Visszalépett a megye kettőtől a Patak

A legalacsonyabb osztályban folytatja a hirtelen nehéz helyzetbe kerülő csapat.

Sajnos úgy tűnik, még nem ért véget a megye kettőt érintő visszalépésekkel kapcsolatos cikksorozatunk. Ezúttal a nyugati-csoport legutóbbi idényének negyedik helyét megszerző, az imént említett osztályban zsinórban tizenhat esztendőt lehúzó Pataknál döntöttek úgy, hogy csupán a legalacsonyabb vonalban indulnak el a következő évadban. Az abszolút váratlan elhatározás kapcsán a korábbi időszakban szezonról-szezonra üde színfoltnak számító csapat vezetőedzőjét, Bella Sándort kérdeztük.

– Mi vezetett a derült égből villámcsapásnak számító visszalépésig?

– Két nappal ezelőtt még azt terveztem, hogy a hétvégi felkészülési mérkőzéseinken mind a felnőtt, mind az ifjúsági csapatnál véglegesítjük a keretet! Minden papír már csak az aláírásra várt. Egy tizenkilenc fős ifjúsági és húsz fős felnőtt keret állt rendelkezésemre! Gondoltam én… Ekkor ért az első meglepetés, az egyik meghatározó játékosomat leigazolta a BSE! Másnap kaptam egy fülest, hogy további két játékosom is elkötelezte magát a szomszédvár Nagyoroszi csapatához! És hogy teljes legyen a kép, szinte azonnal jelzett egy újabb játékos, hogy két csapat is megkereste, és lehet, hogy elmenne! Ha ehhez hozzávesszük azokat, akik legalább bejelentették, a távozási szándékukat, máris nem maradt csak tíz futballista! Így viszont nem sok esély maradt, hogy a kiszemeltek ide igazoljanak. Nem titkolom, hogy ezekben az a legelszomorítóbb, hogy néhányan titkolták és nem szóltak, csak amikor már mindent lerendeztek új csapatukkal! Ezt a csapatok vezetőitől is gusztustalannak tartom! Néhány ezer forintot meglebegtetnek az orruk előtt és máris elhiszik magukról, hogy profi futballisták! A hab a tortán az ifi volt! A csapatból négyen kiöregedtek, ketten pedig azt hitték, hogy a negyedik hely megszerzésével magasabb szintű futballra is képesek! Itt is tíz fő maradt, amihez nagy erőfeszítések árán és a részemről felkeresett klubvezetők maximális segítségnyújtása mellett további kilenc játékost szereztem! Azt hiszem, hogy aki ma Nógrád megyében utánpótlással foglalkozik, annak nem kell mondani, hogy ez nem kis eredmény! De nekünk ez sem volt jó, még esélyt sem adtak, hogy a hétvégén összeálljon a csapat egy edzőmérkőzésre, a meglévő keret tagjai gondoltak egyet, és mindenféle kifogásokkal szóltak vagy csak üzentek, hogy ők bizony nem fognak járni focizni! Tizenhárom játékosom maradt! Ugye ezzel a létszámmal elindulni értelmetlen, mert mindig van négy-öt hiányzó és máris nem tudunk kiállni! Nos, ezek vezettek el oda, hogy eldöntsük, game over, vagy esetleg beférünk még a megye háromba. Kb. öt óra állt erre rendelkezésemre.

– Az elhangzottakból is kiderül, hogy nem lehetett egyszerű bedobni a törölközőt…

– Az elmúlt években a csapat az élmezőnyhöz tartozott, ellenfeleink elismertek, szinte mindenhol barátként fogadtak minket. Sok munka van, volt ebben, hogy ide eljussunk évről-évre. Nem voltunk könnyű helyzetben, mert egyre több “pénzes” csapat tűnt fel és nekünk bizony velük kellett felvenni a versenyt, harcolni a dobogóért! Most egy pillanat alatt dőlt romba mindaz, amit az évek folyamán felépítettünk! 

– Hogyan tovább?

– Annak idején úgy vállaltam el ezt az edzősködést, hogy addig csinálom, ameddig érzem a bizalmat! Nos, ez három nappal ezelőtt megszűnt és jeleztem a játékosok felé, hogy ebből nem kérek tovább, de történt valami, ami egyelőre megváltoztathatja a véleményemet! Olyan összefogás volt tapasztalható a megmaradt játékosaim körében, amilyenre már rég volt példa! Amikor reggel feladtam a levelet, amiben kértük, hogy soroljanak vissza egy osztállyal, még csak tíz játékosom volt! Estére viszont már tizennyolc! Jelenleg egy célunk van, a túlélés, mindent alulról kell most kezdenünk.

– Mit gondol, előbb-utóbb lehet még visszaút egy osztállyal följebb?

– Természetesen az elsődleges célunk, hogy ismét a másodosztály meghatározó csapata legyünk, de ez nem egyszerű, ameddig ezt az utánpótlás dolgot nem teszik rendbe! Az sem fair, hogy van egy teljes hónap arra, hogy szabadon rabolhassanak játékosokat a klubok! Pláne, ha a pénzes csapatok pár ezer forintért meghülyítik a játékost és a csapata csak akkor tudja meg, amikor megérkezik az e-mail, hogy az IFA rendszer elfogadta és átigazolta a játékost!

error: Content is protected !!