,,Ebbe beleszülettem”

Gabi

A berkenyei fociban jó ideje meghatározó szerepet betöltő German József a szeretett klubja mellett eltöltött harmincnyolc év egészére kellemes emlékként tekint vissza.

Vannak olyan sportemberek, akik nélkül szinte elképzelhetetlenek volnának egy-egy klub mindennapjai. Ez az állítás Nógrád megyében is elmondható pár társaság kapcsán, fontos, hogy álljon a csapat mögött egy lelkes támogató. Joggal illethetjük az iméntiekben elhangzó pozitív jelzőkkel a berkenyei futballal mostanra gyakorlatilag egybeforró German Józsefet, aki immáron harmincnyolc esztendeje segíti szeretett csapatát, egy ideje pedig polgármesterként is jelen van a nyugat-nógrádi kis település életében. Aktuális riportalanyunkat megsüvegelendő fociszeretete apropóján kérdeztük.

– Hogy van manapság, miképpen vészeli át ezt a rendkívüli időszakot?

– Tavaly október 13-án választottak meg a község polgármesterének – vágott bele German József. Néhány hónap betanulás után, amikor már „kezdtem látni a pályán” jött a vírus, ami rendkívüli intézkedéseket is igényelt. Úgy érzem, a falu fegyelmezett lakóival együtt eddig jól viseljük a nehéz szituációt.

– Nemrégiben hivatalosan lezárásra került a korábban félbeszakított szezon. A közeljövőben pedig ismét sor kerülhet csoportos edzésekre. Hogy áll ehhez a klub?

– Minden valamire való sportember sportolni szeretne! Remélem, a héten megkezdhetjük az edzéseket, lesz lehetőség a játékosoknak a mozgásra. Szűkebb körben mérkőzések nélkül, de élvezhetik az igazi focit. Szerintem július közepétől lehet készülni az augusztus elején, közepén kezdődő folytatásra. Remélem!

– Egyébként mi a véleménye a fiúk idényéről?

– Ősszel volt egy nagyobb hullámvölgyünk. Úgy érzem, sikerült rendeznünk sorainkat, játékosok, vezetők, külön-külön és együtt is. Az utolsó hat mérkőzésen elért 28:4-es gólkülönbség, tizennyolc pont és a remek hangulatú edzőtábor Szlovákiában is ezt jelzi.

– Térjünk rá a berkenyei foci múltjára. Mikor és miért gondolta úgy, hogy szeretné segíteni a település csapatát?

– Ezt én sosem gondoltam! Ebbe beleszülettem! 1972-ben, tizennégy évesen részese lehettem a berkenyei foci újjáalakulásának. Láttam, ahogy a patakot visszaterelték a pályáról a régi mederbe, láttam, ahogy az öregek kézzel vetették a fűmagot, láttam, ahogy kézi kaszával öreg és fiatalabb vágta a meccs előtt a füvet. A nagyon sok jó példa engem is magával ragadott!

– A mögöttünk hagyott időszakban zömében meghatározó csapatként versenyeztek a megyei első osztályban. Hogyan tudná feleleveníteni az elmúlt évtizedeket?

– Már több mint húsz éve, hogy a megyei másodosztály bajnokaként feljutottunk a megyei első osztályba. Akkor még edzőként sikerült hozzájárulnom csapatunk megkapaszkodásához. Három év után Bodonyi Béla barátom segítségével új fejezet kezdődött Berkenye futballéletében. A levezetni kívánó váci játékosokkal kiegészülve nagyszerű korszak vette kezdetét. A bajnoki címek, a dobogós helyezések és a Megyeri úton az Amatőr Kupa tv-s döntőjében való szereplés nagyszerű emlékként élnek bennünk. Nem kívánom sem a nagyszerű edzőinket, sem a kiváló futballistáinkat név szerint felsorolni, de szeretném megemlíteni, hogy az ittlévőktől nem csak a focitudást, hanem a sportemberi viselkedési normákat is megtapasztaltuk, adott esetben meg is követeltük. A sportsikerek elérése mellett a jó közösségi élet, a pályán kívüli életben is egy összetartó, baráti társaság kialakítása mindig is fontos szempont volt. Úgy érzem, ez talán a mi sikereink alapja.

– Személy szerint egyébként melyik a legkedvesebb emléke és miért?

– Legkedvesebb emlékem… Ilyen talán nincs. Talán úgy kellene fogalmaznom, hogy az eltelt harmincnyolc év. Itt szeretném megjegyezni, sosem gondoltam, hogy a Nógrád megyei futball által ennyi nagyszerű sportembert, sportvezetőt ismerek meg.

– Ahogy beszélgetésünk legelején már említette, egy ideje új titulusban is segíti már Berkenyét, miután ön lett a község polgármestere. Miért döntött úgy, hogy településvezetőként is kipróbálja magát?

– Hatvan évesen átadtam a tulajdonomban lévő autós vállalkozásom vezetését a vőmnek, ezáltal több idő jutott az egyebekre. Éreztem magamban annyi erőt, hogy üzleti tapasztalataimmal tudok segíteni szeretett falumnak. Biztattak helyi barátaim is, hogy vállaljam el a település irányítását, úgy gondolták, hogy a községnek is kell a változás a helyi vezetésben. Aztán október 13-án megválasztottak, azóta próbálom megszolgálni a bizalmat.

– Zárás gyanánt, perpillanat milyen célokat dédelget hosszabb távon az egyesület?

– Hosszabb távú célként az egyesület működésébe és fenntartásába fiatal, tehetséges vezetőket szeretnék bevonni, akik nélkülem vagy utánam is működtetni tudják a rendszert.

Next Post

Aktuális témák kapcsán szólalt meg az SBTC Sport Kft. ügyvezetője

Árki Gábor a salgótarjáni klub hivatalos weboldalán mondta el gondolatait az elmúlt időszakban történteket összefoglalva. Még a tél folyamán változott az ügyvezetői posztot birtokló személy kiléte az SBTC Sport Kft.-ben, Szemán Norberttől Árki Gábor kapta meg az említett pozíciót. A közelmúltban NB III-asssá váló salgótarjániak elmúlt időszaka kapcsán a fekete-fehérek hivatalos […]
error: Content is protected !!