,,A fő szempont a sportolás lehetőségének megteremtése”

Immáron hivatalosan be lett jegyezve a jövő kapcsán eltökélt balassagyarmati üzletasszony, Bacsa Ágnes által létrehozott Bacsa Sport System.

Minden labdarúgó klubnál kell léteznie egy megfelelően kialakított, átgondolt filozófiának. Ez a jellegzetes értékrend, a játékosok, az edzők mindennapi életében, többek között az edzéseken, a bajnokságban, de azon túl a civil életben is elvárt viselkedésformákat, szabályokat kell, hogy tartalmazzon. A közelmúltban hivatalosan is bejegyzésre kerülő Bacsa Sport System háza táján egyértelműen az a törekvés, hogy mihamarabb elmondhassák majd magukról az iméntiekben említett erényeket. Mint a lentiekben olvasható gondolatokból kiderül, egyelőre jó úton járnak a kellő eltökéltséggel is rendelkező társulatnál. A nemrégiben friss címerrel gyarapodó egyesületet irányító Bacsa Ágnesnél aktuális témák kapcsán érdeklődtünk, a balassagyarmati üzletasszonynak többek között a Nógrád megyei hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatása, sportolási lehetőségeinek megteremtése a célja.

– Miután nemrégiben közzétettük a klub címerét, többen érdeklődtek, pontosan melyik egyesülethez is kapcsolható a logó. Milyen tényezők játszottak szerepet a modern megjelenésű szimbólum kialakítása kapcsán?

– A logót egy barátom, korábbi futsal edző, Tóth Keve tervezte, én csak a színt és a Bacsa Sport System nevet adtam – vágott bele Bacsa Ágnes. Magától adódik az évszám, hiszen a 2020-as évben járunk. Ez az egyesület hivatalos levelezési és megjelenési logója. Azt gondolom, sem a Bacsa, sem a sport szavakat nem kell megmagyarázni, ha pedig a “system” jelentését szeretném röviden összefoglalni, az a következő lenne: szabad fordításban, egy rendszer. Több sportágban fogok lehetőséget adni vagy biztosítani, de gondolom, most a labdarúgásra kíváncsi. A Bacsa Sport System szerint a labdarúgás oktatásának, rendszerének kettő alappillére van. Az egyik, hogy a foci alapja a futsal technika és annak elméleti oktatása, a másik pedig a passzreakció idő minimalizálása és annak megtanítása, hiszen a labdarúgó számára az a legfontosabb, hogy megértse és megtanulja azt, hogy a mozdulatok összekapcsolása a ráfordított legrövidebb idő felhasználásával történjék, mert a labda, illetve a sportoló kapcsolata a láb és a fej fizikai, egyben technikai képességének a függvénye.

– Időközben hivatalosan is bejegyzésre került az egyesület. Mik lehetnek a következő időszak lépései?

– Igen, mint már korábban említettem, alapítok egy egyesületet. A mai törvények szerint tizenkét fő kell egy egyesület magalapításához, persze, akik elmúltak tizennyolc évesek. Őszinte leszek, nem találtam ennyi embert. Bár volt valaki, aki megkeresett, hogy ő is szeretne egyesületet alapítani, fogjunk össze, de ismerik a mondást, közös lónak… Milyen igaz ez a mondás, még el sem kezdtünk dolgozni, de már nem egy irányban gondolkodtunk. Egyébként is pontosan tudom, nem, hogy tizenkét, de három-négy főt sem lehet találni, akik egy irányba gondolkodnak a mai világában. Ezért döntöttem úgy, hogy egyszemélyes Kft. keretében fogom működtetni az egyesületet, így ha valamit elhatározok, csak magammal kell megbeszélni. Azért ez így ebben a formában nem igaz, mert a párom nagyon sok mindenben segít nekem. Az MLSZ bejegyezte a klubot az IFA-rendszerbe, a logóval egyetemben. Magára a kérdésre nem szeretnék még konkrétan válaszolni, ha nem sértem meg az olvasókat, de azért azt elárulhatom, a név második fele nem véletlenül angol, már a jövőbeni terveimet tükrözi, tudatosan választottam.

– Korábban weboldalunk is beszámolt róla, hogy Hugyagon kerülhet majd sor a csapat meccseire. Perpillanat hogy áll ez a folyamat?

