,,Legfontosabb célunk a fenntartható működés megvalósítása”

Gabi

A folyamatos fejlődésen munkálkodó, immáron nagyméretű műfüves pályával bővülő Diósjenő SE elnöke, Hornos Ádám reálisan tekint vissza a közelmúltra, egyúttal határozott elképzelésekkel várja az előttünk álló időszakot is.

Két és fél évvel ezelőtt tért vissza a nógrádi labdarúgás térképére a Diósjenő SE. A mögöttünk hagyott időszakban aztán folyamatosan előrelépegető, egyben fejlődő klub nemrégiben újabb fontos lépcsőfokához érkezett, Nógrád megyében harmadik helyszínként, nagyméretű műfüves pályával gazdagodott a település. A közelmúlt történései mellett több más téma kapcsán kérdeztük az egyesület modern gondolkodású elnökét, Hornos Ádámot.

– Az egyesület elnökeként, hogyan tekint vissza a 2020-as esztendőre?

– A 2020-as év minden tekintetben rendhagyó volt – vágott bele Hornos Ádám. Nagy reményekkel indultunk neki az évnek, hiszen már tudtuk, hogy nyertünk a BM-MLSZ közös pályaépítési programjában egy 72×111 műfüves pályát az önkormányzattal együtt, illetve tárgyalásokat folytattunk egy atlétikai futókör építéséről a MASZ-szal. Szintén tudtuk, hogy a TAO pályázati rendszer átalakul, így élhetőbbé válik a finanszírozás, illetve új csapatokat (U14 és felnőtt női) terveztünk indítani az új szezonban. Nem beszélve az új kisbusz beszerzéséről. Majd jött a COVID-19 és felborított mindent. A számtalan negatív hatása mellett igyekeztünk élni a hirtelen felszabadult idővel és még nagyobb elánnal belevetettük magunkat a fenntarthatósági terveink megvalósításába. Közben a bajnokság és a Bozsik-rendezvények is lezárultak, sportolóink elmentek a hosszúra nyúlt nyári szünetre, mi a vezetőség tagjaival pedig folytattuk a munkát a háttérben. Az új szezon indulásával újra beindult az élet, úgy tűnt minden visszatér a régi kerékvágásba. A pandémia miatt a tervezett fejlesztéseink csúsztak, de év végére hál’ Istennek összeállt minden. Le tudtuk játszani a Dorogi FC-vel a MOL Magyar Kupa-főtáblás mérkőzésünket, az MLSZ felkért minket, hogy – kiemelt klubként – elsők között vegyünk részt az UEFA Grassroots akkreditációban, megérkezett a megrendelt kisbuszunk, átadásra került a műfüves labdarúgó pálya atlétika futókör előkészítéssel, és ami a legfontosabb, az egyesületen belül senki nem kapta el a vírust.

– Meglátása szerint milyen tekintetben érintheti negatívan a koronavírus miatti helyzet az amatőr egyesületeket, így akár a Diósjenői SE-t?

– Azt gondolom, alapvetően a közösségi életet építette le a pandémia, így nagyon rossz hatással volt az amatőr sportokra is. Az edzéseket ugyan megtartottuk, betartottunk minden ajánlást és előírást, felszerelkeztünk érintésmentes kézfertőtlenítőkkel és rendszeresen fertőtlenítettük az öltözőket is, de az igazi közösségi élményt, ami a sport örömének alapja, sajnos nem tudtuk megadni a sportolóinknak. Az elmaradt mérkőzések a játékosokban, szurkolókban és az egyesület működésében is nyomot hagytak. Az amatőr egyesületek működésének alapját jelenleg a TAO-pályázatok adják, kevés olyan szerencsés egyesület van, aki stabil önkormányzati hátteret tudhat maga mögött. Még kevesebb olyan, akik szponzorokat, nagy létszámú szurkolótábort és adományozókat. Nálunk az önkormányzat támogatása mellett jelentős tétel a szurkolói jegyek eladásából származó bevétel, az egyéb rendezvényeken tett felajánlások, illetve a szponzorációból származó támogatások. Ezek nélkül a források nélkül nagyon nehéz helyzetbe kerülnénk. Nekünk szerencsére volt tartalékunk, de ha tovább húzódik a járványhelyzet, akkor nálunk is komoly problémák lehetnek. Nagyon jó lenne, ha tavasszal újra átélhetnénk a közösségi sport örömét!

– A felnőtt csapat története során először kijutott a Magyar Kupa országos főtáblájára. Ezzel együtt többször is megbotlott a bajnokságban. Vezetőként mi a véleménye az őszről?

– Amatőr klub elnökeként számomra egy mérőszám van: az aktív sportolók száma. Nyilván örülök, ha jól teljesítenek a csapataink, hiszen így extra motivációt kapnak a játékosok, a szurkolók, és ami a legfontosabb, a gyerekek is! Azonban a célunk nem más mint, hogy minél több embert mozgassunk meg, népszerűsítsük a sportot, és kiemelt szakmai tudással biztosítsunk lehetőséget a szorgalmas és tehetséges gyerekek, fiatal felnőttek fejlődésére. Mindemellett nagyon büszke vagyok a felnőtt csapatunkra, mert megmutatták, hogy egy kemény mérkőzésen emelt fővel is lehet veszíteni. Jó volt olvasni az ellenfél szurkolóinak és vezetőinek köszönő és dicsérő szavait, a szurkolóinknak és a játékosoknak is életre szóló élmény volt, nekünk szervezőknek, pedig nagyon jó tapasztalat. A bajnoki mérkőzések az amatőr sportban sajnos kiszámíthatatlanok, hiszen gyakran előfordul, hogy a játékosok nem tudnak egyéb elfoglaltságaik miatt részt venni minden találkozón. Sosem kértem és nem is fogom számon kérni a szakmai stábot az eredmények miatt. Számomra az a fontos, hogy a sportolóink jól érezzék magukat és szakmailag a legjobbat kapják.

