,,Van hiányérzetem a szereplésünk miatt”

A megye egyben újoncként tizenegyedik helyen álló Bátonyterenyei TC vezetőedzője, Forgó Péter nem elégedett csapata eddigi produkciójával.

A Bátonyterenyei TC felnőtt együttese friss indulóként kezdte meg szereplését a megyei első osztály most futó idényében. A bajnokság felénél tizenegyedik helyet birtokló csapat eddigi szereplése teljesítménye kapcsán Forgó Péter vezetőedzőt kérdeztük.

– Újoncként milyen törekvések fogalmazódtak meg önökben a szezon előtt?

A tizedik-tizenkettedik helyek valamelyikének megszerzését tűztük ki célul – vágott bele Forgó Péter.

– Amit egyelőre teljesíteni is tudtak, hiszen jelenleg a tizenegyedik pozícióban állnak. Csupán ezt alapul véve, elégedett az ősszel?

– Voltak meccseinek, elsősorban hazai pályán, amikor összeszedetten, fegyelmezetten játszottunk, és voltak mérkőzéseink, ahol szétesve, teljesen alárendelt szerepben, súlyos vereségeket szenvedtünk. Összességében azonban van hiányérzetem a szereplésünk miatt, nem vagyok maradéktalanul elégedett.

– Mi lehetett az említett kétarcúság oka?

– Sajnos, ahogy amatőr szinten a legtöbb csapat, amikor sérülések, távolmaradások miatt nincs meg a társaság, sem minőségben, sem létszámban, azt nem tudjuk megoldani.

– Mely játékosait tudná külön megemlíteni bemutatott teljesítményük révén?

– Nem szeretnék név szerint senkit kiemelni, mint ahogy a csapatnak, úgy az egyéneknek is rettentő hullámzó volt a teljesítménye.

– Ahogy ön, az egyesület elnöke rendre megemlíti az hátráltató edzéshiányt. Hogy lehetne ezt a kiküszöbölni ezt a tényezőt?

– Ez igen jó kérdés ezen a szinten… Nyilván a játékosainknak a munkájukból kell eltartani a családjaikat, így el tudjuk fogadni, hogy az az első számukra. Mivel mi nem tudunk és nem is akarunk fizetett játékosokat eltartani ezen a szinten, így hálás vagyok, ha heti egyszer el tud jönni edzésre a csapat harmada.

– A mérkőzésekkel kapcsolatos nyilatkozataiban előszeretettel mondott véleményt a játékvezetőkről. Utólag megbánta ilyen jellegű kijelentéseit vagy azóta is hasonlóképpen gondolkodik?

– Nem igazán van mit megbánnom ezen, megvan a véleményem, és ezt bárki előtt vállalom is. A Nógrád megyei játékvezetés színvonala mélyen alatta van az országos átlagnak, felfogásban pedig magasan a legrosszabb az országban. Mondom ezt úgy, hogy bőven több mint négyszáz mérkőzésen játszottam NB-s bajnokságokban, és többek között Puhl Sándor, Bede Ferenc, Kassai Viktor vezetett a meccseinken, tehát van objektív értékítéletem a témában. A játékvezetők, ebben a megyei bajnokságban, akár, százötvenezer forintot keresnek havi szinten, ami például egy diplomás nevelőnő vagy egy óvónő fizetése. Ezért azt gondolom, joggal várja el a megyei labdarúgó társadalom nagyobbik része, hogy a mérkőzéseket ne arrogáns, esetenként nagyképű, rengetegek hibázó, részrehajló játékvezetők kísérjék végig. Volt szerencsénk ebben a bajnokságban kétszer is Heves megyei játékvezetőkhöz, akikről azt kell mondanom, klasszisokkal felkészültebbek a mieinknél, a mérkőzést nem dirigálni és befolyásolni szerették volna, hanem levezetni, és a játékosoknak segíteni. Többször előfordult, hogy egy-egy ítéletet – szerintem nagyon helyesen – elmagyaráztak a játékosoknak, ezzel is megnyugtatva őket. Az esetleg általuk elkövetett hibáért pedig rendszerint elnézést kértek, ami nagyon korrekt hozzáállás, és a játékosokat egyértelműen pozitívan motiválja. Valahol ez lenne a követendő példa megyénk játékvezetőire nézve is, nem pedig a következetlen, “majd mi jobban tudjuk” felfogás. Illetve, a kritikán nem megsértődni kellene, hanem tanulni belőle, a hibákat kiküszöbölni. Azt hiszem, ebben sokat tudnának segíteni a futballban jártas, országos szinten is elismert játékvezetők, mint például Marcsok János vagy Mohácsi Lajos. Csak kicsit fogékonyabbnak kellene lenni a jelenlegi “sípmestereknek” a tanulásra, önmaguk fejlesztésére.

– Személy szerint, hogy látja, milyen hatással volt a mezőnyre, hogy ismét tizenhat résztvevő alkotja?

– Úgy vélem, a bajnokság színvonala nem hozza azt a szintet, amit a többi megyei osztály. A tizenhat csapatos bajnokságot személy szerint én jó döntésnek gondolom, minél több a tétmeccs, annál könnyebb fejlődni a fiatal játékosoknak.

– Hogy néz ki a csapat felkészülési időszaka?

– Gyakorlatilag sehogy, mert szinte az összes játékosunk a különböző teremtornákon szerepel minimum heti kétszer. Így január végétől, heti egy gyakorlással készülünk majd.

– Télen várható valamilyen mozgás a játékoskeretben?

– Egyelőre erről nem tudok mit mondani, több játékosunkat is keresik egyéb csapatok, csak remélni tudom, hogy egységesek maradhatunk. Sajnos nem tudunk versenyezni azokkal a riválisokkal, akik pénzt tudnak adni a focistáknak.

– Miképpen vélekedik a második félév februári startjáról?

– Nincs mit tenni, az Európa-bajnokság évében ma már ez megszokott lesz. A körülmények és az időjárás pedig majd eldönti, hogy érdemes-e alkalmazkodni az UEFA döntéséhez amatőr szinten is…

– Mire számít tavasszal?

– Inkább kívánság ez, mint elvárás: lényegesen összeszedettebb játékot magunktól, és egy picivel több nézőt a pályákon.

Fotó: Krajecz Béla.

error: Content is protected !!