Így vélekednek a kényszerszünetről a megye egyes edzők

A tizenhat szakvezetőt arra kértük, foglalja össze gondolatait a kialakult váratlan válsághelyzet kapcsán.

Mint ismert, a koronavírus miatt jelenleg válsághelyzet uralkodik a világ majdnem minden pontján. Határozatlan időre, a labdarúgó mérkőzések lebonyolítását is felfüggesztette az MLSZ. Perpillanat lehetetlen megjósolni, meddig tarthat ez a váratlan kényszerszünet. Jelenlegi összeállításunkban a megyei első osztályban szereplő csapatok vezetőedzői mondják el véleményüket a kialakult szituáció kapcsán. A tizenhat szakembernél három dolog felől érdeklődtünk, egyrészről, hogy mit gondolnak a pihenőről, másfelől, együtteseikkel, hogyan tervezik az elkövetkezendő heteket, illetve még arra is kíváncsiak voltunk, mit tudnak elképzelni a reményeink szerint egyszer majd megvalósítható folytatást illetően. Lássuk a trénerek reakcióit!

Rubint Richárd, Salgótarjáni BTC: – Szükséges volt a szünet, tényleg az egészség a legfontosabb. Nem tudunk mást tenni. Nem egyszerű, de ki kell bírni ezt az időszakot! A srácok egyénileg edzenek, ahogy télen is. Az a baj, nem tudjuk, milyen hosszú lesz ez a pihenő, de azért próbáljuk mozgásban tartani a játékosokat, mindenki saját edzésterv alapján készül. Szerintem sajnos hosszú lesz a szünet. Azért remélem, lesz feljutó, mert nekünk ez volt az egyetlen célunk. Nekünk nem volna szerencsés, ha minimum még egy évet kellene várni. Az viszont biztos, ha mondjuk ki kell hagyni négy hónapot vagy fél évet, kiszámíthatatlan, ezután mi lesz. 

Eőry Tibor, Diósjenő SE:Ez volt az egyetlen ésszerű döntés. Nekünk nem jön jól a szünet, jó passzban voltunk, felépültek betegeink, jöttek az eredmények. De első az emberek egészsége, ha ezzel magunknak és másoknak is tudunk segíteni, akkor kötelességünk otthon maradni (már akinek erre van lehetősége), ezt kell szem előtt tartani. Egyéni edzésterv alapján otthon készülnek a játékosok. Egy hétre előre megadtam az edzéstervet, és így lesz a jövőben is. Elsősorban egyéni technika, erősítés, futás szerepel a programban, kiegészítő feladatként kerékpározás. Én bízom játékosaimban, hogy maradéktalanul végrehajtják a kiadott feladatokat. Az eddigi eredményeink is a kölcsönös bizalmon alapultak, és ha szerencsésen alakulnak a dolgok, akkor úgy tudjuk folytatni a bajnokságot, ahogy abbahagytuk. Természetesen, folytatnám a bajnokságot. Ha erre nincs lehetőség, mert elhúzódó járványra számíthatunk, akkor a jelenlegi állás szerint hirdetnék eredményt. Rossz megoldásnak tartanám eredményhirdetés nélkül befejezni a bajnokságot, mert a mérkőzések kétharmada már lezajlott.

Romhányi Tamás, Mátraterenye SE: – Úgy gondolom, felelős döntés született! Most a focinál fontosabb dologról van szó. Meg kell óvnunk a családunkat, szeretteinket, embertársainkat. Mivel ilyen helyzet emberöltők óta nem volt, így elég nehezen és furcsán kezelik az emberek ezt a dolgot. Mi futó és erősítő programokat terveztünk. Mindenki képes egyénileg csinálni és egy applikáció segítségével nyomon tudom követni. Ezzel egy darabig szintén tudjuk tartani a játékosokat, de huzamosabb ideig szerintem nem fog működni. Nagyon nehéz kérdés az esetleges folytatás. Tőlem sokkal okosabb emberek is csak keresik a válaszokat. Ha csak egy hónap szünet lenne, az még kezelhető, de ha több, akkor már egybe csúszna a következő bajnoksággal. Most mindenek előtt az elővigyázatosság és az előírások betartása a legfontosabb. Ha túl leszünk ezen, akkor majd biztos helyes döntés fog születni, addig is arra kérek mindenkit, hogy felelősségteljesen gondolkozzon és vigyázzon a másikra!

