,,Örök szerelem maradt a foci”

Gabi

A Pásztón eltöltött évek után a Fradiba igazoló, később a Kisbágyonnal remek korszakot jegyző Maksó Viktorban sok hiányérzet maradt pályafutása kapcsán.

Akadnak olyan nógrádi származású futballisták, akik valós tudásuk alapján akár jóval többre is vihették volna, összességében viszont elért eredmények miatt sem kell bosszankodniuk. Nagyjából hasonlóképpen jellemezhető az a Maksó Viktor is, aki a kilencvenes évek közepén tagja lehetett a Ferencváros játékoskeretének, majd később kiváltképp szép korszakot jegyzett Kisbágyonban. Pályafutása kapcsán kérdeztük az aktív labdarúgással viszonylag korán, mindössze harmincöt évesen felhagyó sportembert.

– Hogyan gondol vissza pályafutása kezdeti szakaszára?

– Hasznosi gyerekként itt kezdtem a faluban focizni, persze reggeltől estig, majd Pásztón végigjártam a szamárlétrát – mondta Maksó Viktor. Aztán 1996-ban a nagy, BL-menetelés után lévő Fradi leigazolt egy kéthetes edzőtábort követően. Szerettem ott lenni, sok barátot szerezve, akikkel a mai napig tartjuk a kapcsolatot.

– Egészen pontosan, hogy jött össze a “Fradi-kaland”?

– Egy pásztói ismerős, Fekete Attila egyszer kinn volt Mucha Józseffel és Novák Dezsővel egy meccsen. A mérkőzés végén odahívtak és megkérdezték, lenne-e kedvem a Fradinál próbajátékon részt venni. Két hét után leigazoltak, amatőr sportolói szerződéssel. Rubold Péter edzővel nagyon jó kapcsolat alakult ki köztünk, sajnos talán későn kerültem oda, már huszonegy éves voltam, de nagyon jó csapat volt a fakó, Vincze Gabi, Sitku Illés, Schultz Levi, Fülöp Zoli, Baranyai Tibi, Hajnal Tomi, és rengeteg visszajátszó volt akkoriban.

– Aztán kis híján Ausztriába került, végül azonban Kisterenyén folytatta.

– Annak idején minden fiatalt eladott a Ferencváros. A St. Pölten két játékost akart, azt hiszem, végül Szokolait igazolták le, meg egy szerb középpályást. Lassan letelt az átigazolási időszak, a sors fintora pedig az osztrákok helyett Kisterenyére küldött. A csapat edzője, Csóri József jelentkezett. Neki nagyon sokat köszönhetek. Kifizették az árat, amit kért a Fradi. Játszani szerettem volna. Aztán új együttesemmel a bajnoki címért harcoltunk, az NB III-ba jutásért, de lemaradtunk. Azt hiszem, egy ponttal a Jobbágyi előtt.

– Hamarosan bajnok lett a Kisbágyonnal.

– Jeck Feri bá’ és Nagy Tamás igazolt le a csapathoz. Itt igazi közösség részese lehettem! A Kisbágyon egy igazi család volt! Ritka az az összetartás, ami ott fogadott. Garai Csabi, Pisák Józsi, Sági Laci, Nagy Tomi, de az egész csapat mind emberileg, mind játéktudásban kimagaslót tudott.

– Ezt követően előbb visszatért Pásztóra, majd Taron játszott, mígnem harmincöt esztendősen úgy döntött, abbahagyja. Miért?

– Már nem éreztem tovább a focira motivációt, kimentem dolgozni Ausztriába.

– Utólag bármit is másképpen tenne pályafutásában?

– Nagyon sok hiányérzetem van. Talán, ha többet edzek, ha komolyabban veszem, ha előbb kerülök Budapestre, de már így alakult.

– Visszavonulása után sosem rendelkezett edzői ambíciókkal?

– Az edzői pályán soha nem gondolkoztam komolyabban, bár annak idején a “D” licencet elvégeztem. Annak ellenére, mondom ezt, hogy sok edzővel dolgoztam együtt, akiktől sokat tanultam! Pásztón Kis Károly, Csóri József, Vallus Ferenc. A Fradinál Rubold Péter és szegény Simon Balla István, Kisbágyonban Jeck Ferenc, Nagy Tamás.

– A felsorolt trénerek mellett még kik voltak önre nagy hatással?

– Mikor Budapestre kerültem, egy teszten mindenkit megkérdeztek, ki a kedvenc játékosa. Sokaknak Baggio, Rivaldo, Maradona volt, nekem Bencsok Vili! Nagyon szerettem, innen kívánok neki jó egészséget! Aztán a pásztói korszakból “Kali” volt a minden! Olyan akartam lenni, mint ő! A nagy nevekből is sok jutott! Garai Csabi, Babcsány Józsi, Sitku Illés, aztán a ligetben sokat kispályáztam “Dömével” is! Végiggondolva, nagyon hosszú lista lenne, ha folytatnám…

– A közelmúltban hazaköltözött Magyarországra. Napjainkra milyen kapcsolata maradt a labdarúgással?

– Tíz év után jöttem haza Ausztriából. Most apukám építőipari vállalkozásában segédkezek. Természetesen nem szakadtam el a futballtól. Mint sok embernek, nekem is örök szerelem maradt a foci! Eljárok a nógrádi focimeccsekre, de ugyanúgy NB-s focikat is nézek élőben.

– Mi a véleménye a jelenlegi nógrádi pásztói fociról?

– Követem a nógrádi futballt, sajnos alapprobléma a világ változása! Egyre kevesebb gyerek focizik, abból is kevés az ügyes. Az akadémiák nem vették át a grundok szerepét, nincs kiugró tehetség. Pásztón rendeződtek a körülmények, csodálatos új pályával, fiatal csapattal. Szeretem őket, és szívesen megyek minden meccsre!

Next Post

Szügyben játszott edzőmérkőzést a Berkenye

Egy góllal bizonyultak jobbnak a megye egyes vendégek. Szombaton edzőmérkőzésen lépett pályára az előző lezárt szezont a megye egy ötödik helyén befejező Berkenye, a nyugat-nógrádiak az egy osztállyal lejjebb felfüggesztett bajnokságtól a harmadik pozícióban elköszöntő Szügyhöz látogattak. A baráti hangulatban lepergő gyakorló meccs első félidejét követően kétgólos előnyre tettek szert […]
error: Content is protected !!