,,Nem szállunk el magunktól”

A megye egyben újoncként ezüstérmes pozícióban telelő Diósjenő vezetőedzője, Eőry Tibor reálisnak tartja, hogy meglepetéscsapata az idény végén is megőrizze dobogós helyezését.

A most futó megye egyes évadnak újoncként nekiveselkedő Diósjenő SE felnőttcsapata az említett bajnokság eddigi szakaszának legkomolyabb meglepetését szolgáltatva, második helyen vonulhatott téli pihenőre. A remek első félévet záró társaság ez idáig elért eredményei kapcsán Eőry Tibor vezetőedzőt kérdeztük.

– Milyen ambíciók fogalmazódtak meg önökben a szezon előtt?

– Az ötödik-nyolcadik hely megszerzését tűztük ki célul a csapat elé – vágott bele Eőry Tibor. Újoncként ez a helyezés reális a játékoskeretünk minősége alapján, figyelembe véve, hogy egy új gárdát kellett építeni a megyei első osztályra, úgy, hogy a csapat gerince adva volt. A helyezésnél fontosabbak a szakmai célkitűzések. Ezek közül a leglényegesebb egy sajátos filozófia kiépítése, aminek a lényege, a saját nevelésű, fiatal diósjenői játékosok beépítése a csapatba, mely prioritást élvez a bajnokságban elfoglalt pozícióval szemben. Egységes edzésmunka és játékstílus kialakítása az ifjúsági és a felnőtt csapatnál, azért, hogy zökkenőmentes legyen a tehetséges fiatal játékosok beépülése az együttesbe. 

– A felvázoltak tükrében miképpen értékeli az őszt?

– A megfogalmazott célokat maximálisan túlteljesítettük. Titokban reménykedtünk a jó szereplésben, de ilyen helyezésre nem számítottunk. Menet közben, ahogy jöttek a győzelmek, egyre inkább váltunk magabiztossá, és ez az eredményességben is megmutatkozott. Nagyon jónak értékelem az őszi teljesítményünket, de nem szállunk el magunktól, tisztában vagyunk hiányosságainkkal, és azon dolgozunk, hogy ezeket kijavítsuk.

– Valóban parádésan szerepeltek, ráadásul újoncként, zsinórban nyolc győzelemmel fejezték be az első félévet. Mi lehetett az eddigi eredmények, az említett széria kulcsa?

– Nagyon sok összetevője volt ennek a jó szereplésnek. Viszonylag gyorsan sikerült megtalálni az ideális csapatösszeállítást. A társaság számára felépített játékrendszert gyorsan elsajátítottuk. A játékosok jól fogadták a más jellegű edzésmunkát és a heti háromra emelt edzésszámot. A fiúk a mérkőzéseken fegyelmezetten, egymást segítve hajtották végre a taktikai utasításokat. Az új emberek zökkenőmentesen épültek be a csapatba. A gárdában a mérkőzések többségén diósjenői játékosok léptek pályára (volt, hogy kilenc helyi kapott helyet a kezdőben). Ez minden esetben plusz motivációt jelentett, főleg a hazai meccseken. Ezek az említett összetevők együttesen határozták meg jó szereplésünk alapjait.

– Azért egy nyolc-nullás pofonba beleszaladtak Salgótarjánban. Egy ilyen fiaskót semmilyen bajnokságban, senkinek sem könnyű kiheverni, Diósjenőn mégis sikerült, ezt követően megindultak felfelé a tabellán. Hogyan tudtak ilyen gyorsan túl lenni ezen a nagyarányú vereségen?

– A mérkőzést megelőző szerdán Magyar Kupa főtáblára jutásért játszottunk a Berkenye ellen, majd veszítettünk tizenegyesekkel, ez pedig fizikálisan és mentálisan is megviselte a csapatot. Ez a már sok volt a társaságnak (egy héten belül két ilyen mérkőzés), erre még nem voltunk felkészülve. Így a vereség borítékolható volt. A meccs után a játékosokat dicsértem, és erősítettem bennük, hogy ez csak egy kisiklás volt és azonnal felejtsék el!  A következő héten csak azzal foglalkoztunk, hogy bebizonyítsuk, a múltheti teljesítményünk nem a mi igazi arcunk. Ez sikerült, győztünk, és ez volt az a pont, amikor igazán csapattá értünk és megindultunk felfelé.