Győri Zoltán, Héhalom SE: – Nagyon helyesnek tartom a kényszerszünetet, bár már most hiányzik az öltözői illat és légkör. Nem voltunk még ilyen helyzetben, nem tudjuk, hogy mi a helyes megoldás, de mivel az egészségnél nincs fontosabb dolog, ezért mindent meg kell tenni ennek védelmében. Mi teljesen leálltunk az edzésekkel, ami nem feltétlen ideális, de nem szeretném, ha bármelyik játékosunkkal baj történne. Remélhetőleg mindenki átérzi a helyzet súlyosságát, és azért odahaza megtesz mindent annak érdekében, hogy fitt tudjon maradni ebben az átmeneti időszakban, hogy amikor újraindul a bajnokság, megfelelő állapotban tudjunk megint versenyezni. Nem tudom megjósolni, ez mikor történhet meg. Ha csak egy-két hét pihenő lesz, amit most nem tudok elképzelni, akkor természetesen folytatnánk szívünk szerint, viszont, ha erre csak hónapok múlva lenne lehetőség, akkor sajnos ezzel az eredménnyel kell lezárni ezt a szezont.

Mohácsi László, Berkenye SE: – Teljesen egyetértek a kényszerszünet elrendelésével! Ésszerű és felelős döntést hozott az MLSZ és a Nógrád Megyei Igazgatóság! Az egyesület vezetésével felelős döntést hoztunk, és a követve az MLSZ és a Nógrád Megyei Igazgatóság javaslatát, határozatlan ideig felfüggesztettük a közös edzések látogatását. Természetesen megtettem a játékosok felé a minimális heti edzésjavaslatomat, és kértem a csapattól, hogy amennyire az idejük engedi, az otthoni egyéni edzéseket végezzék el, hogy az elmúlt időszakban megszerzett fittségük megmaradjon! Mindenkinek a saját jó belátására van bízva, hogy a megadott edzéstervből mit valósít meg! Bízom a srácokban, abban, hogy a megadott minimumot mindenki elvégzi, a több edzésmunka pedig senkinek sincs megtiltva. Aztán majd néhány hét múlva, amikor újrakezdjük, rájövünk, hogy mindez mennyire fontos volt, és jobban fogjuk élvezni a futballt, mint bármikor! Véleményem szerint mindenki elkötelezett abban, hogy befejezzük az idényt, amennyiben arra biztonságosan sort lehet keríteni és a helyzet úgy hozza, hiszen jelen állás szerint nem hirdethető végeredmény! Nem találgatnék, vannak, akik kidolgoznak majd több opciót is a bajnokság befejezésére a helyzet alakulásának figyelembevétele mellett. Egy biztos, ha ez a rendkívüli helyzet nem változik április végéig, akkor nehéz lesz mindenki számára megfelelő döntést hozni, hiszen futballról beszélünk. De remélem, a jövőben nem a bajnokság befejezésének esetleges mikéntjeiről lesznek majd hangosak a mindennapjaink, hanem arról, hogy ezekben a pillanatokban a futballközösségünk is felelősen gondolkozik, és mindannyian meggondoltan viselkedünk, és ha kell, példát mutatunk. Hiszen a közvélemény sokszor leírta már a futballközösségünket a meggondolatlan tetteinkért, a pályán és sokszor azon kívüli viselkedésünkért, itt az idő, hogy mindezt megcáfoljuk a mindennapokban! Az ellenfeleink, barátaink, szeretteink, saját magunk egészsége és a jövőnk a tét! Most ne legyünk önzőek, maradjunk minél többet otthon, ha szükséges segítsünk, hogy minél többen legyőzzük a vírust! Ebben a speciális helyzetben ennél szebb végeredményt nem is hirdethetnének majd.

Jele Zoltán, Palotás SE: – Egyértelmű, hogy meg kellett lépni ezt a szünetet. Ahhoz képest, ami van a világban, másodlagos dolog, amit mi csinálunk. Én arra kértem a játékosokat, egyénileg mindenki próbáljon mozogni, de nem tudom, ezt az állapotot meddig lehet fenntartani. Én a saját embereim kapcsán arra gondoltam, beülnek az autóba, kimennek a futballpályára, aztán ott tudnak egyesével mozogni. Lehet, ezt még én is meg fogom tenni. Szerintem nagyon nehéz lenne májusban vagy júniusban lejátszani a maradék fordulókat, hiszen a játékosoknak is be van kalibrálva, mikor van vége a bajnokságnak, aztán jöhetnek a szabadságok és a nyaralások. Ezért én azt mondom, kezdenék majd egy új szezont. 