– Megtörtént az adásvételt követő birtokba adás, illetve a földmérő pontosan kijelölte a területet. Ezt követően elbontásra került a régi, életveszélyes öltöző. A benne lévő téglákat Hugyag lakosainak ingyen felajánlottuk, elvihette, akinek kellet valamire. A tetőszerkezetben lévő faanyagot is ingyen elvihette egy család. A betonkerítést elbontottuk és elvitettük, majd némi tereprendezés után a polgármester engedélyével leégettük a gazt. Az tisztán látható, hogy idén nem lehet gondolkodni és számolni a pályával, a villany körüli káosz miatt, de ez nem vette el a kedvem, sőt sokkal nagyobb dologban gondolkodunk az MLSZ vezetésével.

– Pontosan miért áll az áramellátással kapcsolatos folyamat?

– Nem egyszerű ez a téma, akinek volt már dolga az ÉMÁSZ-szal, ezt az tudja csak igazán. Röviden, először három hónapig tartott, amíg kb. húsz telefon után eljöttek a pályához. Vakarták a fejüket, nézelődtek, olyan szoci módon, hűha, hogy is kellene, mire kitalálták, hogy két régen épített oszlop a pályához tartozó területen van, ami már nem önkormányzaté. Ki kell bontani, de az önkormányzatnak kell kérelmezni, majd nekem megengedni. Aztán a kért 3×67 ampert meg kell igényelni tulajdoni lap kérelemmel. Azután, ha kérek ideglenes áramot az építkezés elkezdéséhez, azt külön kérelemben kell megoldanom, de engedély kell az önkormányzattól, mert azt csak azon az oszlopon lehet elvezetni. Hosszas huzavona után elindult a kérelem. Aztán nemrég megjött az ajánlat. 2.700.000 forintért elvezetik az áramot a pályáig, ha megfelel az ár. Írjam alá, aztán három hónap, amíg megtervezik, és másik három, amíg engedélyezik a tervet. Ez kb. októberre esik, akkor viszont nem kezdik el, mert október és március között nem lehet felbontani az aszfaltot, ugyanis a szerződés tartalmazza a tervezett útvonalat, és kb. ötszáz méteren fel kell verni az aszfaltos utat, mert a légkábel nem bírja el a kért áramot. Tudnak még követni? Szóval be kell szereznem az önkormányzati engedélyt az aszfalt bontására, és akkor talán 2021 szeptembere felé lehet áram a pályán. Hugyag polgármestere, Borda Attila nagyon pozitívan állt a dologhoz, de elmondta, ne haragudjak, két éve aszfaltoztak, több százmillióba került, nem lehet megint felvágni. Viszont hozzátette, van egy másik trafó a falu másik végén, onnan nem kell bontani, csak átfúrni egy utat, ahhoz pedig hozzájárulnak. Felhívta a miskolci központot, ahol elmondták, ezt a kérelmet le kell zárni, egyben hivatalos formában csatolni kell az önkormányzattól az elutasítást, aztán be kell adni egy új kérelmet, mindezt a másik trafó nyomvonalától megtervezve, és ha minden jól megy, 2022 elején lehet áram a focipályán. Mire én, nézze uram, én megértem, amit mond, csak nem tudom értelmezni, a szlovák határ viszont pár száz méterre van, inkább elmegyek oda áramért. Tehát emiatt áll a dolog.

– Éppen ezért, a már-már 1980-as állapotokat idéző eseménysor miatt nemrégiben egy kérvényt nyújtottak be a balassagyarmati önkormányzathoz, hogy a városban tudják majd lejátszani a hazai mérkőzéseket.

– Igen, megkerestem az önkormányzatot, hogy biztosítsanak nekem pályahasználatot, heti két napot edzésre két órában, és egyszeri két órát szombaton vagy vasárnap bajnoki mérkőzésre, hiszen a nevezés feltétele egy pályaszerződés, ahol a hazai meccseket lehet játszani. Erre nem kaptam még választ, nem ez a legfontosabb most, de ez érthető. Igazándiból a közgyűlés dönt, ötven-ötven százalék, vagy-vagy. Ha nem megy, felveszem a kapcsolatot a szügyi vagy az őrhalmi pálya tulajdonosát, játszhatnánk-e náluk albérletben.

