,,Maximálisan kiemelkedtünk”

A megye egy U19-es bajnokságában aranyéremig jutó Héhalom edzője, Farkas Ferenc szerint különösebb nehézség nélkül szerzett első helyet az idényt veretlenül befejező csapata.

A Héhalom sikerével ért véget a 2018/2019-es szezon a megye egy ifjúsági pontvadászatában. A veretlenül aranyérmet gyűjtő, tizenkilenc győzelmen kívül csupán egy döntetlent feljegyző együttes szereplése kapcsán a fiatalok edzőjét, Farkas Ferencet kérdeztük.

– Hogy látta a csapat elmúlt idényét?

– Remélem, nem tűnik nagyképűségnek, de várható volt ez az eredmény – kezdte Farkas Ferenc. Ahogy zajlott a bajnokság, úgy lett egyre inkább egyértelműbb az első helyünk, érzésem szerint gyengült a mezőny, de nem emiatt lettünk bajnokok. Már az előző szezonban is aranyérmesek lehettünk volna egy erősebb sorozatban, de azt elrontottuk, úgy futott be a Mátranovák, hogy oda-vissza megvertük. Erre az évadra ráadásul még erősebbek lettünk és jobban összekovácsolódott a csapat. Nem akarok senkit megbántani vagy lekicsinyíteni, minden ellenfelet tiszteletben tartok, de ebben a pontvadászatban csak egy-két alkalommal késztettek komolyabb erőkifejtésre, maximálisan kiemelkedtünk. Sokszor már nem igazán tudtam motiválni a srácokat, félgőzzel arattunk sokgólos sikert és párszor nem is játszottunk jól, nem koncentráltak a fiúk. 

– A rajt előtt megfordult a fejében, hogy akár veretlenül is bajnokok lehetnek?

– Erre nem gondoltam. Ahogy fokozatosan láttam az ellenfeleket, már számítottam rá, de előzetesen nem hittem volna. Látszódott, ha mi nem csinálunk nagy hülyeséget, nem lehet komoly baj, aztán menet közben realizálódott, hogy egyszer sem kaptunk ki.

– Egyénileg kiket tudna kiemelni?

– Már évek óta együtt van ez a társaság. Egy-két változástól eltekintve, egészen a serdülőtől. A csapat erőssége, hogy minden poszton voltak meghatározó játékosaink. A gólokból is többen kivették a részüket, nem úgy nézett ki, hogy valaki rúgott harmincat, a másik meg ötöt. A legtöbbször Futó Máté talált be, de Baranyi Géza, Tasnádi Norbert, Farkas Roland, Hajdú József, Sándor Kornél vagy Ruska Márk is betalált párszor. Ha az egyik meccsen valamelyiknek nem ment, akkor ott volt a másik. Egyénileg is kiegyensúlyozott volt a gárda, szinte végig sorolhatnám az egész keretet, mert mindenki egyenletes teljesítményt nyújtott. Végig próbáltam őket csapatként működtetni, hogy senki se egyénieskedjen, és ugyan ez nem volt könnyű, többé-kevésbé sikerült. Komoly dicséret illeti a srácokat, mert tényleg nagyon jók voltak, és szerintem egy sokkal erősebb mezőnyben is nyertünk volna! Mindenkinek gratulálok!

– A nyár során mennyire alakulhat át a játékoskeret?

– Egyik legjobbunkat, Ruska Márkot már az előző szezon nagy részében is nélkülöznünk kellett sérülés majd egyéb elfoglaltság miatt. Egyesek a felnőtthöz csatlakozhatnak, mi pedig a serdülőből szeretnénk felhozni az ügyesebb gyerekeket. Az a baj a mai futballban, hogy más klubok bolondítják a játékosokat, csalják őket ide-oda. Némelyik azt hiszi, ha megye háromba igazol, az dicsőség. Sok emberünket hívják mindenfelé, még nem alakult ki, ki megy és ki marad.

– Ennek tükrében, milyen tervekkel vághatnak majd neki a következő bajnokságnak?

– Ha a felnőtthöz kerülő három-négy srácon kívül a többiek maradnak, az élboly lesz a cél, ha pedig nálunk is játszhatnak, nem fogunk meggyengülni, ez majd kiderül, de ha többen eligazolnak, remélem, akkor is megálljuk a helyünket a középmezőnyben. Ha tényleg nő majd az indulók létszáma, gondolom, erősödni is fog a színvonal. Nem volt jó, hogy ilyen kevés csapat volt, ahogy az sem, hogy egyszer játszottunk, máskor pedig nem. Még mindig nem értem, a Berkenyének miért nem volt ifije. Bízom benne, a siralmas állapotok után, pozitív irányba változik majd a helyzet. Meglátjuk, az újítások kedvezőek lesznek-e a számunkra. Az a baj, a mai gyerekeknek sok elfoglaltsága van, ott az iskola, futóverseny, osztálykirándulás, ezek pedig befolyásolhatják a hétvégét is. Mindenki tudja, milyen helyzetben van Nógrád megye utánpótlása, így az új szabályok könnyítést jelenthetnek a csapatoknak, jobban össze tudnak majd jönni az együttesek azáltal, hogy az ifiben és a felnőttben is pályára léphetnek a játékosok.

error: Content is protected !!