Mikor dőlhet el végérvényesen a megyei foci sorsa?

Némiképp tisztulni látszik a kép, bár még a jelen és a jövő kapcsán is sok a kérdőjel.

Már másfél hónapja tart a futballmentes időszak Magyarországon, a március 14-én lejátszott bajnoki mérkőzéseket követően, az MLSZ két nappal később valamennyi hazai versenysorozatot felfüggesztette. Ezt követően teltek-múltak a hetek, érdemi információ nélkül, a koronavírus miatti válsághelyzet oly sok más negatív hatás mellett bizonytalanságot is hozott sokak mindennapjaiba, így a honi labdarúgásba is.

A közelmúltban végre új hírek láttak napvilágot. Haladjunk kronológiai sorrendben. Csütörtökön délelőtt a szokásos Kormányinfón elhangzott, május 4-től engedélyezettek lesznek a sportcsapatok számára a csoportos edzések, illetve az említett dátumtól zárt kapus mérkőzések is megrendezésre kerülhetnek, az elhangzottak időközben a Magyar Közlönyben is megerősítést nyertek. Ezután rengeteg amatőr játékos csettinthetett elégedetten, de mint pár órával később kiderült, korai volt az örömük. Csányi Sándor, az MLSZ elnöke a Brain Bar nevű portálnak adott videóinterjúban ugyanis elmondta, legkevésbé az amatőr és az utánpótlás bajnokságok folytatására van esély. Így gyakorlatilag biztossá vált, amiről egy ideje már több helyen suttogtak, miszerint a megyei sorozatok semmiképpen sem tudnak majd befejeződni, nemes egyszerűséggel törlésre kerülnek a felfüggesztett versenyek. Érvként hangzott el, hogy az érintett mezőnyökben százezres nagyságrendű a sportoló személyek száma, így kiváltképp fennáll a veszély egy esetleges átfertőzésre.

A pontvadászatok bezárása még mindig nem hivatalos, továbbra is várat magára egy ilyen jellegű közlés. Fontos megjegyezni, ebben a kérdésben csak a központi MLSZ dönthet, mely határozat aztán egységesen vonatkozik a megyei, illetve budapesti küzdelmekre. Maradjunk annyiban, a nógrádi megye egyes mezőnyből kiindulva, eléggé változatosan fogadták a friss történéseket. Egyes klubok már nem látnák értelmét a folytatásnak, sokan nem akarnának a nyári melegben és mondjunk szerdánként focizni. Nyilván vannak olyan egyesületek is, ahol már alig várják, hogy újra a pályán legyenek, ők nem gyújtottak örömtüzeket, sőt eléggé csalódottak, hogy egy darabig még nem játszhatnak újabb meccseket, de legalább már edzésen találkozhatnak a labdarúgóik.

A felvázoltakból megállapítható, most már inkább a jövőre érdemes koncentrálni. A félbeszakadó évadok valószínűleg törlésre kerülnek, mintha meg sem rendezték volna az eddigi fordulókat. A jelenlegi állapotok szerint, amennyiben nem kerül sor valamilyen drasztikus negatív változásra, augusztusban indulhatna majd el az új idény, tiszta lapokkal.

A focikedvelőknek nagyon hiányzik már szeretett sportjuk, vannak azonban, akiket kiváltképp rosszul érinthet, hogy nem sikerült lezárni a megkezdett bajnokságokat. Hatványozottan ide tartozik a megye egyet magabiztosan vezető SBTC. Legyünk realisták, a salgótarjániak szinte biztosan megszerezték volna az aranyérmet, ráadásul határozottan az NB III-ba vágyódnak. Füstbe ment terv? Ezt még nem tudhatjuk… Borítékolható, fel kell majd tölteni a harmadosztályt, ha más nem azért, mert az Ózdot kizárták. Ezen felül, az előző esztendőkben már megszokhattuk, hogy rendre vannak visszalépők. Ez pedig vélhetően most sem lesz másként, pletykák alapján akár három-négy helyen is bedobhatják a törölközőt.

Némiképp persze hazardírozásnak tűnhet az iménti gondolatmenet, és akkor még nem is szóltunk arról kósza, még sehol meg nem erősített híresztelésről, ami úgy néz ki, hogy a következő szezonban már nem három, hanem négy csoport alkothatja az NB III-at. Abban az esetben, ha ez a találgatás létrejönne, talán még árnyaltabb lenne a kép. Jogos volna a kérdés, mi alapján töltenék fel a harmadosztályt? A korábban elért eredményekből kiszámított százalékos mutatók alapján? Ahogy tudjuk, igen sok klub kért NB III-as licencet, olyan csapatok is, akik a közelében sem voltak annak, hogy bajnokok legyenek, ez a tény pedig még inkább faramuci helyzetet teremthet, sokan lehetnek harcban a feljutásért.

Zárjuk azonban rövidre ezt az eszmefuttatásunkat, úgy, hogy reméljük, nem következik be a legrosszabb forgatókönyv, és a Stécének lesz lehetősége feljebb lépni. Persze nem csak megyeszékhelyünk alakulatát érintheti érzékenyen ez az egész mizéria, az alacsonyabb osztályokban is vannak olyan társulatok, amelyeknek joggal fájhat a szíve, a Bánk zsinórban harmadszor lehetett volna első, az elmúlt évekre visszatekintve pedig, összességében a tizedik aranymedáliáját tehette volna zsebre Kovács Imre legénysége. A két megye hármas régióban a Patak és a Karancsalja bosszankodhat.

Várjuk a fejleményeket, bár lassan őrülnek a malmok, a végtelenségig nem lehet húzni az időt, még a bizonytalanságok ellenére sem, előbb-utóbb tisztán kell látniuk a csapatoknak, hogy merre tovább. A magunk részéről annyit ígérhetünk, amint lényeges dologról tudunk beszámolni, azt azon nyomban meg is tesszük!

error: Content is protected !!