– Úgy tudjuk, a későbbiekben egy saját sportcsarnok építése is benne lehet a pakliban.

– Így van. Az, amit képviselni akarok, nem csak a labdarúgás. A sportolás lehetősége egy sportcsarnokban sokkal nagyobb, mint bárhol. Nem tudjuk, melyik faluban, kinek mihez lenne kedve. Rengeteg sport van, amit lehet egy csarnokban, illetve körülötte oktatni és tartani. Nem tudom, azzal tisztában vannak-e, miért nincs futsal bajnokság Nógrád Megyében?! Elmondom! Három sportcsarnok van, de igazándiból csak kettő  megfelelő egy mérkőzéshez. Ezek közül, ha lenne szabad időpont a salgótarjániban, ami nincs, akkor is tizenöt-tizenhétezer forint a bérleti díja óránként. Ezért leültem tárgyalni az MLSZ Nógrád Megyei Igazgatóságának vezetőivel, mi lenne, ha a diplomám megszerzése után, a tanáraim, támogatóim, segítőim segítségével Hugyagra “varázsolnék” egy sportcsarnokot és oda írnánk ki egy bajnokságot. Nem profit alapú bérleti díj lenne, hanem rezsi alapú, csak a takarítást, a vizet, a villanyköltséget kellene fizetni az MLSZ-nek. A Bacsa Sportegyesület pedig az alábbiak szerint szállna be a megyében lebonyolítható futsal bajnokságba. Önszerveződéssel, bárhonnan a falukból, városokból futsal csapatok alakulhatnának, szabad utószó névválasztással, én pedig megcsinálom a játékosoknak a kettős igazolásukat. Mezt, szerelést beszerzési áron, haszon nélkül rendelnék a csapatoknak, labdákat pedig ingyen adnék igény szerint. Itt megjegyezném, több egyesületnek adtam ingyen futsal labdát, és adok is azoknak, akik megkeresnek. Nem ötvenet, de két-három darabot szívesen adok azoknak, akik szeretnék kipróbálni. Tehát, ha mondjuk Dejtáron, Szügybe, Endrefalván összeállna hat-nyolc srác, hogy szeretnének futsalban indulni, akkor benevezem őket, csak a településnevük elé kerülne a Sportcentrum kifejezés. Vagy, ha Salgótarjánban többen kedvet kapnának, akkor lehetne Sportcentrum Vásártér, Sportcentrum Beszterce és így tovább. Akik pedig nálam lennének futsal igazolt játékosok, azok is ingyen edzhetnének a csarnokban, és mivel Hugyag Nógrád megye közepe, senki nem ágálhatna az utazási költségek eltérése miatt. Olyan, a mai kornak megfelelő csarnokot képzelünk el, ami kétszintes lenne. Az alsó részen lenne tizenkét öltöző a csapatoknak, ami nemzetközi előírásoknak megfelel, (m², zuhanyzó, öltöző fakkok méretei) kiszolgáló helységekkel. Lenne ruhatár, aula büfé, shop, bemelegítő terem, szertár, és nagyon fontos az orvosi-, illetve a vizeletvételi szoba. Ez furcsán hangozhat, de ahhoz, hogy nemzetközi futsal vagy bármiféle sportrendezvényt szervezhessek, kötelező előírás. Beton áthidaló és beton kefni lenne az alsó szint teteje, az egyik hosszanti oldalon pedig középen és a két szélén lehetne felmenni a második szintre, ahol tulajdonképpen kettő hivatalos méretű kis pálya lenne. Középen a játékosok mehetnének fel, a széleken a nézők. A feljárattal szembeni hosszanti oldalon pedig lenne a lelátó, így mindkét pályát belátná a közönség. A teteje valami könnyűszerkezetes anyag lenne. Igen, adódik a kérdés, a parkolókkal egyetemben hogyan fér el a területen? A válasz egyszerű, ez nem az én dolgom. A tervező azért tervező, hogy megtervezze a földmérő meg mérje ki. Engem a végeredmény érdekel, ez a dolguk, ezért kapják a fizetésüket, nálam a festő falat fest, a vizes vizet szerel, a zsaluács meg beönti a betont, az edző pedig edzést tart. Apropó, személyi edzésre visszatérve, amit a csarnokban tervezek. Elmondhatom, meghívott Pécsre egy barátom, ő a kizárólagos forgalmazója a TOCA labdaadogató gépnek. Egy edzőbarátommal megnéztem a programot, és merem állítani, minden utánpótlás egyesületbe kellene egy ilyen. Nem olcsó az ára (persze én tudom, de nem kaptam engedélyt arra, hogy lenyilatkozzam), talán megvásárolható lesz a TAO-ban, de az MLSZ még nem adta áldását. Igen, ez az a személyes edzési program, ahol a gyerek kétórás edzésen nyolcszázszor ér a labdához. Itt a link, mert az nyilvános, javaslom, nézze meg mindenki. http://tocafootball.hu/

