Határozott véleménnyel rendelkezik Eőry Tibor

Gabi

A Diósjenő rutinos mestere nem folytatná a bajnoki küzdelmeket, és el is mondja, miért.

Sajnos jó ideje a koronavírus miatti válsághelyzet lengi körül mindennapjainkat. Ez a megállapítás igaz a labdarúgásra is. A közelmúltban a megye egyben szereplő Héhalom SE vezetőedzője, Győri Zoltán már összefoglalta gondolatait a téma kapcsán, most pedig egy újabb szakember, a Diósjenő rutinos mestere, Eőry Tibor os megosztotta velünk véleményét a jelenlegi szituáció kapcsán. Lássuk a tréner meglátásait!

– Nagyon hektikusan telt az elmúlt két hét – kezdte Eőry Tibor. Gyakorlatilag azért nem mozdultunk, mert három koronavírusos játékosunk volt, és kivártuk a tíznapos karantént. Nem arról szól a történet, hogy akarunk-e focizni vagy nem. Létszámban sem vagyunk meg. Senkit nem tudok arra kényszeríteni, hogy vállalja a játékot ebben a helyzetben. A családjára való tekintettel több labdarúgónk is azt kérte tőlem, hogy amíg ilyen a helyzet, távol maradhasson az edzésektől és a mérkőzésektől. Ezt nekem tiszteletben kell tartanom! Nem mondhatom nekik azt ebben a helyzetben, hogy jöjjenek. Ez felelőtlenség lenne a részemről. Én csak beleegyezni tudok ebbe a döntésbe és tudomásul venni. Ha én azt mondom, hogy játsszunk, aztán összejövünk egy kis szűk öltözőben, előfordulhat, hogy megbetegszik valaki, ő átadja egy rokonának, aki kórházba kerül és ne adj isten meg is hal. Ez kinek a felelőssége? Tartottunk egy értekezletet, ahol elhangzott, mivel már ennyi meccsünk elmaradt, ha éppen egy mérkőzésre össze tudunk majd jönni, mindenféleképpen vállaljuk a részvételt. Jelen pillanatban az az álláspont, ha megleszünk tizenegyen, elmegyünk Pásztóra. Úgy néz ki, pont annyian leszünk. Szakmai munkáról nem lehet beszélni. Nálunk most az az elvárás, hogy egészségesek maradjunk. Az eredményesség sokadrangú.

Pár mondatban reagálni szeretnék a héhalmi kolléga cikkére. Az első dolog, hogy ez egy vélemény, amit én tiszteletben tartok. Volt egy olyan megjegyzése, hogy komolytalanná válik a bajnokság. Az a válaszom a kollégának, hogy nem a bajnokság válik komolytalanná, hanem az egész helyzet komolytalan. Azoknak, akik a rendszert irányítják, már réges rég be kellett volna szüntetniük ezt az idényt, és akkor nem kerültünk volna ilyen helyzetbe. Gyakorlatilag arról szól a történet, hogy az MLSZ Nógrád Megyei Igazgatósága teljes mértékben rábízza a döntést az egyesületükre. Igazolás nélkül el lehet dönteni, hogy valaki akar-e játszani vagy nem. Magyarul: a kluboké a felelősség. Na, most, mi történik az egyesületeknél? Vegyük példának a Rimócot, mert legutóbb ők lettek ilyen téren megszólítva. Szerintem felelősségteljesen jártak el a vezetők, mert betegek miatt nem merték vállalni a mérkőzésen való kockázatot. Mégis őket vonja felelősségre egy másik klub, mert nem igazolják, hogy van náluk fertőzött. Pedig erre senki nem tudja a választ, hiszen nem tesztelnek. Honnan tudja valaki, hogy beteg vagy nem? Gyakorlatilag kísérletezés folyik, mert minden hétvégén csapatonként ötven-hatvan ember kerül olyan helyzetbe, hogy bárki megfertőzhet bárkit. Mindennemű kontroll nélkül zajlik az egész bajnokság. 

