,,Sikerült megtalálni az egyensúlyt”

Gabi

A megy egyben éllovas Berkenye edzője, Mohácsi László nem gondolta volna, hogy ilyen hosszú ideig veretlen mérleggel büszkélkedhet csapata.

Remek őszi idényen van túl a megye egyes Berkenye, veretlen bajnoki mérleggel vonultatott téli szünetre a jelenleg magabiztos előnnyel vezető éllovas. Az eddig kilenc győzelem mellé három döntetlent feljegyző társulat ez idáig bemutatott szereplése kapcsán Mohácsi László vezetőedzőt kérdeztük.

– Hogyan tekint vissza az elmúlt esztendőre?

– A járványhelyzet miatt bármennyire is felforgatott volt mindannyiunk mindennapja az előző évben, futballszakmai szempontból csapatunk életében nagyon jóra sikerült a 2020-as év – kezdte Mohácsi László. Igaz, remek őszi teljesítményt produkált a gárda, de a csapat nagyszerű teljesítménye a mögöttünk hagyott év tavaszi rajtjától vette kezdetét. A tavalyi bajnokság megrendezett tavaszi fordulóiból négy meccsből négy győzelmet arattunk, utána szakadt félbe a bajnokság, meggyőződésem, hogy ekkor is elértük volna a kitűzött célunkat. A nyáron a Magyar Kupa országos főtáblájára való kijutásért ugyan elbuktunk nagy csatában, de aztán az őszi bajnoki szereplésünk kárpótolt érte, ami mindenki előtt ismert.

– Előzetesen számított rá, hogy akár tizenkét mérkőzés után is veretlenek lehetnek?

– Egyáltalán nem gondoltam volna! Nyáron, aki tájékozott volt, az tudta, hogy kiélezett, komoly bajnokságra van kilátás. Többen is bejelentkeztek a bajnoki címre, sokan a dobogóra! Már látjuk, hogy ezek a kijelentések nem is ördögtől való gondolatok voltak. Öt-hat csapat kerete erősségben nagyon közel van egymáshoz, további négy-öt csapat bárkit elkaphat bárhol, és igazán csak egy csapat lóg ki lefelé a mezőnyből. Mindezek miatt is nagy odafigyeléssel terveztük a lehetőségeinket és készültünk a szezonra, nagy hangsúlyt fektetve a keret kialakítására, amiben fontos szempont volt, hogy a csapat nagy része egyben maradjon és bár Rusvay Geri személyében meghatározó láncszemet veszítettünk, de sikerült sikerre éhes tehetséges fiatalokkal (Balga Balázs, Dömök Enrikó, Porvay Bálint) megerősíteni a keretünket, így elkerültük azokat a problémákat, ami egy igazi amatőr csapat életében a legnagyobb nehézségeket jelentik, mégpedig az egyik az edzéslétszám, a másik a hétvégeken rendelkezésre álló keret menedzselése. Ami így sem volt könnyű, hiszen nem számíthattam az egész őszi szezonban négy fontos játékosomra (Hisbéli András, Bábik Krisztián, Bódis Martin, Mohácsi Levente). A mérlegünk azt mutatja, hogy szerencsésen terveztünk, és jól kezeltük ebben a kaotikus helyzetben a mindennapokat, a lehetőségeinket és a felmerülő problémákat, mert sikerült megtalálni az egyensúlyt a csapatban és kiegyensúlyozott teljesítményt biztosítani a keretben.

– A szerzett gólok mellett a kapott találatok terén is a legjobb mutatóval állnak. Minek tulajdonítja be ezeket a statisztikákat?

– Felkészülés, szervezettség, hit és szerencse!

-Van olyan embere, akinek külön is ki tudna emelni eddigi teljesítménye miatt?

– Mindig csapatban gondolkozunk, de tény, hogy az egyéni kimagasló teljesítmények is szükségesek egy-egy szép mérleg felállításához. Mi csapatszinten alkottunk nagyszerű teljesítményt az elmúlt évben! Egyéni teljesítmények tekintetében Debre Máté nagyon szépen fejlődik és fiatal kora ellenére helytáll és jól helyettesítette Bandit. A védelemben Keresztes Gabi és Szandai Dominik voltak a referencia pont, mellettük a két fiatal, Rácz Levi és Porvay Bálint nyújtottak sokszor remek teljesítményt. Középpályán Rottek Peti, Illés Tomi és Kántor Barni jelentik a megbízhatóságot, elől Mátyás Peti és a rutinos játékosaink, Fábri Tomi, Less Krisztián és Greff Ádám nyújtottak sokszor átlagon felüli teljesítményt, de szerencsére a fiatalok is egyre többször hoznak remek teljesítményeket.

