,,Szeretném képezni magam”

Gabi

A korábban több megyei csapatban is futballozó, máig aktív Berki Krisztián jelenleg az SBTC legifjabb korosztályainak tanítja a labdarúgást.

Egy-egy klubnál utánpótlás szinten, mondhatni a “felszín alatt” is komoly munka folyik, erre jó példa az SBTC U11-es korosztályával lelkiismereten foglalkozó Berki Krisztián is. A korábban a pályán a Magyargéc, a Baglyasalja, az Öblös, a Stécé, a Nagybátony vagy éppen a Somos mezét is magára öltő, a megye kettes Építők KC-ben negyven évesen is aktív edzővel a fiatalokhoz köthető viszonya kapcsán beszélgettünk.

– Mikor és miért döntött úgy, hogy gyermekekkel szeretne foglalkozni?

– Somoson játszottam 2014-ben, amikor az aktuális utánpótlásedző bejelentette, hogy nem folytatja tovább a munkát – vágott bele Berki Krisztián. Ez azt jelentette, nem volt, aki foglalkozzon tovább a gyerekekkel, így félig kényszerből, félig kíváncsiságból, elvállaltam ezt a szerepet. Új impulzusnak, kihívásnak tartottam az edzősködést, ami be is igazolódott az elmúlt évek során.

– Mit tekint a hitvallásának felkészítő munkája során?

– Azt, hogy a gyerekek az edzéseken fegyelmezett körülmények között, jól érezzék magukat a pályán. Ha szeretnek edzésre járni, jól érzik magukat a foglalkozásokon, a fejlődésüknek is el indulnia egy úton. Úgy gondolom, minőségi foglalkozásokkal és jókedvű gyerekekkel sok mindent el lehet érni!

– Egyelőre igen fiatal korosztályokkal dolgozik. Hogy kell elképzelni a versenyidőszakot?

– Nálunk márciusban indul a szezon, Régiós Bozsik-tornán szerepelünk. Heti három edzés van és egy egyéni képzésre is akad lehetőség a klubunknál. Minden második héten rendezik meg a régiós eseményeket. A kisebb korosztályokban a gyorsaság és a technika fejlesztése határozza meg minden hetünket, ezeken a területeken van a hangsúly, persze a periodizáció mentén.

– Meglátása szerint mik egy tehetséges fiatal labdarúgó legfőbb ismérvei?

– A tehetség egy elégé összetett szó, és csínján is kell vele bánni. Ezt már az U7-ben is lehet látni, ki, hogy ér a labdához. Észrevehető, hogy zsigerből adódik minden mozdulata. Viszont a jó képességhez rengeteg munka, kitartás is kell, hogy párosuljon. Rengeteg impulzusnak kell megfelelni a gyerekeknek a pályán és azon kívül is! Akinek ez sikerül, abból lehet magas szintű labdarúgó.

– Milyen jelenleg az SBTC-nél edzősködni?

– Az SBTC a legnagyobb múltú csapat Nógrád megyében. Megtiszteltetés és felemelő érzés az utánpótlásban dolgozni. A DVTK és Kobka Viktor rengeteg szakmai anyaggal segíti a munkánkat, amivel megkönnyítik az edzéstervezést. Rengeteg munka, szervezés áll a háttérben, de ezt vállaltuk, ennek kell maximálisan megfelelni. Csak teljes mellszélességgel lehet az utánpótlásban dolgozni, ami sokszor nem is annyira egyszerű.

– Megfordult már a fejében, hogy a jövőben felnőttcsapatot is irányítson?

– Hogyne, foglalkoztam már a gondolattal, nagy kihívásnak tartom a felnőtt labdarúgást is, persze az már teljesen más.

– Kiemelendő, még a pályán is aktív, a megye kettes Építők KC színeiben rúgja a bőrt.

– Az Építőkben kitűnő játékosok vannak, jól érzem magam. Elég sokat fejlődött a csapat, köszönhetően Smelkó Karcsi munkájának.

– Korábban több klubban is megfordult, NB-s bajnokságban is. Hol érezte magát a legjobban?

– Az igazán aktív koromban, bárhol is játszottam, mindenhol jól éreztem magam, hisz a szeretett sportomat űzhettem, és kitűnő labdarúgók és barátok vettek körül. De a legnagyobb élményemet az SBTC csapatában éltem meg, tizenhét évesen, mikor több száz néző előtt a keret tagja voltam az NB I/B-s csapatnak, mikor a Dunaferr csapatát fogadtuk a Tóstrandon. Igaz, nem álltam be, de az fantasztikus élmény volt, ami elkísér életem végéig.

– Perpillanat milyen ambíciókkal rendelkezik a későbbi időszakok kapcsán?

– Az elsődleges célom, hogy a családomnak megfeleljek, hisz már nagyapa vagyok! Család nélkül az edzősködés nem tud működni. Meg szeretnék felelni az aktuális csapatom, az SBTC számára, mint ember és edző. Szeretném képezni magam, tanulni, magas szintre juttatni a tudásom, igaz, nem egyszerű munka mellett végigvinni! Köszönöm a lehetőséget, az olvasóknak és a honlapnak is jó egészséget kívánok!

Next Post

,,Szeretnénk följebb kapaszkodni a tabellán"

A megye egyben újonc Unicum FC Mohora vezetőedzője, Mátyás Zsolt egyúttal az elmúlt években lerakott alapot is tovább építené csapatával. Az Unicum FC Mohora felnőtt alakulata újoncként a nyolcadik pozíciót elfoglalva telelhet a megye egyben. Az eddigi eredményei alapján masszív középcsapatként jellemezhető legénység őszi szereplése kapcsán Mátyás Zsolt vezetőedző foglalta […]
error: Content is protected !!