagát lehetetlenítve el ezzel.

A  3/2020. (07.14.) Pénzügyi Bizottsági Határozatban egyértelműen megfogalmazta a testület a kérését: „Nagyoroszi Község Önkormányzat Pénzügyi Bizottsága megtárgyalta a Nagyoroszi Honvéd Balassi Bálint Sportegyesület 2019. évi önkormányzati támogatással történő elszámolását, és a képviselő-testületnek az alábbi feltételekkel javasolja elfogadásra: – a HBBSE benyújtja az önkormányzathoz a pénzügyi kimutatást alátámasztó dokumentumokat- benyújtja a kimutatásban szereplő 407.716 forint pénzmaradvány felhasználásáról szóló pénzügyi kimutatást, és a pénzügyi kimutatást alátámasztó dokumentumokat.

   Ezt a javaslatot a testület a 24/2020. (07.15.) számú Képviselő-testületi Határozatban el is fogadta. A volt elnök úr azonban ezeket nem tette meg. Épp ezért 2020. november 11-én Félix Ágnes képviselő asszony, a Pénzügyi Bizottság elnöke felszólította a volt elnök urat, hogy 8 napon belül mutassa be a 2019-es évről, és a pénzmaradványról szóló dokumentumokat, ellenkező esetben a Nagyoroszi Önkormányzat a 2020-as támogatásokat nem fogja folyósítani. (2020. 6. havában vette fel a volt elnök úr az 500 ezer forintot a 2020-as megszavazott 2 millióból.)

Összefoglalva a Nagyoroszi Önkormányzat álláspontját – a tényeket -:

Gönczöl Józsefet senki sem akarta „különféle politikai játékok miatt” ellehetetleníteni. A HBBSE elszámoltatása teljesen jogszerűen történne, ha a volt elnök úr hajlandó lenne elszámolni az egyesületnek nyújtott pénzeszközökről. A nagyoroszi futball nem a mostani polgármester és nem a mostani képviselő-testület miatt „csúszott le”, hanem a vezetőedző által jelzett okok miatt, amiben a jelenlegi testület tagjai nem hibásak, azért a volt elnök urat terheli egyszemélyben a felelősség. Saját szavaival szólva: „a sport tönkre tételéhez fél vagy egy év kell, fölépíteni pedig több esztendő!” Sajnos nem csak ő mondott le elnöki posztjáról, hanem a HBBSE is megszűnik. Helyette egy új egyesület alapításán dolgoznak épp a helyi, futballt szerető emberek. Drukkolunk nekik, de a HBBSE problémái nem az új egyesületet érintik, azokkal még Gönczöl Józsefnek kell tisztességes módon elszámolnia a lakosság, és a képviselő-testület felé!

2021. március 21.

Babicska Károly

polgármester

Béke Viktória

képviselő

Vándornyik Eszter

képviselő

Félix Ágnes

képviselő

Varga Gábor

képviselő

Borbély László

képviselő

Next Post

Péntek délig lehet nevezni a Megyei Kupára

A sorozat egyben a MOL Magyar Kupa regionális selejtezőjeként is szolgál. Az előző években már-már hagyománnyá vált, hogy a tavaszi szezonban nem csak a különféle bajnokságokban, hanem a Megyei Kupában is összemérhetik tudásukat az indulási szándékkal rendelkező együttesek. Ez ebben az idényben sem lesz másként! Fontos, mindenképpen megemlítendő változás, hogy […]
error: Content is protected !!