– Megemlítendő, hogy a felnőtt és különféle korosztályos alakulatok után, idén megpróbálták ismét életre a női együttest is. Ugyan versenyrendszerben még nem, egy-egy tornán el tudtak indulni a hölgyek.. Miért fontos ennyi csapat megléte?

– Ahogy korábban is említettem, számunkra a legfontosabb cél, hogy minél szélesebb réteget mozgassunk meg. Az infrastruktúrának, a szakmai háttérnek és a támogató közegnek tudom be, hogy a lányok megkerestek minket. Évek óta győzködjük őket – hol több, hol kevesebb sikerrel, hogy álljanak össze és induljanak egy bajnokságban. 2020-ban úgy tűnt összejön a Pest megyei 3/4 pályás felnőtt női bajnokságban is a részvétel. Be is neveztünk, azonban az utolsó pillanatban lecsökkent a létszám a kritikus alá, így inkább a visszalépés mellett döntöttünk. Csalódottak voltunk, de azért nem szomorodtunk el nagyon, hiszen már majdnem sikerült, ott voltunk a kapuban. Talán 2021 a női csapat éve lesz. Szerencsére sok a fiatal női labdarúgónk, így bizakodó vagyok. Azonban ami nem sikerült a lányoknak, az összejött a fiúknak U14-ben. Nem csak elindítottuk egy korosztályt a Pest megyei U14-es bajnokság Északi-csoportjában, de tisztességgel helyt is álltunk ott! Büszke vagyok a csapatra, a szülőkre és a szakmai stábra a kitartásukért és a lelkesedésükért. Alig várom a 2021-es folytatást. 

– Két és fél éve tért vissza a klub a nógrádi labdarúgás vérkeringésébe. Amikor nekivágott a munkának, nagyjából így képzelte el a már mögöttünk hagyott időszakot?

– Nem, nagyon nem. Amikor elvállaltam, volt a fejemben egy elképzelés arról az útról, amire rá szeretném tenni az egyesületet. Úgy vagyok vele, mint az öreg bácsi a repüléssel…, volt pár dolog amire számítottam, de azért azt nem gondoltam volna, hogy ilyen mértékű közösségi, szakmai és infrastrukturális fejlődésen megyünk keresztül. Nyilván ez nem nekem tudható be, hanem annak a szerencsés együttállásnak, amit az MLSZ Nógrád Megyei Igazgatósága, a Diósjenő Községi Önkormányzat és a Sportegyesület tagjainak és támogatóinak együttesen összehangolva tesznek a közösségi sportért! Szerintem sokan nem is tudják milyen szerencsések, hogy ilyen körülmények között sportolhatnak.

–  Idén újabb fontos állomáshoz érkeztek, megépítették megyénk harmadik nagyméretű, villanyvilágítással ellátott műfüves pályáját. Májusban már kiveséztük, miért is hozták tető alá a beruházást. Mit tudna most elmondani a már szinte befejezett projektről, minden a tervek szerint alakult?

– Röviden: igen. Hosszabban: Volt számtalan nehézség, a vírus is hátráltatta a munkálatokat, az egyesületnek és az önkormányzatnak is kellett extra költséget vállalnia, de végül december elején megtörtént a műszaki átadás-átvétel. Most dolgozunk a terep rendezésén, a kerítésen és a világítás bekötésén. Terveink szerint január közepétől már használható és bérelhető lesz a pálya. (Weboldalunkon látható a foglaltság: www.diosjenosport.hu.) Köszönöm mindenkinek az eddig munkát és támogatást! Fontos lépést tettünk a Diósjenői Sportegyesület saját lábra állásához vezető úton.

– Perpillanat milyen célokat dédelgethetnek a következő esztendő, illetve a közelgő évek kapcsán?

– A jelenlegi támogatási rendszer 2023-ig van érvényben, így a legfontosabb célunk a fenntartható működés megvalósítása. Bővíteni a szolgáltatások palettáját, szponzorokat keresni, kiszámítható és rendszeres bevételt generálni a hosszú és stabil működés érdekében. Biztos vagyok benne, hogy lesznek fájdalmas döntések, de tudom, hogy csak előre menekülhetünk. Infrastrukturális szinten szeretnénk az új pálya környezetét rendezni, öltözőket bővíteni, lelátót építeni a szurkolóink számára. Stratégiai szempontból az egyik legjobban várt célunk az UEFA Grassroots akkreditáció lezárása, emellett szeretnénk még szorosabbra fűzni a kapcsolatot több egyesülettel, hogy minél több lehetőséget tudjunk biztosítani Nyugat-Nógrád megye labdarúgóinak. Szeretném megköszönni a helyi sportközösség nevében a Nógradifutballnak, az MLSZ-nek, a Diósjenő Községi Önkormányzatnak és minden magánembernek és vállalkozónak a támogatását. Nagyon sokat köszönhet a diósjenői sportközösség nekik, nektek! Sikerekben gazdag új évet kívánok mindenkinek!

Next Post

A nógrádi fociősz mesterlövészei

Avagy megnéztük, jelenleg kik vezetik megyénk különféle bajnokságainak góllövőlistáját. Vélhetően nem kell hangsúlyozni, egy darabig még tart a téli szünet megyénk különféle bajnokságaiban. Addig is, igyekszünk egy-két érdekesebbnek mondható anyagot kivitelezni. Például most is. Ebben az összeállításunkban azt néztük meg, jelenleg kik vezetik a pontvadászatok góllövőlistáit a szezonból már lepergő […]
error: Content is protected !!