,,Maradtunk a kitaposott ösvényen”

Gabi

A mostani szezont is a megye kettőben töltő Bánk SE játékos-elnöke, Csizmár Gábor szerint felelőtlenség lett volna a biztos utat egy bizonytalanra cserélni, ezért továbbra is a stabilitás a fő szempont egyesületénél.

Két forduló már lepergett a megye kettes mezőny 2020/2021-es évadából. Az elmúlt idényekhez hasonlóan, a mostani kiírásban is találkozhatunk a szóban forgó osztályt a mögöttünk hagyott esztendőkben uraló Bánk SE nevével. Bár a nyár folyamán egy darabig gondolkodtak rajta az érintett klubnál, hogy följebb lépnek, végül az illetékesek úgy döntöttek, maradnak a jelenlegi pontvadászatukban. A mögöttünk hagyott hónapok és az előttünk álló időszak kapcsán az egyesület játékos-elnöke, Csizmár Gábor foglalta össze weboldalunk számára a legfontosabb tudnivalókat.

– Összességében hogyan értékeli a legutóbbi beszélgetésünk óta lepergő egy évet?

– Tavaly ilyenkor hasonló helyzet állt fenn, az akkor még kétcsoportos bajnokságban első helyen végeztünk, viszont a magasabb osztályt akkor sem tudtuk vállalni – vágott bele Csizmár Gábor. Az összevont, egycsoportos megyei másodosztályú bajnokság a vártaknak megfelelően alakult. Ugyan bizakodva vártuk a pozitív változást, de sajnos jóval gyengébb bajnokság állt össze, mint az előző években. A csapat kiegyensúlyozott és eredményes játékot mutatott, de a bajnokság gyenge színvonala miatt néhol szükség volt plusz motivációra, hogy a társaság komolyan vegye a mérkőzéseket. A márciusban beálló kényszerszünet, ahogy a világ futballját is, mélyen érintette a csapatot, nehéz volt megszokni a játék nélküli hétvégéket, és hogy a bajnoki címet sem védhetjük meg újra.

– Miért jutottak arra az elhatározásra, hogy a mostani szezonban is a megye kettőben kívánnak versenyezni?

– Ez a kérdés évről-évre felmerül, hogy miért is nem vállaljuk a magasabb osztályt. A felnőtt játékoskeret a jelenlegi osztályban meghatározó csapatot alkot, mely véleményem szerint az első osztályban is a középmezőnyhöz tudna tartozni, és nem is ez a fő probléma. Nem szeretném túlmagyarázni a dolgokat, egyszerűen úgy gondolom, hogy az egyesület jelenlegi összetétele nem tudná biztosítani a megye egyes feltételeket, gondolok itt a pálya és környéke, valamint az öltözők fenntartására, karbantartására, a csapatok koordinálására, és sok-sok egyéb teendőre. Ezen sok feladat ellátásához mindössze pár fő áll folyamatosan rendelkezésre, személy szerint több időt, munkát és egyéb támogatást nem tudok rászánni az egyesületre. Ezen kívül nagyon kevés a gyerek a faluban, az utánpótlást nem tudjuk saját merítésből megoldani, és a jelenlegi gazdasági helyzetben sem lett volna szerencsés egy jóval magasabb költségvetésű bajnokságban indulni. Ugyan a bánki önkormányzat mint első számú támogatónk, rengeteget segít, illetve néhány helyi vállalkozó anyagilag is hozzájárul az egyesület büdzséjéhez, viszont a biztos utat egy bizonytalanra cserélni felelőtlenség lett volna ebben a képlékeny helyzetben. Bár a nevezés határideje előtt minden követ megmozgattunk, a lehetőségeinkhez mérten, a megye egyhez szükséges utánpótlás biztosításához több egyesülettel is felvettük a kapcsolatot, viszont teljes utánpótlást a környékről nem tudtak biztosítani. A vezetőség ezen tények tudatában úgy döntött, hogy az osztályváltás lehetőségét elhalasztjuk, az utánpótlásbérlés magas költségeit pedig inkább a körülmények javítására fordítjuk az elkövetkezendő évadban. Összességében maradtunk a kitaposott ösvényen, a stabilitás volt az első számú szempont, és nem a felelőtlen próbálkozás. Ettől függetlenül, nézőink örömére lesznek megye egyes meccsek Bánkon, ugyanis az érsekvadkerti pályafelújítás miatt a felnőttcsapatuk nálunk fogja játszani a hazai mérkőzéseit.

