,,Tudatosan amatőr klubként működünk”

A megye egyes Szendehely elnöki tisztségét átvevő Márkus Zsolt a közeljövő és a későbbi időszakok kapcsán is meghatározott célokkal vágott neki a rá váró feladatoknak.

Felemás időszakon vannak túl a megye egyben szereplő Szendehely csapatai, míg az U19-es gárda vezeti bajnokságát, a felnőtt együttes utolsó saját mezőnyében. A közelmúltban fontos változás történt  a mögöttünk hagyott esztendők során infrastrukturálisan feltörekvő lépéseket tevő nyugat-nógrádi klub életében, az egyesületet az előző években segítő Bonafert Pétertől Márkus Zsolt örökölte meg az elnöki tisztséget, akit meg is szólaltattunk újdonsült pozíciója kapcsán.

– Nemrégiben fontos változások történtek a szendehelyi vezetőségben, ön lett az egyesület új elnöke. Egészen pontosan hogyan néz ki az új testület?

– A testület nem változott, az elnökség tagjai maradtak – kezdte Márkus Zsolt. Bonafert Péter elnök lemondott, az ő helyét kellett betölteni, és elvállaltam a felkérést. Ami a vezetést tekintve talán lényegesebb változás, hogy a munkamegosztás módosult, nem egy kézben összpontosul minden döntés. Az ügyvezető, Barcza Sven vezeti a klub operatív ügyeit, a szakmai részt Rottenbacher György viszi tovább. A többiek a klub működéséhez elengedhetetlen feladatokat kapták, jómagam pedig a klub finanszírozásáért és a stratégiáért felelek. Ezúton is szeretném megköszönni Péter munkáját, hosszú évek alatt rengeteget tett az egyesületért, ha csak az infrastrukturális fejlesztéseket nézzük, mindenki láthatja, mi történt Szendehelyen, és most az átadás-átvételi folyamat vége felé már kijelenthetjük, hogy a klub anyagi helyzete is jó, ez külön elismerést érdemel.

– Milyen közelebbi célokat birtokolva vágtak neki a feladatnak társaival, illetve ön elnökként milyen elképzelésekkel rendelkezik?

– Jelenleg a legfontosabb célunk az átadás-átvételi folyamat zökkenőmentessége, illetve a működés stabilitásának megóvása. Még egy ilyen amatőr klubnak, mint mi vagyunk, sem egyszerű a működtetése, az elmúlt időszakban szinte mindent Péter intézett, ezért folyamatosan vesszük át tőle a feladatokat, több-kevesebb sikerrel. Középtávon már komolyabb céljaink is vannak, folytatjuk az infrastrukturális fejlesztéseket, illetve még nagyobb hangsúlyt fektetünk az utánpótlás nevelésre. Szintén kiemelten kezeljük majd a helyi közösségépítést, ez túlmutathat a futballon is, szeretnénk a falu életének szerves részévé válni, és mindezt transzparensen kívánjuk megtenni. Mivel a klubunk működése támogatóink anyagi segítsége, illetve részben közpénz felhasználásával lehetséges, ezért nagyon fontosnak tartjuk az átláthatóságot és ennek kommunikációját. Alapvetés, hogy fenntartsuk a működési stabilitást, Szendehelyről biztos nem fognak olyat hallani, hogy elfogyott a pénz, megszűnik a klub, mi tudatosan amatőr klubként működünk, és ez így is fog maradni. Kíváncsi vagyok, a konjunktúra vége és a gazdasági válság mennyire fogja megtépázni a Nógrád megyei első- és részben másodosztályú futballban megjelent bérezési szokásokat, juttatásokat, és hány klubnak fog okozni működtetési gondokat.

– Hogyan vélekedik az együttesek idénybeli szereplése kapcsán?