Nagy Tamás, Pásztó SK: – Jelen helyzetben, mindannyiunk egészsége az egyetlen, ami számít. Mindenki maradjon otthon! Jelen pillanatban teljesen mindegy, hogy lesz-e folytatás, vagy hogy hirdetnek-e végeredményt az eddigiek alapján.

Mátyás Zsolt, Unicum FC Mohora: – Sajnos kialakult ez a helyzet, ami nagy törés mindenki életében. Nem csak a fociban, hanem az élet minden területén. Jó döntés született, mikor megszakították a bajnokságot, hisz első az egészség. Mi eddig sem edzettünk, így ez a szünet ebből a szempontból nálunk nem jelent gondot. Ami a szezon folytatását illeti, többhetes kényszerpihenőre számíthatunk, ezért nem férne bele a hátralévő mérkőzések lejátszása. Nagyon sűrű lenne a program az őszi rajt előtt. Azt hiszem, az eltelt időszak alapján megvan a bajnok, tudunk delegálni csapatot az NB III-as osztályzóra, a többi együttes pedig ősszel újra megpróbálhatja, remélhetőleg egészségben.

Oláh Teofil, Cered VSE: – A kényszerszünetről annyit, hogy nagyon ésszerű volt, és ezt mindenképp meg kellett lépni, mert az egészség a legfontosabb, és hogy ezen a víruson minél hamarabb túl legyünk! Nem tervezünk semmit erre az időszakra, megfogadjuk, amit kérnek az emberektől. Legyen mindenki otthon és kerüljük a társaságot! A játékosaimnak azt mondtam, amit az otthon adta lehetőségek engednek, egyénileg próbálja meg kordában tartani magát, súlyzózással, felülésekkel, fekvőtámaszokkal, szobabiciklivel. Véleményem szerint, ha nem lesz túl hosszú a pihenő (amit nagyon remélek), akkor mindenképpen folytatni szeretnénk a bajnokságot, mert minden sportember várja, hogy újra a pályán lehessen és társaságban!

Forgó Péter, Bátonyterenyei TC: – A döntést maximálisan megértem és támogatom. A kialakult helyzetben nem születhetett más ésszerű megoldás. Természetesen betartjuk a kormányzati rendeletet, ami az MLSZ kérésével is egybevág. Semmilyen összejövetelt nem szervezünk a csapatnak, sem edzés, sem egyéb találkozó nem lesz! Egyúttal kérek mindenkit, kezelje a helyzetet megfelelő komolysággal, tartsa be a megelőző utasításokat és ajánlásokat! Sajnos a környező országok némelyikében nem vették időben elég komolyan a terjedési sebességét és fertőzési agresszivitását a vírusnak, ezért rengeteg idős ember vesztette életét. A legveszélyeztetettebb korosztály az időseké, ezért, aki csak teheti a labdarúgást szeretők közül, segítse az időseket, támogassa őket, hiszen, mindig is össze tudott fogni a magyar fociközösség, amikor segíteni kellett! Szerencsénkre, bármilyen döntés is születik, a csapatunk egyikből sem jön ki hátrányosan. Amennyiben a bajnokságnak vége, a célunkat teljesítettük. Esetleges folytatás esetén pedig, lehetőségünk van picit előrelépni. 

Kelecsényi Gábor, Szécsény VSE: – Nagyon sajnálom, hogy kényszerpihenőt kell tartani, főleg ilyen súlyos probléma miatt, de ezt komolyan kell venni és betartani az utasításokat. A közös edzéseket is szüneteltetjük minden korosztályban, de feladatok vannak kiadva, a kisebbeknek videós bemutató formájában is, amiket mindenkinek önállóan el kell végezni! Mivel személy szerint a foci szerelmese vagyok, én bármikor folytatnám, de szerintem, ha egy hónapnál hosszabb ideig tart a pihenő, akkor egy közös megbeszélésen, a csapatok vezetőivel átbeszélve kell dönteni a folytatásról.

Szenográdi Péter, Érsekvadkert SE: – Sosem jó szünetet tartani, de a mostani duplán érint érzékenyül minket. Az mellett, hogy nincs játék, ott a másik fele a dolognak, hogy emberi egészségek forognak kockán. Ezt a döntést helyesnek tartom, és próbálom is hangoztatni, hogy mindenki figyeljen oda a protokollra. Edzést természetesen nem tartunk, de mondtam a srácoknak, aki teheti, menjen el futni, ezzel is erősödik az immunrendszer és lemaradása sem lesz. Ezen kívül, mindenki maradjon otthon, és pihenjen. Én személy szerint nyáron nem szívesen játszanék harmincöt fokos melegben, plusz, ha már minden a régi, inkább a pihenést és a nyaralást választom. Az, hogy ilyenkor miként hirdessenek győztest vagy kiesőt (mert szerintem kell és nem törölhetik az egész szezont, mert valaki nem azért szenvedett fél évet, hogy itt maradjon és ne jusson fel), akkor célszerű az első félévet nézni, és az akkor aktuális állást, hisz ott mindenki játszott mindenkivel, idén meg lehet, valakinek négy könnyű meccse volt, és azzal tudta megelőzni az előtte lévőt. A véleményem ez, de úgysem én döntök. Figyeljetek egymásra és egészséget mindenkinek!

