,,Nincs olyan szezon, amit kitörölnék az emlékezetemből”

Gabi

A Héhalom SE életében húsz éve jelen lévő Bakos József példaértékű módon tekinti szívügyének a focit a település polgármestereként.

Egy település életében finoman szólva sem elhanyagolható, az adott polgármesternek milyen a viszonya a labdarúgással. Ez a kijelentés még inkább igaz az amatőr klubokra, egy fociimádó polgármesterrel minden egyesület számára könnyebb a működés. Az iménti jelző maximális igaz a héhalmi futballt pontosan húsz éve segítő Bakos Józsefre, akit a labdarúgáshoz fűződő példaértékű kapcsolata miatt kérdeztünk.

– Polgármesterként hogyan tudná összefoglalni a labdarúgáshoz kötődő viszonyát, egyáltalán miért viseli szívén a település egyesületének sorsát?

– Minden település életében nagyon fontosak a civil szervezetek, ez mellett a sportolás lehetősége is – mondta Bakos József. Az egyesület működésének feltétele, hogy minden olyan feladat el legyen végezve, amik a mindennapokban jelentkeznek, valamint nagyon sok olyan feladata van, ami napi figyelmet igényel. Mivel az egyesületi tagok társadalmi munkában végzik feladatukat, ezért nagyon fontos, hogy mi településvezetők és az önkormányzat dolgozói a hétköznapokban is részt vegyenek ezek elvégzésében. Polgármesterként fontos számomra, hogy a sportegyesület minél hatékonyabban és minél magasabb színvonalon működjön.

– Hogyan tekint vissza a mögöttünk hagyott időszakokra, amióta jelen van a klub életében?

– Kereken húsz éve döntöttem úgy, hogy sportvezetőként is részt veszek az egyesület munkájában. 2001-ben a megyei másodosztály harmadik, 2002-ben a második, majd 2003-ban az első helyén végeztünk, ezzel kivívva a megyei első osztályú szereplés lehetőségét. 2004 óta folyamatosan az imént említett mezőnyben szerepelünk kisebb-nagyobb sikerekkel.

– Mit tart az eddigi legkomolyabb sikernek és melyik szezont törölné ki szívesen az emlékezetéből?

– Minden sportévadban más és más játékosai voltak az egyesületnek. Személy szerint mindenki közel állt hozzám, de ha ki kell emelnem egy évet, az a 2011/2012-es évad volt. Nem kifejezetten az eredményesség miatt, hanem az akkori csapatösszetétel miatt. Nincs olyan szezon, amit kitörölnék az emlékezetemből, mert minden egyes idénynek megvolt a szépsége és a kudarca. De ha mégis választanom kell, akkor talán a 2016/2017-es kiírást, mert ebben az évben volt a legnehezebb végig vinni a bajnokságot. Azért nem élem meg ezt az időszakot kudarcnak, mert a rengeteg nehézség ellenére nem következett be az, ami az elveimmel nagyon ellenkezik, hogy ne álljunk ki bármely mérkőzésen is. Ezért nagyon büszke vagyok az akkori csapatra, hogy a sok kudarc és eredménytelenség ellenére is kitartottak mellettem. Köszönöm ezt nekik!

– Ahogy említette, 2012-ben csupán egy hajszállal maradtak le az aranyéremről, ettől függetlenül, méltán lehettek rá büszkék, hogy a dobogó középső fokán zártak.

– Emlékszem minden mérkőzésre és minden olyan csatára, amit a szívünkkel és odaadásunkkal megnyertünk. Nagyon boldog vagyok, hogy az én regnálásom alatt tudhatja az egyesület magáénak a legjobb eredményt.

– Egy ideje U19-es csapatuk is jobbnál-jobb eredményekkel jelentkezik. Milyen jelentőséget tulajdonítanak a fiataloknak?

– Volt időszak, amikor arra kényszerültünk a fiatal sportolók hiányában, hogy utánpótlás csapatainkat más utánpótlás egyesület tagjai közül biztosítottuk. Ezt teljesen átgondolva, 2010-től nagy erőket fektettünk az utánpótlásnevelésre. Lelkiismeretes és odaadó edzőket kerestünk a serdülő és ifjúsági csapatunk élére. A környékbeli hét településről heti két alkalommal edzésekre és mérkőzésekre szállítottuk a gyerekeket. Először a serdülőcsapatunk volt eredményesebb, és ahogy a fiatalok felnőttek, úgy már az ificsapatunk örvendeztet meg minket szép eredményekkel. Nagyon büszke vagyok rájuk és gratulálok nekik!