– Egyénileg mely játékosait tudná külön megemlíteni bemutatott teljesítményük alapján?

– Kiemelni senkit sem szeretnék, mert csapatként értük el ezt az eredményt. Mindenki, aki játszott, tudott valamit hozzátenni a csapat jó teljesítményéhez. Ha mégis kiemelnék valakit, az Varga Gyula lenne, aki a fontos góljai mellett hozzáállásával, magatartásával példaképül szolgált a csapat számára, igazi vezéregyéniség, pozitív értelemben.

Korábban már jó darabig aktív részese volt a nógrádi focinak, így lehet viszonyítási alapja. Hosszú idő után ismét tizenhat csapat alkotja a megye egyes mezőnyt. Mit gondol a mostani pontvadászatról?

– A létszámemelés jó hatással volt a bajnokságra. Az újoncok lelkesedésükkel, akaratukkal komolyabb teljesítményre ösztönözték a mezőny többi tagját, egyértelműen komolyabbá vált a küzdelemsorozat. A másik pozitívum, hogy a megemelt létszám lehetőséget adott, hogy még több tehetség tudjon az első osztályban játszani. A színvonal emelkedése mellett ez volt a legfőbb pozitív hozadéka a létszámemelésnek. Remélem, hogy egyre több csapat támaszkodik saját nevelésű fiatal játékosaira, mert ez az alapja megyei futballunk fejlődésének.

– Hogy néz ki a felkészülési időszak a csapatnál?

– Január 14-én kezdtük a munkát, az első héten három edzéssel. A második héten három foglalkozás és egy gyakorló mérkőzés, a negyedik héten, két-két tréning és előkészületi meccs, az ötödik héten két-két edzőmérkőzés és edzés, a hatodik héten pedig három foglalkozás és bajnoki mérkőzés szerepel a programban. Sorrendben játszunk a Szécsény, a Nőtincs, a Veresegyház, az Érsekvadkert, a Testvériség, illetve a Berkenye ellen. 

– Milyen változásokra kerülhet sor a játékosállományban?

– Egy ember érkezett Lami István személyében, a keret összetétele ezen kívül változatlan.

– Hamarosan újra bajnoki egységekért küzdhetnek, hiszen közeleg a februári tavaszi rajt. Mi a véleménye az utóbbi évek ismeretében kissé szokatlannak mondható kezdési időről?

– Jó megoldásnak találom, remélem, az időjárás nem szól közbe, és jó állapotban lévő pályákon tudjuk lejátszani a mérkőzéseket. A hosszú monoton felkészülés csak fásulttá teszi a játékosokat, nem szolgálja az ideális felkészülésüket, valamint nincs olyan hosszú szünet az őszi, tavaszi bajnoki rajt között.

– Egy ilyen őszi szereplés után, mennyire látja perpillanat reálisnak, hogy ott tudnak majd maradni a dobogón?

– A legfőbb célkitűzés, hogy tovább fejlődjünk és stabil első osztályú gárdává váljunk. Segítsük fiatal tehetségeink fejlődését, biztosítva nekik az első csapatban való szereplés lehetőségét. Szeretnénk minél több mérkőzést megnyerni, hogy ez mire lesz elég, majd meglátjuk. Nagyon nehéz tavasz elé nézünk, mert nem leszünk meglepetéscsapat, mindenki nagyon komolyan vesz bennünket. De nem szeretném megkerülni  a kérdést, reálisnak tartom a dobogós helyezést, de nagyon meg kell dolgoznunk érte.

Fotó: Simone Stolcenberger.

error: Content is protected !!