Fókuszban a csécsei utánpótlásnevelés

Gabi

Klátyik Éva felkészítő edző és Mátrai Szilárd klubelnök osztotta meg az öt korosztályban hét csapatot számláló egyesület mindennapjaival kapcsolatos háttértitkokat. 

Nógrád megyében nem túl sok olyan egyesülettel találkozhatunk, amely csak az utánpótlással foglalkozik. Vannak azért kivételek, ebbe a kategóriába sorolható a csak pozitív jelzőkkel illethető Csécse SE is, mely klub színeiben öt korosztály, hét csapatában rúghatják a bőrt az ifjú labdarúgópalánták. A gyermekek sportolási lehetőségének van két kulcsfigurája, a munkában testnevelő tanárként és felkészítő edzőként jelenlévő Klátyik Éva, illetve a különféle teendőket iskolaigazgatóként és elnökként segítő Mátrai Szilárd, akiket meg is szólaltattunk üdvözölendő tevékenységük kapcsán.

– Példaértékű, ahogy kis településükön foglalkoznak a gyermekekkel. Mikor jutottak arra az elhatározásra, hogy ilyen nagy hangsúlyt kívánnak fektetni a község utánpótlás focijára?

– 2017 nyarán merült fel az ötlet, amikor a falu vezetőségével és egy Csécséről elszármazott vállalkozóval arról beszélgettünk, hogy mit lehetne tenni azért, hogy újra induljon a labdarúgás a településen vágott bele Klátyik Éva. Mindannyian egyetértettünk abban, hogy a legkisebbekkel kell kezdenünk, és csak hosszú évek kitartó munkája vezethet el oda, hogy ismét büszkék lehessenek a csécseiek saját focicsapatukra. Úgy döntöttünk, hogy az óvodás korosztálytól egészen a középiskolásokig megkeressük a focizni vágyó gyerekeket, és – lehetőségeinkhez képest – mindent megteszünk azért, hogy a hozzánk járó játékosok valóban rendszeres és minőségi edzésmunkát tudjanak végezni.

– A Bozsik-programban való részvétel után, az U14-es korosztályt idén versenyrendszerű bajnokságban indították el. Miért tartották szükségesnek ezt a lépést?

– Egyesületünkben nagyrészt a helyi iskolába járó gyerekek sportolnak. A Bozsik-program hatodik osztályig ad számukra esélyt a rendszeres focira, ezért kerestünk lehetőséget a hetedik és nyolcadik osztályosok versenyeztetésére is. Ők már a kezdetektől részt vettek a Bozsik Egyesületi Programban, így az U14-es bajnokság nagyszerű út nekik arra, hogy „élesben” is kipróbálják magukat.

– Később benne lehet a pakliban, hogy további korosztályokat fognak versenyeztetni?

– Sajnos az a tapasztalatunk, hogy amikor a gyerekek kikerülnek tőlünk a középiskolákba, sokkal nehezebben tudják már megoldani az edzéseken és mérkőzéseken való részvételt. A múlt évben megpróbáltuk a szereplést az U16-os korosztályban is, de mivel nem mindig tudtak visszajönni a középiskolások a felkészülésre és a mérkőzésekre, a többieknek sem volt sikerélményük, ami pedig – véleményem szerint – meghatározó ebben az életkorban.

– Mikor került kapcsolatba a futballal, miért szeret gyerekekkel foglalkozni?

– 2014 őszén kerültem testnevelő tanárként a csécsei Fráter Erzsébet Általános Iskolába. A kezdetektől kerestem a lehetőséget arra, hogy az idejáró gyerekeknek hogyan tudnánk tanórán kívül is mozgási lehetőséget biztosítani. Ehhez fel kellet mérni az infrastruktúrát, amiből logikusan következett, hogy a focihoz – ha eleinte szerényen is –, de tulajdonképpen minden adott volt. Az iskola mellett található a község futballpályája, amit a gyerekek testnevelés órákon is használhatnak, és amihez tulajdonképpen az iskola területét el sem kell hagyniuk. Az idejáró gyerekeknek óriási segítség, hogy a szülőknek nem tanítás után kell őket még edzésre vinniük esetleg egy másik településre, hanem helyben meg tudjuk tartani a foglalkozásokat. A szülői közösség támogatása így szintén magától érthető volt. Mindehhez már csak a rendkívüli módon lelkes, mozogni vágyó gyerekek kellettek, valamint Mátrai Szilárd igazgató úr személyében egy olyan iskolavezető, akinek futball iránti szeretete biztosítja számunkra munkánk maximális támogatottságát.

– Hogy látja a srácok őszét?

