Diósjenőn épül meg Nógrád megye harmadik nagyméretű műfüves pályája

Gabi

Az elmúlt időszakban folyamatosan fejlődő, hamarosan újabb komoly beruházásnak nekivágó Diósjenő SE elnöke, Hornos Ádám szerint a jövőben is fokozatosan emelnék a színvonalat egyesületénél.

Nagyjából másfél évvel tért vissza a nógrádi foci vérkeringésébe a Diósjenő SE. Az elmúlt időszakban aztán nem is bízott semmit a véletlenre a megye kettőben eltöltött szezon után rögtön osztályt váltó, a felnőtt bajnokságban tizenkilenc fordulót letudva újoncként ezüstérmes pozícióban tanyázó csapat, a remek szereplés mellé pedig folyamatos beruházásokkal is előrukkolt a követendő példaként is felhozható társulat. A közelmúltban újabb üdvözölendő tervnek vágott neki a modern gondolkodású vezetőség által fémjelzett egyesület, hamarosan egy nagyméretű műfüves pálya épülhet a településen, a projekt komolyságát mutatja, hogy nem kevesebb, mint 152.201.709 Ft értékben. A friss fejlemények kapcsán Hornos Ádám klubelnököt kérdeztük.

– A elmúlt időszakban fokozatosan kivitelezett fejlesztések után mikor és miért döntöttek úgy, hogy egy nagyméretű műfüves pálya legyen a soros lépés?

– Bozsik-csoportvezetőként már évek óta keressük a lehetőséget egy második nagypálya létesítésére, hiszen az elmúlt évek alatt százharminc fő fölé duzzadt igazolt sportolóink létszáma, ami komoly igénybevételt jelent élőfüves nagy- és kispályánknak is – mondta Hornos Ádám. 2018 év végén örömteli esemény történt, átadhattuk kisméretű műfüves labdarúgó pályánkat, mellyel némiképp csökkenteni tudtuk a terhelést, nem utolsósorban a csapadékos téli időszakban is lehetőség nyílt edzéseket tartanunk. Jelenleg felújítjuk élőfüves kis- és nagypályánkat is, hogy a vírushelyzet után újrainduló sportélet terhelését minél tovább bírják. 2019 év közepén értesültünk a BM és az MLSZ közös programjáról, amit rövid előkészületek után a diósjenői önkormányzat támogatásunkkal meg is pályázott. Jómagam hiszek abban, hogy Magyarországon van lehetősége akár egy ilyen kis klubnak is saját lábra állni és üzleti alapon működni, csak együttműködésre és némi támogatásra van szükség a kezdeti lépések megtételéhez. Természetesen a minőségi képzés az alapja az egész koncepciónak, ami hál’ istennek nálunk adott. És itt jön a képbe a nagyméretű műfüves pálya, mellyel nem csak tehermentesítjük az élőfüves pályáinkat, de lehetőséget kapunk extra bevételre is a kiadásával. Szerencsések vagyunk, hogy ilyen együttműködő és előrelátó önkormányzattal dolgozhatunk együtt a közösségi sport fellendítéséért.

– Pontosan minek köszönhetően jöhet majd létre ez az új beruházás?

– Az MLSZ Nógrád Megyei Igazgatóságának nagyon sokat köszönhetünk, ahogy a Diósjenő Községi Önkormányzat képviselőinek, munkatársainak és Székely József polgármesternek is. Eddigi elnökségem alatt már többször tapasztaltam azt az összefogást, aminek következtében meg tudtuk valósítani elképzeléseinket. A mostani annyiban más, hogy sikerült egy olyan konkrét célt kitűzni, amivel azonosulni tudnak olyan döntéshozók és támogatók is, akik eddig a Diósjenői Sportegyesület labdarúgás fókuszú működése miatt kevésbé voltak motiváltak. Ez a cél nem más, mint egy komplex műfüves sportpálya, mely alkalmas labdarúgás mellett az atlétikai sportágak nagy részének gyakorlására is. Az elképzelés mellé állt többek között a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség, hiszen Diósjenőn található a dr. Göllesz Viktor Rehabilitációs Intézet, melynek lakói nem csak aktív sportéletet élnek, de egészen kivételes sporteredményeket tudhatnak magukénak (olimpiai bajnokok lettek labdarúgásban 2019-ben az Egyesült Arab Emírségekben – a szerk.). Szintén támogatásáról biztosított a Szentgyörgyi István Általános Iskola intézményvezetője, valamint a Csollány Szilveszter Diáksport Egyesület képviseletében Józsa Csaba is.

– Milyen szempontok játszhatnak főszerepet a pálya kialakításánál, mik az ezzel kapcsolatos elvárások?

– Talán az egyik legfontosabb szempont az volt, hogy a lehető legközelebb legyen a Horváth Pál Sportcentrumhoz, a jelenlegi sportpályánkhoz. Büszkén mondhatom, hogy sikerült megtalálni Nógrád megye legszebb fekvésű területét, amit néhány hónap tárgyalás után meg tudott vásárolni az önkormányzat. Jó infrastrukturális lehetőségekkel bír, könnyen megközelíthető és minimális földmunkával megvalósítható rajta a sportpálya. Folyamatosan szem előtt tartjuk a tervezés során az esetleges bővítés lehetőségét, így helyet hagyunk további épületek (öltözők, iroda, szertár), parkolók, vendéglátó egység megvalósítására és más sportágak térhódítására. Nem titkolt célunk a közeljövőben az atlétikai sportágak felé nyitni. Alapvető elvárás az első osztályú minőség biztosítása a kivitelezés során, melyet a folyamatos helyszíni műszaki felügyelet garantál.