– Hogyan telt a pihenő és a mi a terve a felkészülési időszakra?

– A téli szünetben hetente egyszer összejöttünk, játszottunk, jól éreztük együtt magunkat, próbáltunk kizökkenni a helyzet adta kényszerből. A felkészülést január 11-én kezdtük, heti három edzéssel és egy edzőmérkőzéssel készülünk a tavaszi rajtra. A hagyományos edzőtáborunkra remélem sort tudunk keríteni – ha február 1-től kicsit enyhülnek a megszorítások -, mert ez is mindig sokat jelent a csapat életében, és nem csak szakmailag…

– Sor kerülhet valamilyen változásra az állományban?

– Nem várható nagy mozgás a keretben! Ebben a helyzetben, mikor megvan a cél és sajnos jelen van a vírus adta bizonytalanság, nem hozhatunk felelőtlen döntéseket. Persze, ha lehetőség nyílik tovább erősíteni a keretet, akkor azt megtesszük, de nem mindenáron, mert abban bízom, hogy házon belül tudunk tovább erősödni azzal, ha a már említett játékosaink, Bandi és Levi teljes értékűen tudnak visszatérni a felkészülés kezdetére, illetve Krisztián és Martin „időbeosztásukban” több időt tudnak majd szentelni a csapatra és a céljaink elérésére.

– Önök mögött eléggé egyben van a mezőny. Meglátása szerint melyik ellenfél lehet leginkább veszélyes majd együttesére a folytatásban?

– Mivel ennyire egyben van a mezőny, egy riválist nem is tudok kiemelni, véleményem szerint öt csapat az – a jelenlegi tabella alapján sorolom, Palotás SE, Karancslapujtő KSE, Pásztó SK, Mátraterenye SE, Diósjenő SE – akiket nagy riválisaink lehetnek a tavaszi szezon folyamán, de nem feledkeznék meg továbbra is arról a négy-öt csapatról sem, akik bárkit legyőzhetnek és a mérleg nyelve lehetnek.

– Képesnek tartja rá a csapatát, hogy akár veretlenül sikerüljön megszerezni a bajnoki címet?

– Reálisan nézve a dolgokat, nem, de eddig sem gondoltuk volna, és mégis veretlenek vagyunk. Most sem erre gondolunk, de nem is a veretlenség megtartása a célunk. A kényszer adta lehetőségek mellett a legjobban felkészülünk a rajtra, majd minden egyes mérkőzésre, és a lehető legtöbb pontot akarjuk megszerezni, ami reméljük, elég lesz a céljaink elérésére.

– Egy első helyen telelő csapat esetében mindig érdekes a kérdés: mit gondol, bajnoki cím esetén volna bármilyen jellegű esélye egy esetleges NB III-as indulásnak?

– Realitása jelenleg csak annak van, hogy esélyesek vagyunk a bajnoki címre! Persze mindent megteszünk a legjobb eredmény elérése érdekében, de még korai bármiről is beszélni, és mivel a pandémia miatt az életünk hasonlóan szabályozott, kiszámíthatatlan, és így nehéz lesz, ezért, ha kérhetem, térjünk vissza erre a kérdésre április vége felé.

Next Post

Az Érsekvadkert és a Szécsény kapta a legkevesebb sárga lapot a megye egyben

Eddig a Mátraterenye gyűjtötte be a legtöbb figyelmeztetést. Egyre inkább közeledik a tavaszi idény rajtja a megyei első osztályban, lassacskán ismertetjük szerkesztőségi őszi álomcsapatunkat is. Addig azonban mostani anyagunkban például azt nézzük meg, a bajnokság már lepergő részében melyik együttes hány darab sárga lapot szedett össze. Mint lentebb szemrevételezhető, ez […]
error: Content is protected !!