– Ebben a szezonban eddig kiemelkedően teljesítettek a fiúk, és – el kell, hogy mondjam-, nagyon büszke vagyok rájuk. Egyre magabiztosabbak, egyre ügyesebbek, és úgy tűnik, kezd beérni a többéves komoly munka. Külön öröm számunkra, hogy Kis Dominik játékosunk vezeti az őszi szezon után az U14-es bajnokság góllövő listáját. Megtiszteltetés számunkra, hogy olyan csapatok mögött állunk jelenleg pontegyenlőséggel a negyedik helyen, mint az SBTC, a Bátonyterenye vagy a Szécsény. Sajnos a jelenlegi rendkívüli helyzet miatt nem lehet megjósolni a jövőt, de célul tűztük ki a harmadik hely megszerzését.

– Miképpen fest a fiatalokkal való munka egy átlagos mindennapos időszakban?

– A gyerekek nagyon komolyan veszik a felkészülést. Már a délelőtti testnevelés órákon is nap-mint nap téma a délutáni edzés, vagy éppen az előző napi mérkőzés, vagy a hétvégi Bozsik-torna. Eljutottunk oda, hogy már igényük van a rendszeres mozgásra, alig várják, hogy focizhassanak. Nagyon sokat javult az infrastruktúra, hiszen 2018-ban műfüves pálya épült a településen, valamint TAO pályázat keretén belül sikerült sportfelszereléseket, sporteszközöket, valamint a gyerekek szállítását biztosító kilenc személyes kisbuszt is beszereznünk. Mivel elég sok gyerkőcöt tudtunk bevonni a közös munkába, öt korosztályban hét csapatunk működik jelenleg. A szállításban segítségünkre van az önkormányzat is, hiszen sokszor tizenöt-tizenhat gyereket is szállítunk, ezt egy busszal nem tudnánk megoldani. Szeretnénk továbbá ezúton is köszönetet mondani a Key Telecom Kft. csécsei származású tulajdonosának, Kracsál Ferencnek, aki támogatásával évek óta segíti munkánkat.

– Mennyire birkóznak meg nehezen a srácok a jelenlegi, nem túl szokványos viszonyokkal?

– Ehhez a mindannyiunk számára nehéz helyzethez a gyerekek nagyon gyorsan alkalmazkodtak. Minden héten megkapják online a heti edzéstervet, amit becsülettel el is végeznek. Mindenki lehetőségeihez mérten gyakorol, és ők is fontosnak tartják, hogy formában maradjanak. Természetesen ez nem ugyanaz, mint a megszokott edzések, mégis sikerült megtalálnunk a módját annak, hogy ne essenek ki teljesen a gyakorlásból.

– Mit jelent a településnek a 2018-ban átadott kisméretű műfüves pálya?

– Óriási élményt jelent a gyerekeknek is, de a település lakóinak is, hisz a korábbi kopott salakos pályánk után ez minőségben csodálatos fejlődés – vette át a szót Mátrai Szilárd. Ráadásul minden helyi lakos térítésmentesen használhatja. A pálya önrészét kifizető, Éva által említett szponzorunk kikötése volt ez. A csécsei öregfiúk is nagy lelkesedéssel fociznak rajta, rendeznek öregfiúk tornákat. Ha az időjárás engedi, télen a tornaterem hiányára is a műfüves pálya jelent megoldást. Reméljük, tornatermünk is lesz a közeljövőben!

– Kicsit érintve a felnőttfutballt. Hogyan gondol vissza a 2010-ben megye kettes bajnoki címet szerző csapatra?

– A csapat tagjait ismerem, de akkor még nem én voltam az elnök, így nem vettem részt a sikerükben. Kár, hogy a folytatás érdektelenség miatt elmaradt.

– Egyébként mely folyamatok vezettek oda, hogy 2015-ben megszűnt a felnőtt labdarúgás?

– Az előbb említett érdektelenség. Sajnos nem sikerült tizenöt focizni vágyó és rendszeresen mérkőzésekre eljárni hajlandó fiatalt találni.

– Mit gondol, belátható időn belül akár felnőttszinten is visszatérhet a foci a településre?

– Szerintem nem. A számítógép és az internet elrabolja a srácokat a labdarúgástól. A célunk a gyerekek kimozdítása a gép elől. Tizennégy éves korukig van rájuk hatásunk, de a középiskolások gyakran abbahagyják a sportot. Persze az igazán elhivatottak eligazolnak és más egyesületnél folytatják. Ez a célunk, nem felnőttcsapat létrehozása. Persze a lehetőség adott.

Next Post

,,A mai napig nagy szívem van"

Az ötvenhat éve lankadatlanul a futballban ténykedő, előbb kapusként, majd edzőként sikereket elérő Koncsik László még mindig kellő lelkesedéssel bírja a strapát. A nógrádi labdarúgásnak is megvannak az öreg motorosai. Mint például Koncsik László, aki immáron ötvenhat éve van jelen régiónk focijában. A hatvannyolc esztendős sportember előbb kapusként segítette csapatait, […]
error: Content is protected !!