– Az előző válaszokban elhangzó információk alapján úgy látszik, helyesek azok az értesüléseink, miszerint egy négysávos atlétikai pályát is szeretnének építeni a foci játéktér mellé. Miért van ilyen tervük és min múlhat ez a projekt?

– Az ötlet Józsa Csaba fejéből pattant ki. Nógrád megyében jelenleg nincsen megfelelő minőségű atlétikai pálya, ezért hiánypótló lenne az egész megye számára. A településen működő rehabilitációs intézet lakói mellett a sportpályák rendszeres használói lennének a Nógrád megyei diáksportban résztvevő gyermekek, valamint határmenti település lévén a felvidéki sportolók, és mindenki, aki amatőr vagy profi szinten űzi az atlétikát, legyen az edzés vagy verseny. Terveink szerint a hamarosan kivitelezésre kerülő műfüves labdarúgópálya méreteit már úgy építi meg a kivitelező, hogy a jövőben a szabványos négyszáz méteres futópálya körülötte egyszerűen megvalósítható legyen. A négysávos futókör mellett elképzeléseink között szerepel távolugró gödrök, súlylökő pálya és magasugró sánc kialakítása is. Az első ütemben műfüves labdarúgó pálya kispadokkal, százfős lelátóval és világítással kerül kivitelezésre az idei évben. A második ütemű atlétikai pálya megvalósítása még egyeztetés alatt van, jelenleg azon dolgozunk, hogy sikerüljön a Magyar Atlétikai Szövetség, a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség és a Magyar Paralimpiai Szövetség képviselőinek támogatását is elnyerni. Ma még nem állnak rendelkezésre teljese egészében a szükséges pénzügyi források, így nagyon sok múlik a fent említett három szövetség erkölcsi és anyagi támogatásán.

Térjünk rá a felnőttcsapatra. Remek idényt futottak újoncként aztán jött a koronavírus miatti szünet. Hogy élik meg a csapatnál ezt az időszakot?

– Valóban álomszerű volt a kezdés, a magas színvonalú szakmai munka a vártnál hamarabb hozta meg gyümölcsét. Nagyon büszkék vagyunk a csapatra, ezt a szurkolói létszám is nagyon jól mutatja, hiszen átlag kétszázötven fő követi végig a hazai mérkőzéseket és nagyon sokan kísérik el a csapatot a megye távolabbi pontjaira is. A tavaszi szezon kezdetén sok sérültünk volt, azonban így is tudtuk hozni a meccseket, mindkét csapatunk (U19 és felnőtt) jól szerepelt, ezért ez a pandémiás helyzetből adódó kényszerszünet megviseli játékosainkat. Sportpályánk nyitva tartásával, online edzéstervek segítségével igyekszünk játékosaink lelkesedését és fizikai állapotát fenntartani. Reméljük, hogy hamarosan túl leszünk ezen a nehéz időszakon és újraindulhat a bajnokság.

– Mik lehetnek az elkövetkezendő időszak céljai, akár az újabb fejlesztések vagy a felnőttek szereplése kapcsán?

– Ahogy már említettem, az atlétika pálya megvalósítása a közeljövő egyik legnagyobb célkitűzése számunkra, illetve készülünk az esetleges bővítést célzó pályázatokra is. Infrastrukturális fejlesztéseink nagy részét megvalósítottuk, így a fókusz folyamatosan helyeződik át a fenntarthatóságra. Ezért is vágtunk bele az országban elsőként az élőfüves nagypályánk fűnyíró robotok általi gyepkezelésébe. Ezért indítottuk el a szponzorációs programunkat, ahol reklámfelületet biztosítunk cégeknek. Terveink között szerepel, hogy közelebb hozzuk az emberekhez az egészséges életmód szemléletét az oktatás eszközeivel élve, így különféle kurzusokat kínálnánk a hozzánk ellátogatóknak, többek között dietetikát, speciális erősítő gyógytornát, sportpszichológiát. A felnőtt és utánpótlás labdarúgók tekintetében célunk a színvonal további emelése a legmodernebb technikai eszközök alkalmazásával és szakmai tudás elmélyítésével. Véleményem szerint a csökkenő labdarúgószámra megoldást kell találnunk, mert az egymáshoz közeli települések rivalizálása miatt nem lépünk egyről a kettőre. Összefogásra lenne szükség, akár egy kiemelt NB-s csapat létrehozásával, amelyben lehetőséget kaphatnának a legjobb futballisták a további fejlődésre. Nem beszélve arról, hogy az utánpótláskorú játékosok ezzel extra motivációt és elérhető példaképeket látnának maguk előtt.

Next Post

Hamarosan két nógrádi klub is rendezhet majd villanyfényes mérkőzést

A Karancslapujtő és a Szendehely pályázott sikeresen a játékterek megvilágításával kapcsolatos projektre. Még egy darabig el fog tartani a koronavírus miatti futballmentes időszak, addig is azonban bizonyos időközönként azért pozitív nógrádi focihírekről is igyekszünk beszámolni. A legfrissebb információ, hogy hamarosan szűkebb környezetünk két klubjának létesítménye is olyan villanyvilágítással gazdagodhat, amely […]
error: Content is protected !!