,,Jó úton haladunk”

Gabi

A nagypályás foci mellett immáron a futsal szakágat is elindító, több utánpótlás csapattal rendelkező Bátonyterenyei TC egyesületi elnöke, dr. Mátyás Mátyás mindenképpen menne tovább a megkezdett úton.

Eseményekkel teli éven van túl a Bátonyterenyei TC. A felnőttekkel a megyei első osztályba feljutó, nemrégiben futsalcsapatot is létrehozó klub mindeközben az utánpótlás nevelésre is kellő hangsúlyt fektet, több korcsoportban is remek eredményeket tudhatnak hátuk mögött a bátonyi fiatalok. A jövőt illetően is ambiciózus törekvésekkel rendelkező egyesület elnökét, dr. Mátyás Mátyást több téma kapcsán kérdeztük.

 – Milyen érzésekkel tekint vissza a 2019-es esztendőre?

– Összességében egy sikeres időszakot zártunk – kezdte dr. Mátyás Mátyás. Pont egy éve, még csak egy-egy felnőtt- és U19-es csapatunk volt a megyei másodosztályban. Mostanra a felnőttek már a megyei élvonalban vannak, az ifjúsági együttes mellé pedig egy U15-es és egy U14-es garnitúrát is indítottunk, míg az OTP Bank Bozsik-programban négy korosztállyal szerepelünk. Mindezek mellett egy új szakosztályt is létrehoztunk, a futsalt.

– Amennyiben csupán egy dolgot említhetne, mit tart az elmúlt év legpozitívabb történésének?

– Nem lenne fair egyik csapatunkkal szemben sem, ha csak egy pozitívumot emelnék ki. Amellett, hogy a felnőttek kivívták a feljutást, véleményem szerint túlteljesítették elvárásainkat, hiszen a kitűzött cél a tizenkettedik-tizennegyedik hely volt, ehhez képest az előkelő tizedik pozícióban telelünk. Az U19-es gárda megnyerte a megyei második vonalat, most pedig százszázalékos mérleggel vezeti a bajnokságát, amire nagyon büszke vagyok. Az U15 második helyen telel Heves megyében, míg az U14 a dobogó középső fokán a nógrádi küzdelemsorozatban. Annak ellenére, hogy nemrég alakult, a futsal együttes is remek őszi teljesítményt produkált.

– A felnőtt eddigi szereplésével tehát abszolút meg van elégedve? 

– Ha a szezon előtt azt mondja valaki, hogy újoncodként meglesz a tizedik hely és tizenhat pontot szerzünk, akkor azonnal aláíróm. De így utólag van némi hiányérzetem, ha nem lett volna a sok eltiltás, a sérülések, és még edzés is lett volna, sokkal előkelőbb pozícióban lennénk.

– Volt olyan esemény, amit nem szívesen elevenítene fel?

– Sajnos voltak negatív dolgok is, például az, hogy a felnőttcsapat nem tudott elutazni Diósjenőre, vagy hogy beleszaladtunk egy-egy nagyobb arányú vereségbe is, valamint az, hogy az edzéslátogatottság “nulla” volt.

– Van olyan történés, amit esetleg utólag másképpen csinálna?

– Istenigazából, semmit nem csinálnék másképp!

– Mi indokolta a futsal szakág beindítását?

– A polgármester úr már rég pedzegette, hogy futsalcsapat is kellene a városba, mivel rendelkezésünkre áll egy sportcsarnok is. Ahogy megkaptam a versenykiírást, jeleztem neki, majd biztosított támogatásáról, így el is indítottam a szakosztály létrehozását, a keret összeállítását.

– Mik a jövőbeli tervek ezen sportággal kapcsolatban?

Horváth Szabolcs személyében sikerült egy olyan foci őrültet magam mellé csábítani, mint amilyen én vagyok! Ez egy óriási dolog, hiszem bízom benne, hogy nagy dolgokat tudunk majd csinálni együtt, a fő cél, jövőre az NB II-ben szerepelni!

– Mit vár a nagypályás felnőtt gárdától a folytatásban?

– A téli átigazolási időszakban nagyon nehéz igazolni, ennek ellenére reméljük, három-négy fővel azért tudjuk emelni az igen csak vékony keretünk létszámát. Továbbra is a tizenkettedik-tizennegyedik hely valamelyikét látom a reális célnak, ha előrébb végzünk, akkor mindenképpen dicséret illeti majd a srácokat.

– Térjünk át az utánpótlásra. Mit tartogathat a következő közelebbi és távolabbi időszak a fiatalokat illetően?

