,,Lehet látni a munkánk gyümölcsét és értelmét!”

Gabi

Az Építők KC egyesületi elnöke, Harmos László büszke a klubjánál meglévő állapotokra, emellett pedig a jövőre is gondol.

Az Építők KC a legjobb kelet-nógrádi felnőttcsapatként, a negyedik helyről várja az immáron egycsoportos megye kettő tavaszi folytatását. Az előző időszak kapcsán az egyesület jó értelemben véve fanatikus klubelnökével, Harmos Lászlóval beszélgettünk.

– Pár éve gyakorlatilag a nulláról indulva kezdte el fölépíteni klubját, a mostanra stabil megye kettes egyesületté váló Építők KC-t. Hogy látja a mögöttünk hagyott időszakot?

– Szerintem nagyon jó munkával végeztük el az elmúlt négy-öt évet – mondta Harmos László. Elég sokan megfordultak nálunk, de azt lehet mondani, a mag az első perctől ugyanaz. A semmiből csináltuk meg a jelenlegi állapotokat! Most már ott tartunk, szeretnek itt focizni a gyerekek, illetve mások is itt akarnak játszani, mindezek mellett pedig komoly utánpótlásbázissal rendelkezünk és egy elég komoly felnőttcsapattal. A céljaink erre a szezonra is megvannak, ha minden úgy alakul, ahogy mi szeretnénk, akkor jövőre felmegyünk a megye egybe! Szerintem lehet látni a munkánk gyümölcsét és értelmét!

– Vannak olyan dolgok, amiket utólag másképpen csinálna?

– Igen, nagyon sok mindent, de az okos ember a saját hibájából tanul. Voltak őszinte, de felelőtlen megnyilvánulásaim, amiben úgy érzem, igazam volt, mégsem úgy kellett volna kezelnem a helyzetet, ahogy. De ilyen a sport, az ember mindig győzni akar és rendre a legjobbat hozná ki a csapatából. Én az a típus vagyok, aki a vereséget nagyon nehezen viseli, viszont a győzelemért mindent megtesz!

– Alkalomadtán megtalálják az olyan csapatokat, ahol sok a roma származású labdarúgó. Önök kapcsán viszont nem igazán találkozhattunk negatív hangokkal. Ön szerint miért?

– A rend, a fegyelem és a játék iránti alázat ennek a titka! A nálunk lévő gyerekek nem az utcáról estek be futballozni, azért van egy alapjuk. A Stécénél vagy itt-ott nőttek fel, korábban játszottak utánpótlás bajnokságban, tudják, ha meccs van, akkor jönni kell. Mindegyik dolgozik, családjuk van! Azt tudjuk, ha sokan vannak, okosok, ha még többen, nagyon okosok, de azért megvan annak a módja, amivel tisztában lehet tartani a fejeket, és ez nem a pénz, hanem emberi hang és egymás tisztelete! Egyébként azért minket is megtaláltak pár helyen, elhordták a gyerekeket mindenféle cigánynak, amit lehet, én nem viseltem volna el olyan méltósággal, ahogy azt ők tették! Ezért tisztelem, becsülöm őket, és csak megköszönni tudom nekik ezt a viselkedést!

– A keleti együttesek közül az Építők KC szerepelt a legjobban ősszel, az önöket megelőző három nyugati gárdával viszont nem bírtak. Mi lehet a kettősség oka?

– Az első meccsen partiban voltunk a Bánkkal, és ugyan kikaptunk, null-nullnál és kettő-egynél kapufát rúgtunk, nem játszottunk alárendelt szerepben. Emelt fővel tudtunk eljönni, és ha kis szerencsénk van vagy később találkozunk, akkor egészen más lett volna az eredmény. A Nőtincs elleni találkozót mi rontottuk el. Másfél órát vártunk a játékengedélyeikre, négyszer melegítettünk be. Azt mindenkinek tudni kell, ennyiszer nem lehet ráhangolódni egy mérkőzésre, melegen, fejben ott tartani a fiúkat, és sokáig azzal foglalkozni, most lesz mérkőzés vagy nem. Ez így alakult, tudomásul vettük, kikaptunk, de úgy érzem, korrektül viselkedtünk. Szügyben is egy góllal kaptunk ki, de ott sem aláztuk meg minket. Tavasszal pedig ebből a három csapatból kettő is hozzánk jön majd!

– Összességében jelenleg hogy látja a nógrádi labdarúgást?