– Beszélgetésünkben nem mehetünk el szó nélkül a szintén remekelő, ráadásul több éve a toppon lévő női csapat mellett. Miért fontosak az egyesület számára a hölgyek és hogy látja az ő elmúlt időszakukat?

– Tizenhat évvel ezelőtt részem volt abban, hogy megalakuljon a Héhalmi Női Focicsapat. Az élet úgy hozta, hogy kis időre nem Héhalomban fociztak a lányok, de több, mint esztendeje ismét együtt dolgozunk és nagyon büszkék vagyunk az általuk elért eredményekre. Meg kell említsem azt is, hogy a lányok nagyon sokat tettek azért, hogy eredményesek és mellette működőképesek is legyenek. Ezért külön köszönettel tartozom nekik. Azt gondolom, hogy azt, amit ők megvalósítottak itt a Héhalmi Sportegyesület életében, az megismételhetetlen és csodálatos. Gratulálok Farkas Ferenc (Csíkos) edzőnek és csapatának!

– Idén újra eredményesen szerepel a felnőttcsapat. Mi a véleménye a fiúk teljesítményéről?

– Igen, hál’ istennek, beérik az a nehéz és megfeszített munka, amit három évvel ezelőtt elkezdtünk Károly József edző irányításával. 2018-ban Győri Zoltán átvette a csapat vezetését. Az ő focista és edzői múltja révén, több olyan játékost sikerült megnyernünk arra, hogy a Héhalmi Egyesületben sportoljon. Ennek eredményeként és az edző hozzáállásának köszönhetően, ismét visszakerült Héhalom a megyei első osztály megszokott helyére. Ebben nagyon sok érdeme van még az általam nagyon tisztelt Tóth László elnök úrnak is. Itt szeretném megemlíteni, hogy az elnök úr nem csak az eredményes időszakban tartott ki az egyesület mellett, hanem a nagyon nehéz időkben is. Tisztelet és köszönet érte.

– Összességében miképpen vélekedik a megye egyes bajnokságról napjainkban?

– Nem tudom elképzelni, hogy más megyében futballozzunk. Természetesen ebben a megyében is, mint az ország több területén is vannak problémák, amiket közösen kell megoldanunk, hogy minél színvonalasabb és szórakoztatóbb mérkőzéseket lásson a kilátogató közönség. Hál’ istennek, a különféle támogatásoknak köszönhetően egyre jobb körülmények között játszhatjuk le hétről-hétre mérkőzéseinket. Nagyon szeretném, ha a következő évadban is meg lenne a tizenhat csapatos mezőny, mert azt gondolom, hogy minimálisan ennyi szükséges ahhoz, hogy kimutatkozzon az együttesek felkészültsége és ereje. Nagyon kívánom azt, hogy a nagyobb városokban lévő egyesületek magasabb szinten tudjanak futballozni és ott meg is állják a helyüket. Nem egyforma feltételek vannak a kistelepülésen lévő egyesületeknek és a nagyvárosban lévőknek.

– Mire számít a következő időszaktól az egyesült szemszögéből?

– A kialakult járványhelyzet miatt is, mint mindenhol, felborult az élet. Elsőként azt tartom a legfontosabbnak, hogy túlélve ezt az időszakot, egyben tudjuk tartani a mostani csapatunkat. Vannak olyan posztjaink, melyeken erősítenünk kell, ezekben már meg is tettük a lépéseket, melynek következtében eredményes, jó szereplésre számítok és várok is el az egyesülettől. Nagyon szépen köszönöm, hogy megtisztelt a kérdéseivel és önnek is nagyon jó munkát és kitartást kívánok!

Next Post

,,Teljesen úgysem tudok elszakadni a labdarúgás világától"

A nógrádi foci versenyrendszerébe visszatérő Bernecebaráti-Kemence pályakezdő edzője, Ordasi István a középmezőny elején végezne majd csapatával. A közelmúltban már beszámoltunk róla, hogy két év után ismét a nógrádi futballban versenyezhet majd az előző két idényt Pest megyében töltő Bernecebaráti-Kemence SE. Szintén megemlítettük, hogy a kispadon a korábban a gyepen jó […]
error: Content is protected !!