– Mint ismert, ön Nógrád megye egyetlen okirattal rendelkező játékosmegfigyelője. Ezen a területen milyen élményekkel gyarapodott az elmúlt időszakban?

– Nem élménynek nevezném, de mivel nem tisztem minősíteni az utánpótlásnevelést, nem teszem. Azért a szóbeli vizsgámon dr. Szabó Tündének kikerekedett a szeme, és a diploma után meghívott egy konzultációra, a megyében milyenek a hiányosságok a mai fiataloknál, miben hogyan lehetne ezen változtatni. Az ISM Paolo Rossi akadémia Olaszországban van, ahova segítségemmel hat srác eljutott próbajátékra. A négynapos edzések, tesztek eredményét százalékban adják oda, és a vélemény, az értékelés a tudásukról bekerül egy nemzetközi adatbázisba. Tulajdonképpen minden adat megtalálható a játékosokról, itt keresgélnek a nemzetközi klubok megfigyelői, és utaznak el az adott játékos jelenlegi csapatához, nézelődni, kémkedni, hogyan is játszik a kiszemelt. 85 százalék elérésénél az akadémia szerződést kínál. Az iskolát és az edzések minden költségét fizetik, sőt havi négy-ötezer eurós fizetést adnak. Mindenki tudja, hogy az U16/U17-es korosztályban Deák Martin képviselte a megyét, akit megpróbáltunk rövid idő alatt felkészíteni. Hozzáteszem, a másik srác évek óta a Dalnoki Jenő Labdarúgó Akadémia tanulója Pécsen, és nem sokkal kapott jobb eredményt, mint Martin. A másik korosztályban (U17/U18) monori roma srácokat vittünk, akik évek óta azért tanultak futsalt, hogy ezen a próbán megmutassák magukat. Az ő költségeiket szponzorok állták. Egy srác utazása, szállása nevezése sok-sok euró volt. Sok mindent mondhatnék, de most mégis azokhoz szólnék, akik rám írtak, hogy miért nem ők, meg biztosan a pénzről szól ez az egész, és egyébként sok a tehetséges focista a megyében. Bárkinek hajlandó vagyok segíteni és pénzt szerezni az utazásra, ha szegény, de arra kérek mindenkit, ne a saját környezete mondja ki rá, hogy tehetséges. Három független edzőbarátom nézi meg a játékost, hogy mik a hiányosságai, és mi az a nemzetközi színvonal, ami kellene ahhoz, hogy ne csak egy kirándulás legyen az álom vége. Ezért az kérem mindenkitől, fogadja el tőlem, hogy a nemzetközi mérce nem az, ami Nógrád megyében van. Nem akarok megbántani senkit, hogy alkalmas vagy nem, ezért csak három konkrét feladatot mondok, ami nagyon messze van attól a sok szakmai szemponttól, amit értékelnek. Azt azért előrevetítem, hogy a jelentkezéskor le kell adni, kinek mi a posztja, hány mérkőzése van, hány kiló, angolul vagy olaszul beszél társalgási nyelven, hiszen az edzések, a szakmai beszámolók angolul történnek. Azt, hogy melyik lábát használja, nem kérdezik meg, mert az alap, hogy mindkét lábával jól kezeli a labdát. Ezután pedig kinn biztosan nem a saját posztján játszik, azért, hogy testidegen legyen a felmérés, hiszen az gondolják, a saját posztján mindenki jól teljesítene. Első feladat: bemelegítés. Értékelési szempont, hányszor passzolod rosszul a labdát a szemközti partnerednek. Három sorozat van. Öt méterre szembe álltok egymással a pároddal, a labdát laposan, erősen tízszer a jobb lábára kell passzolnod, neki pedig vissza. Utána a bal lábára, először csak a jobb lábaddal, ezután a bal lábaddal, majd megismétled úgy, hogy közben nem nézheted a labdát, mert a kezeddel egy kézilabdát kell dobálnotok egymás felé folyamatosan. Ezt és minden feladatot Angolul mondanak el. Ha elejted a kézilabdát, mert a focilasztit vagy a lábát nézed a társadnak, az hibapont, ha nem a megfelelő lábra passzolsz, hibapont. A feladatra nulla pontot kapsz, ha ötször elejted a kézilabdát! A második feladat időre történik. Tizenöt méterre szembe álltok egymással, laposan, úgy, hogy a füvön gurul a labda, tízszer a jobb lábaddal passzolsz a társad jobb, majd utána a bal lábára, ő pedig vissza. Utána a bal lábaddal a társad jobb, majd bal lábára passzolsz. Minden feladatot egytől ötig pontoznak, abból számolnak százalékot. Ha kifuttok az időből, nulla pont, ha a tíz passzból háromszor megemelkedik a labda a füvön, akár csak tíz centire (lábtartás), a feladat nulla pont mindkettőtöknek! Persze azt nem tudod, kivel raknak párba a világból. A harmadik feladat egy elméleti kérdés. Például az edzésen te egy csatár, vagy az ellenfél kapujának háttál állsz a tizenhatos vonalánál. Honnan tudod, hogy a védő mögötted hol helyezkedik el? Kéred a fel passzt, aztán mit csinálsz a labdával? (labdarúgás elmélete) A jó válasz, olaszul vagy angolul: “ha a társam a lábam közepére passzolja a labdát, akkor a védő pontosan mögöttem van, ha nem fogja a mezem, visszapasszolom a labdát, és egy megtévesztő mozdulattal kibillentem, majd elfutok mellette. Ha a labda a bal lábam felé jön tőlem ötven centiméterre, akkor a védő a jobb oldalamon áll, hiszen a nekem passzoló játékostársam látja, és ezzel tudatja velem, hol védekezik az ellenfél. Ekkor szintén egy megtévesztő mozdulattal, testcsellel kibillentem az egyensúlyából és elviszem mellette a labdát A másik lábra ugyanez csak a fordítottja. Egy érdekesség, Deák Martintól az angolja miatt levontak huszonöt százalékot. Ennek kapcsán ennyit mondtak: “Hungarians do not understand English.” Lefordítva: a magyarok nem értik az angol nyelvet. Pedig évek óta angolt tanul és még külön tanárhoz is járt az utazás előtt! Most nyáron másodszor is visszamentünk volna vele, mert a tavalyi megmérettetés után kapott egy év felkészülési időt, csak közbeszólt a vírus.