– Úgy gondolom, jó úton haladunk. Több, mint száznegyven gyermek rúgja a bőrt rendszeresen, és kiváló edzők készítik fel őket! Minden hónapban több és több kis srác jelentkezik, hogy nálunk szeretne futballozni, minden utánpótláscsapatunk az első vagy a második helyen telel! Szeretnénk tovább menetelni ezen az úton, egyre több fiatalnak sportolási és versenyzési lehetőségét biztosítva. Nagyon remélem, az utánpótlásból egyre több játékos kerül majd a felnőtt csapat keretébe.

– Mi a véleménye a különféle bajnokságokról?

– A megyei első osztály jóval színvonalasabb, mint a tavalyi megye kettő. Sokkal jobb a pályák minősége, az ellenfelek hozzáállása. Az ifi bajnokságok viszont sokszor azt az érzetet keltik bennem, hogy mindenki muszájból csinálja, legyen meg a TAO, ne büntessék a felnőttcsapatot… Nyilván vannak kivételek, de zömében erről szólnak.

– A hírek szerint hamarosan rég nem látott drasztikus változtatásokra kerülhet sor a magyar labdarúgásban, aminek következtében már semmilyen utánpótlás kötelezettsége nem lesz majd a kluboknak. Felelősségteljes egyesületi vezetőként hogyan látja ezt a közelgő újítást?

– Hallottam már futballberkekben erről az elképzelősről, és egy szomorú, de esszerű döntésnek tartom! Sajnos egyre kevesebb gyermek akar sportolni, és lehet erről konferenciákat vagy bármit tartani, ez egy megfordíthatatlan folyamat, hiszen a számítógép, a tablet, az okostelefon, az alkohol és a drog, eltéríti a fiatalokat a sporttól! Nagyon nehéz a kisebb településeken tizenegy fiút összeszedni minden hétvégén, de muszáj, mert ha nem, a felnőttcsapat bűnhődik miatta. Az idén alig találkoztam olyan utánpótlás együttessel a bajnokságban, ahol ne lett volna hamis játékos vagy létszámhiány! Ennek így semmi értelme! Meggyőződésem, hogy a TAO miatt, minimális mértékben csökken majd az utánpótláscsapatok száma! Viszont akkor remélhetőleg több kis település is vállalja majd a magasabb osztályban való indulást, így lesz újból minden szinten kieső és feljutó. Mint elnök, szerencsés helyzetben vagyok, aránylag sok srác focizik nálunk, minket ez a változás nem fog érinteni, továbbra is minél több korcsoportban fogjuk a gyermekeket versenyeztetni.

– Mivel lenne elégedett egy év múlva ilyenkor?

– Ha minden csapatunk legalább azon a helyen telelne, mint most, illetve ha a futsalcsapat az NB II-ben szerepelne.

– Mi legyen a zárszó? A magunk részéről csak annyit tudunk hozzátenni, ha időről-időre több ilyen sportvezetővel beszélgethetnénk, sokkal előrébb tartana megyénk labdarúgása… Kellemes ünnepeket doktor úr!

– Meg szeretném köszönni mindenkinek, aki valamilyen formában segítette az egyesület működését! Köszönöm Nagy-Majdon József polgármester úrnak és Bátonyterenye Város Önkormányzatának, Kecskés Attila és Fekete Tibor vállalkozóknak hogy segítették az egyesületet. Köszönöm Forgó Péternek hogy szabad idejét nem sajnálva, irányítja a felnőttcsapatot, Csóri József, Ornyik Robért és Susán Attila utánpótlás edzőknek. Köszönöm Horváth Szabolcsnak, hogy a futsalcsapatot szívügyének tekinti, és Tóth Zsolt edzővel egy nagyon jó kis gárdát raktak össze. És nem utolsósorban, köszönöm Keltai Roland barátomnak, hogy segít az adminisztratív dolgokban, az MLSZ Nógrád Megyei Igazgatóságának a munkáját és a Nógrádifutball.hu éves tevékenységet. Áldott békés karácsonyt, sikerekben gazdag boldog új évet kívánok minden sportbarátnak és a weboldal olvasóinak!

Next Post

,,Semmiképpen sem gondoltam volna..."

A megyei U19-es bajnokság Keleti-csoportjának góllövőlistáját ötvennégy találattal vezető héhalmi Sándor Kornél eltökélt a jövőt illetően. Nem mindennapi őszi szezonon van túl a megyei U19-es mezőny Keleti-csoportjának második helyén telelő Héhalom csatára, Sándor Kornél. A fiatal focista tizenhárom mérkőzésen, ötvennégy alkalommal vette be az ellenfelek. A tizennyolc esztendős támadót meg is […]
error: Content is protected !!