Az NB I-es játékosokat ugye tesztelik. Az én kérdésem, mennyivel különb emberek ők, mint mi?! Bennünket miért nem tesztelnek? Ehelyett elengednek, hogy csináljunk, amit akarunk, és döntsük el, hogy játszunk-e. Aztán, ha valaki nem lép pályára, megvádolják azzal, hogy biztosan variált. Mert annyira “lényeges” ez a bajnokság, hogy trükközni kelljen. Ebben a helyzetben az lenne a felelősségteljes gondolkodás, ha már a szövetség nem lépte meg, a vezetőknek és edzőknek kell eldönteni azt, hogy legyen játék vagy ne. Én ezt az egészet nem értem. Aki felelősségteljesen gondolkodik, komolytalanná teszi a bajnokságot? Nem az, aki felelőtlenül engedi teszt nélkül pályára lépni az embereit, hétről-hétre? Hozzátenném, nagyon sok helyen nincsenek is meg a feltételek ahhoz, hogy eleget tegyenek a távolságtartásoknak és azoknak az alapvető szabályoknak, amik elkerülhetetlenek a normális működéshez. Visszatérve, nem is tudom értelmezni a héhalmi kolléga cikkét. Én tiszteletben tartom az ő véleményét. Ő ezt miért nem tudja megtenni a rimóci kollégával, aki felelősen nem engedi szerepelni a játékosait? Én maximálisan vele értek egyet! Ha van nála beteg, bárkinek átadhatja egy mérkőzésen. Ráadásul most nagyon veszélyes a helyzet! Szeretnék mindenkit emlékeztetni arra, hogy tavaly ennél sokkal gyengébb szituációban leállították a bajnokságot. Most miért nem? Költői kérdés. Az pedig igen érdekes, hogy kérdőre vonjuk azt, aki felelősségteljesen dönt.

Én imádom a labdarúgást. Azt hiszem, ezt senki nem kérdőjelezi meg. Az egész életem erről szólt. De amikor feltesszük a kérdést, hogy a játékosok és hozzátartozóik egészsége fontosabb vagy a futball, az utóbbit válaszként kitörölhetjük. Nekem ez a véleményem. Erről nem is volt szó a múltkori cikkben, mintha nem is létezne. Az a dolog lényege, hogy mindent szabadjára engedtek és másra hárították a felelősséget. Nincs azzal semmi probléma, hogy játszani kell, de akkor teszteljünk és legyenek meg a feltételek! Ha pedig nem lehet, akkor ne követeljék meg, hogy játsszunk. Az egész egy nagy katyvasz. Itt most arról szól a történet, hogy egészség vagy futball! Betegség, kórház, esetleg komoly következmény vagy foci? Most nem az a fontos, hogy valaki lejátssza-e a mérkőzését vagy nem, hanem hogy egészségesek maradjunk és inkább ne terjesszük a vírust! Szerintem a szövetség hozott minket ilyen nehéz helyzetbe! Meg lehetett volna állítani Nógrád megyében mondjuk három hétre a bajnokságokat, addig pedig ki lehetett volna találni, hogyan tovább. Ilyen napi megbetegedés és halálozási számnál, főleg Nógrád megyében viszont tényleg nem értem ezt a helyzetet! Nincs helyén kezelve ez a történet. Sokan úgy vannak vele, csak játsszunk és meccs legyen! Én ezt nem értem! Mindenki szeretne játszani, hiszen amatőr labdarúgásról van szó, de jelen pillanatban azt gondolom, hogy nem ez az elsődleges, hanem hogy ne legyünk betegek és a család életben maradjon!

Next Post

Keleti megye hármas játékos-tippelde

Rovatunkban a bajnokság csapatainak erősségei mondják el várakozásaikat egy-egy forduló kapcsán. A következő hétvégén a tizenhatodik körrel folytatódik a keleti megye három. A bajnokság során fordulóról-fordulóra jelentkezünk majd weboldalunkon egy rovattal, amelyben a résztvevő csapatok egy-egy erősségének számító játékosa tippel az aktuális mérkőzésekre. A közelgő meccsek előtt a Mátramindszent SE […]
error: Content is protected !!