– Nyáron szinte teljesen kicserélődött a csapat játékoskerete. Mennyire mondhatóak drasztikusnak ezek a változások?

– Egyénileg nem szeretnék senkire kitérni, sok jó képességű játékosunk igazolt tőlünk magasabb osztályba, de sajnos ez törvényszerű, hogy egy “bajnokcsapat”, ha nem vált osztályt, akkor a meghatározó játékosokat megpróbálják elcsábítani, többnyire sikerrel. Ez nálunk is így volt, de ezzel számoltam is, és már az átigazolási időszak kezdetén igazoltam öt új játékost, akik meghatározó tagjai lehetnek a csapatnak. Ezen kívül még öten érkeztek az átigazolás véghajrájában, illetve két régi kerettag ismét játékra jelentkezett. Az eddig látottak alapján úgy gondolom, hogy az újonnan érkezett játékosokkal kiegészülve más karakterű csapatot fogunk alkotni. Megvan az egészséges versenyhelyzet a csapatba kerülésért, remélhetőleg nem kell senkit külön motiválni. A keret erősségét nem az egyéni tudás, hanem a kölcsönös tisztelet és a bizonyítási vágy fogja meghatározni. Az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is sikerült egy bő játékosállományt összeszedni, július végétől pedig Kovács Imi is hozzákezdhetett a hétvégi közös munkához. A felkészülési mérkőzéseken megnyugtató volt a csapat teljesítménye, a távozókat minőségben ugyan nehéz lesz pótolni, de egyik napról a másikra ez nem is lenne elvárható. Tíz távozó mellett tíz érkező, illetve két újrakezdő játékossal, huszonkét fős kerettel vágtunk neki a bajnokságnak.

– Mi a véleménye a tízcsapatos megye kettes bajnokságról?

– Ez az, amin mi, egyesületek nem tudunk változtatni. Sajnos a megyei másodosztály nem össze lett vonva, hanem a nyugati megye kettő gyakorlatilag megszűnt, több nagy múltú csapat most a megye egyben vagy a megye háromban indult. Nehéz ezzel a ténnyel együtt élni, hogy egy jól működő, erős nyugati osztály, és a “szomszédvári rangadók” élménye elveszett. Az idei bajnokság véleményem szerint erősebb lesz a tavalyinál, ugyan kevesebb csapat lesz, de a rájátszás miatt több kiélezettebb meccs lehet, biztosan nehezebb lesz bármelyik csapatnak bajnokságot nyerni. Remélhetőleg az idő meg fogja oldani ezt a jelenlegi csapathiányt a másodosztályban, a tervezett könnyítés az utánpótlás terén újra masszívabb bajnokságot tudna eredményezni. Bízunk a legjobbakban, nem örülünk az elmúlt időszak változásainak, de elfogadjuk, és próbálunk minél jobban alkalmazkodni a kialakult helyzethez.

– Milyen ambíciókkal vágott neki a gárda a mostani szezonnak?

– Főbb célunk, hogy a csapat minél előbb összekovácsolódjon, minél eredményesebben tudjuk zárni a bajnokságot. A dobogós helyezés mindenképpen elvárás az idén is, amennyiben pedig ez sikerül, és újra lehetőséget kapunk az osztályváltásra, élni szeretnénk vele, ha az előző kérdések kapcsán említett problémákra megoldást találunk. Bízunk benne, hogy a vírushelyzet miatt nem kell leállnunk a versenyidőszak alatt, és nézők előtt tudjuk lejátszani a mérkőzéseinket. Remélhetőleg ki fogjuk tudni elégíteni a bánki pályára lejáró nézők igényeit mind a körülmények, mind a játék színvonala terén.

Next Post

A Színészválogatottal játszott barátságos mérkőzést az SBTC öregfiúk

A fekete-fehérek rutinos labdarúgóinak sikerével ért véget a jó hangulatú gálameccs. Barátságos mérkőzés: SBTC Öregfiúk-Színészválogatott 6-2 (3-1) Salgótarján, Szojka Ferenc Stadion. Vezette: Marcsok J. (Tóth I., Gordos Á.) SBTC öregfiúk: 1. félidő: Szabó Cs. – Zsély, Sándor A., Gulyka, Kecskés L. – Horváth, Grúz, Cséki, Berki – Kisbali, Garai. 2. […]
error: Content is protected !!