,,Szinte minden sikerült”

Gabi

A megyei U16-es bajnokság első helyén telelő Mátraterenye felkészítője, Serfőző Péter mind korosztályos csapata edzőjeként, mind egyesülete elnökeként elégedetten tekinthet vissza az évre.

A Mátraterenye SE korosztályos együttese zárta az élen a megyei U16-os bajnokság őszi küzdelmeit. A szezon eddig lepergő részében négy győzelmet és két döntetlent elkönyvelő fiatalok edzőjét, Serfőző Pétert nem csak utánpótlás csapata szereplése végett, hanem az általa elnökként vezetett egyesület elmúlt éve kapcsán is kérdeztük.

– Milyen elképzelésekkel kezdte meg az idényt az U16-os korosztály?

– Mivel nem ismertük a mezőnyt, konkrét célokat nem fogalmaztunk meg a helyezést illetően – mondta Serfőző Péter. Pontosabban, egy jó kollektívát, csapatszellemet akartunk kialakítani.

– Hogyan tudná összegezni a srácok őszét?

Nehezen indultunk, elsősorban létszámban voltunk kevesen. Többen “kiöregedtek”, öt-hat új játékost kellett beépíteni az U14-ből. Aztán, ahogy jöttek az eredmények, úgy jött meg az étvágy…, és nem csak meccsek utáni pizzára és süteményekre gondolok.

– Kiket tudna külön kiemelni bemutatott teljesítményük alapján?

– Közhely, hogy “mindenkit”. Az is,hogy kell egy jó kapus, középhátvéd (bocs:belsővédő egy-kettő), egy jó irányító, és nem árt, ha van egy jó center (góllövő) is. Ilyen alapon: Szabó Kornél,Bakos Levente, Szabó Bálint, Rusznyák Istvánt, Gazsi Béla és Maruzs Bence kívánkozik az élre. Azonban mindenkit, aki az ősz folyamán pályára lépett, a legnagyobb dicséret illeti.

– Mi a véleménye a mezőnyről?

– Sajnos nagyon kevés a bajnokságba benevezett csapatok száma. Egyre kevesebb egyesület fekteti a hangsúlyt az utánpótlásra. Példa erre, hogy a megyében csak három egyesület (Érsekvadkert, Szécsény, Bátonyterenye, Mátraterenye) nevezte csapatait valamennyi kiírt korosztályos bajnokságba (U14, 16, 19). Saját példaként tudom, hogy ez rengeteg befektetéssel jár, és itt elsősorban nem csak az anyagiakról van szó.

– Önök miért gondolkodnak ilyen pozitívan az utánpótlásnevelés kapcsán?

– Próbálok szerény maradni, de őszinte. Korosztályos csapatokkal kétszer jutottunk be a Szabad Föld Kupa döntőjébe, kétszer a Góliát-McDonald’s Fesztivál döntőjébe. A Bozsik-programban a kezdetektől ott vagyunk, évek óta nyári focitáborokat szervezünk több korosztályban, nemzetközi tornák rendezői vagyunk, több éve részt veszünk füleki tornákon. Válogatott és NB I-es mérkőzésekre utazunk. Szeretném hinni, hogy a gyerekeké, a fiataloké a jövő, még ha sokszor csalódások is érnek. Szeretném hinni, hogy a rengeteg befektetett energia és IDŐ, majd megtérül a labdarúgást szerető egészséges emberekben, NB I-es esetleg válogatott focistákban! Talán ezért áll így az MTSE az utánpótláshoz.

– Milyen szereplést vár az U16-os fiúktól tavasszal?

– Az ősszel szinte minden sikerült, bár az utolsó fordulóban – véleményem szerint -, Balassagyarmaton győzelmet szalasztottunk
el. A szezon végén négy közel egyforma képességű csapat osztozott az első négy helyen. Mi veretlenek maradtunk, aminek nagyon örültünk. Tavasszal is szeretnénk hasonlóan teljesíteni.

– Hogy látja a komplett egyesület 2020-as esztendejét elnöki szemmel?

– Márciusban a felnőtt csapatunk a harmadik helyen állt, amikor befejeződött a bajnokság. Nyáron három turnusban volt focitáborunk (közel hatvan gyerek részvételével), augusztusban a felnőtt csapat kétnapos összetartáson volt Dunaszerdahelyen (életre szóló élmény és győzelem a S. Tranava ellen),
Három győzelemmel bejutottunk a Magyar Kupa-főtáblájára, Bozsik-tornákat és fesztiválokat rendeztünk, az U14-es, 16-os, és 19-es megyei bajnokság résztvevői voltunk, Felnőtt csapatunk a vesztett pontok tekintetében az élmezőny tagja a mostani szezonban. Hosszú volt…, de soha rosszabb évet!

– Sokat látott sportvezetőként miképpen vélekedik megyénk jelenlegi labdarúgásáról?

– Vegyük úgy, hogy “a kor csak egy állapot”, de tényleg már jó pár (tíz) év van mögöttem a sportpályákon. Fantasztikus játékosokat láttam és ismertem meg, illetve játszottam velük vagy ellenük. Nagyszerű edzőim voltak (Szomszéd Ádám, Gáspár Mihály, Szoó Miklós, Csernák László, Kriskó Lajos, Menczel Iván, Répás Béla). Veretes névsor. Most az új generáción a sor. A megyében vannak agilis, rátermett, tenni akaró edzők. A lehetőségek is adottak a képzéshez, a hivatás minél magasabb szintű elsajátításához. Azonban van két nagy probléma. Azokon a településeken, ahol nincs egy-két “fociőrült” fanatikus, sportot támogató önkormányzat ,labdarúgást szerető és támogató vállalkozó, ott csapatok szűnnek meg. A másik nagy gond a gyereklétszám (az utánpótlás) drasztikus csökkenése. A gyerekeket nem könnyű motiválni, nagy az elszippantó erő. Sajnos más lett a világ. Sokszor az egyesületek is az egyszerűbb, a könnyebb utat választják.

– Mit vár 2021-es évtől?

– A legfontosabb: vírusmentes, nyugodt, kiegyensúlyozott életet az embereknek! A fiatalok járhassanak az iskolákba, az emberek munkahelyeikre, a mozik, színházak, sportpályák teljenek meg jókedvvel, élettel! Remélem, a (20)21 nyerőszám lesz. Addig is, kívánok a Nógrádifutball olvasóinak és minden sportszeretőnek áldott, meghitt karácsonyi ünnepeket és egészségben, örömökben, (sport)sikerekben gazdag új esztendőt!

Next Post

Élő videós közvetítés az Imperial-BTC futsalmeccsről

Egyenes adásban követhető a bajnoki. Hétfőn este ismét bajnoki mérkőzésen lesz érdekelt megyénk jelenlegi egyetlen férfi futsal csapata. 19.30-as kezdéssel a veretlen éllovas Imperial SSZE-nél vár piszok nehéz feladat a Bátonyterenyei TC-re. Weboldalunk ezúttal is élő videós formában sugározza majd a találkozót. Férfi futsal regionális bajnokság, Pest megyei csoport, 10. […]
error: Content is protected !!