– Kezdeném az utánpótlással. Az egy osztályban szereplő U19-es mezőny egy jó dolog lenne, ha rendszeresen nem az volna a kérdés, hogy lesz-e meccs vagy nem, eljön-e az ellenfél vagy nem. Így nem lehet felkészíteni a gyerekeket, hogy egyesek szórakoznak, éppen kiállnak vagy nem! Ugyanez igaz az egycsoportos megye kettőre. Vannak csapatok, akik úgy vannak vele, nem mennek el, mert szombaton van a meccs vagy mert nem esik jól felkelni. Ezzel nem tisztelik meg az ellenfelet és magát a játékot sem! Én már nagyon komolyan gondolkodtam azon, aki nem jön el hozzánk, ahhoz mi sem fogunk elmenni, ugyanazt visszakapnák, amit ők adnak! Az nem normális, hogy mi készen vagyunk, aztán csak várunk hiába. Mi egy csapatra másfél órát vártunk egy nagyon fontos mérkőzésen, mert otthon hagyták a játékengedélyeket, aztán ki is kaptunk otthon. Ha úgy álltunk volna hozzá, azt mondom, letelt a harminc perc, viszontlátásra! Értem én, hogy néhol úgy vannak vele, felveszik a TAO-pénzt, aztán majd lesz valami, de ez a sport nem erről szól! Tisztelettel, alázattal kellene viselkedni ezzel a játékkal szemben! Lehet szidni a nógrádi MLSZ-t, de ők nem mehetnek el más helyett, Fodor Ernő nem mehet el egy Kálló helyett meccset játszani, de mondhatnám a Mihálygergét is… Jön a tavasz. Meglátjuk, mennyi csapat marad. 

– A hírek szerint hamarosan komoly változásokra kerülhet sor az utánpótlás terén.

– Azzal könnyíthetnek a klubok dolgán, ha ősztől tényleg nem kell majd utánpótlás. Nekünk egyébként nincs ezzel bajunk, de nagyon sok helyen igen. Nem tudják összeszedni a gyerekeket, ezért “hamisan” küldenek pályára fiatalokat. Ennek persze van egy másik oldala is, hamarosan ott tarthatunk, mint egy-két csapat a megye egyben, hogy hatvanéves embernek is játszania kellet az SBTC ellen. Tisztelem az ilyen sportembert, le a kalappal előtte, de úgy gondolom, el kellene érni, hogy a focit szerető fiataloké legyen a jövő, akik hajlandóak felkelni a számítógép mellől és örömmel jönnek el futballozni! Valahogy szemléletet kellene váltani a fiataloknak, de ezt csak az edzők nem tudják megoldani, szükség van a pedagógusokra, a testnevelő tanárokra, és az otthoni légkörre, hogy minél több gyerek ott legyenek a pályákon, és szívvel-lélekkel sportoljanak, ahogy annak idején mi is tettük! 

– A következő év elején ismét megszervezi már-már hagyományos kispályás tornáját. Mit lehet tudni erről a kezdeményezésről?

– Ezt a városszéli gyermekbajnokságot még Bakos Sanyi bácsi találta ki. Olyan gyerekek, akik a város határaiban, szegény körülmények között laknak, akik azt sem tudják, hol van a Városi Sportcsarnok Salgótarjánban és még be sem léphetett oda! Ezeknek a srácoknak mi minden évben megcsináljuk ezt a tornát. Van olyan fiú, aki mindig szikszalaggal köti be a cipőjét, de megy, csinálja, mert élvezi! Valamennyi csapat és jelenlévő kap élelmiszereket, üdítőket. Ez nekik egy örök élmény, lehet, soha többet nem lesznek ilyen sportcsarnokban. Ezt az emléket viszont már sosem lehet majd elvenni tőlük. Úgy érzem, ezt a tornát már igénylik is ezek a gyerekek, mindig kérdezgetnek: “Laci bácsi, mikor lesz?” Most január végén fogjuk megrendezni. Szerintem ezúttal hat-hét együttes részvételével. Ez a jövő, ezáltal megismerhetik egymást a fiatalok, barátságok köttettethetnek, a tehetségesebbeket pedig akár az egyesület is kiválaszthatja. Így volt például, a már a felnőttben is bemutatkozó Seres Misi vagy Klajban Márió, Sándor Krisztián, illetve Galajda Dávid. Ők először ezen az eseményen tűntek ki, hosszú távon ők nyerhetnek igazán ezzel az egésszel.

– Mit vár a következő évtől?

– Ebben a bajnokságban egyértelműen megvan az esélyük a felnőtteknek a dobogóra, mi pedig mindenféleképpen ott szeretnénk végezni! Példát szeretnénk mutatni a keleti csapatoknak, hogy nem csak nyugaton, hanem felénk és van labdarúgás. Biztosan beadjuk a licencet a megye egyre, és ha lesz rá lehetőségünk, el is fogunk ott indulni. Ezzel én már elégedett lennék! Szintén garantálható, mi abban a mezőnyben is mindenhová elmegyünk majd és valamennyi pályáról emelt fővel vonulunk majd le! Mindenkinek kellemes karácsonyi ünnepeket és nagyon boldog új évet kívánok!

Next Post

Szombaton a bátonyterenyei selejtezővel folytatódik az V. Nógrádifutball-ReklámPress Kispályás Szuperkupa

A második játéknapon újabb négy csapat juthat be a sorozat döntőjébe. Szombaton újabb selejtezővel folytatódik a mostani évben már V. alkalommal sorra kerülő Nógrádifutball-ReklámPress Kispályás Szuperkupa, ezúttal Bátonyterenyén nézhetnek egymással farkasszemet a meghívást kapó alakulatok. Annak idején, még 2015-ben hat együttes részvételével zajlott le az évről-évre folyamatosan formálódó esemény, fontos megjegyezni, […]
error: Content is protected !!