Benécs Balázs, Rimóc SE: – Úgy gondolom, jó döntés volt a szövetség részéről, hogy felfüggesztett minden bajnokságot, ha ez kell, hogy ne terjedjen el a járvány. A csapatedzéseket leállítottuk és egyéni edzésekkel próbáljuk a kondíciót megőrizni, ha még esetleg folytatódna a bajnokság. A folytatás egy jó kérdés, a szövetség szerintem a lehető legjobb döntést fogja hozni. Ha folytatjuk, akkor elhúzódik a nyár közepéig. De, ha meg ez a végeredmény, az nem minden csapatnak fog tetszeni. Minden attól függ, meddig tart a járvány és milyen mértékű lesz.

Sipkó Sándor, Karancslapujtő KSE: – Teljes mértékben egyetértek az MLSZ határozatával, úgy gondolom, az emberek egészsége, élete mindennél fontosabb, ezt felülírni nagy ostobaság lenne. A télen elvégzett munka után azonban kicsit keserű a szánk íze. Közösségi csoportunkban folyamatosan tartjuk a kapcsolatot. Nem titok, hogy rendszeresen egyeztetünk az egyénileg elvégezhető munkáról. Amennyiben egy mód és lehetőség van rá, racionális és ésszerű kerek között, a folytatás mellett vagyok. Gondolom, a szövetség is ezt a vonalat fogja képviselni, nem feltétlenül kellene, bárminek is a zöld asztal mellett megválaszolásra kerülnie. Az biztos, jelenleg még nem rendezhetőek ismét mérkőzések, reméljük, minél előbb rendeződnek a viszonyok, aztán a pályán dőlnek el a nagy kérdések! Abban a pillanatban, amikor elhárulnak az akadályok, készen fogunk állni arra, hogy ismét a pályán legyünk!

Fodor Zsolt, Silver Tüzép-Karancsberény: – Gondolom, nem én vagyok ezzel egyedül, aki azt mondja, hogy bárcsak pattogna a labda, mert akkor az azt jelentené, hogy minden a legnagyobb rendben van. Sajnos ez most nem így van. Most fontosabb az egészség és az emberi élet, mint a labdarúgás. Úgy vélem, hogy ésszerű döntés született. Jelenleg az egyesületnél az edzések is felfüggesztésre kerültek. A játékosok ajánlásokat, instrukciókat kapnak az otthon elvégezendő edzésmunkáról. Figyeljük a híreket, fejleményeket, és ha javul a helyzet, egyben lehetőség lesz rá, azonnal elkezdjük az edzéseket. Addig is, azt mondtam a játékosoknak, hogy figyeljenek magukra, egymásra, és ha tehetik, maradjanak otthon. Igazából, most nem tudnám megmondani, hogy mi lenne a helyes megoldás. A mi helyzetünk amúgy is érdekes, mert ugye mi egy mérkőzéssel kevesebbet játszottunk. Szerintem a megfelelő pozícióban lévő, erre alkalmas szakemberek meg fogják hozni a mindenki számára megfelelő döntést.

Surin András, Szendehely FC: – Sajnálom, hogy kényszerszünetre kellett mennünk, mert, habár pontokban még nem mutatkozott, de úgy érzem, kezdtünk egyre stabilabbak lenni! Az MLSZ-től viszont ez volt a felelősségteljes döntés! A vezetősséggel úgy döntöttünk, hogy határozatlan időre a közös foglalkozásokat mellőzzük! Mindenkit kértünk, hogy egyénileg mozogjanak, hogy a kondi megmaradjon. Azt gondolom, hogy két hónap szünet után nincs értelme folytatni! Nem árulok el titkot azzal, hogy a bajnokságot a Salgótarján megnyerte volna. Ebből a szempontból a mostani állás szerint is lehetne végeredményt hirdetni. Az alsóháznak lett volna lehetősége arra, hogy változtasson a jelenlegi pozícióján, de ez van! Az egészségnél nincs fontosabb!

error: Content is protected !!