– Az ifjúsági csapatunk kitűnő teljesítményt nyújt, de ezt már megszokhattuk korábban is, fantasztikus, hogy folyamatosan jönnek a tehetséges játékosok és kopogtatnak az első csapat ajtaján. Még úgy sem történt baj, hogy év közben elvesztettük a vezetőedzőnket, ami soha nem szerencsés. Az első csapatot tekintve, és tudatosan nem felnőttcsapatot mondok, már egy picit bonyolultabb a helyzet. Nem a tabellán betöltött helyezéssel van problémám, pedig utolsóként kullogni, jelentősen lemaradva, nem könnyű helyzet – főleg nekem, aki rendkívül versenyző típus vagyok. Az ősszel több mérkőzésen is hitehagyott csapatot láthattunk, motiváció nélkül, ez számomra elfogadhatatlan, megbocsáthatatlan, jöttek is a nagyarányú vereségek. Tavasszal négy mérkőzésen, mindössze egy pont jött össze, ami szintén nem fényes szereplés, de ha megnézzük, hogyan kaptunk ki, akkor láthatjuk, hogy nem tönkrevertek minket, küzdött a csapat. Hivatkozhatnék balszerencsére, játékvezetésre, rutintalanságra, de nem lenne értelme, mindegyik meccsen hiányzott valami. Ha azonban megvizsgáljuk az edzéslátogatottságot, ez jelentősen javult tavaszra, a hangulat az öltözőben szintén, aminek nagyon örülök. Ami nagyon hiányzik, az a rutin és néhány szendehelyi kötődésű idősebb játékos, remélhetőleg, ezt sikerül majd orvosolnunk a következő átigazolási szezonban és a sok sérültünk közül néhány felépül.

– Mi az általános vélemény a klub háza táján, utólag megbánták az osztályváltást?

– A kérdéséből is látszik, hogy teljesen másképp vélekedünk a sportról. Miért bántuk volna meg? Mert utolsó helyen áll a csikócsapatunk? Tavaly még csak az első háromban sem voltunk benne a megye kettőben, pontosan tudtuk, hogy nehéz lesz, ha felmegyünk a megye egybe. Ezt elmondtuk a fiataloknak is, ők döntötték el, hogy megpróbáljuk. Nyilván mindenki reménykedett a jobb szereplésben, de mi nem egy profi csapat vagyunk, ahol komoly elvárásokat lehetne támasztani. A mi célunk a közösségépítés, hogy a fiatalok sportoljanak és jó csapatszellem legyen. Ha ez párosul a pályán sikerekkel, akkor örülünk, ha nem, akkor sem fogunk az alapfilozófiánkon változtatni és idehozni fizetős játékosokat, hogy utána a csapatmorállal kelljen küzdeni. Korábban mi is megpróbáltuk, nem sikerült. Egyszerűen az az elvárás, hogy mindenki adja ki magából a maximumot, és ha ez sikerrel jár, örülünk, ha kudarccal, egy kicsit búslakodunk, de nem dőlünk a kardunkba. Inkább büszke vagyok rá, hogy teljesen amatőr csapatként, többször felvesszük a versenyt a fél-profi csapatokkal. És abban is biztos vagyok, hogy pár éven belül, amikor lezajlott a generációváltás, a csapatunk megüti majd a megye egy szintjét.

– Hogyan állnak a megye egyes induláshoz elengedhetetlen licence igényléshez, amennyiben lenne rá mód, a következő szezonban is maradnának a mostani osztályukban?

– Beadtuk a kérelmet, hogy hogyan alakul, még meglátjuk.

– Az U19-es alakulat vezeti a saját bajnokságát. Mit gondol, ez a korosztály mennyire rejthet magában kiaknázható lehetőségeket a jövőt illetően?

– A fiataloké a jövő és nagyon bizakodó vagyok, a kérdés csak az időtáv. Az elvégzett munkának mindig megvan az eredménye.

– Hosszú távon milyen ambíciókat dédelgethet majd a klub?

– Először is, legyen vége a koronavírus okozta problémáknak, és reménykedjünk benne, hogy az azt követő gazdasági válság sem tart sokáig. Úgy gondoljuk, hogy a mi szintünkön is nehézségeket okozhat a válság, a nagyobb költségvetésű csapatoknál még inkább, ezért erre készülünk tudatosan, tartalékolunk. Azt is érezzük, hogy szükségünk van a megújulásra, gyakorlatilag az Xbox-szal és a insta-celebekkel versenyzünk a fiatalok „kegyeiért”, és ez nehéz. Ezért is örülünk annak, hogy az elnökségben fiatal vezetőként a huszonéves Porvay Bálint is tevékenykedik, neki nagy szerepe lesz ebben. Technológiában is fényévekre vagyunk Nyugat-Európától, csak hogy egy példát mondjak, egy holland negyed-ötödosztályú csapatnál az elmúlt tizenöt évre visszamenően vannak teljesítmény értékelések, fizikai mérések az ifjúsági labdarúgókról, ehhez képest mi sehol nem állunk. Szóval sok irányban lehet továbbfejlődni, a kérdés csak az, mennyi energiát tudunk majd belefektetni.

error: Content is protected !!