– Az utánpótlás mellett felnőttcsapatot is versenyeztethetnek majd, vagy kimondható, hogy csak a fiatalokra koncentrálnak?

– Jó a kérdés, de a válaszhoz azt kellene tisztázni, ki mit ért fiatalokon és felnőttcsapaton? Sok megyei klub csak a darabszámra törekszik, a labdarúgásban gondolkodik, és nincs minőségi oktatás mellé. Elválik majd, ki akar nálunk sportolni. Gondolom, azok, akiknek tetszik a programunk, aminek az egyik eleme lesz az egyéni labdarúgás képzése, próbajátékra való felkészítés és lehetőség megteremtése. Ezzel párhuzamosan teqball, darts, pingpong, futsal, és sok más szakosztályunk lesz, köztük a ma divatos E-sport is. Bár ebben a kérdésben megoszlanak még a vélemények, hogy sportnak nevezhető-e az E-sport? Egyesek szerint nem, mert a sport valamilyen fizikai erőt igénylő mozgások sorozata. Mint mondtam, a fő szempont a sportolás lehetőségének megteremtése, ezért tanulok és ezért dolgozok.

– Mit gondol, mik azok a tényezők, melyekben többet adhatnak majd a környékbeli fiatalok számára, miben lehet más az önök klubja?

– Dolgozunk a programon, de ez egy, a sportoló szempontjából mindenre kiterjedő, komplex rendszer lesz, és azt gondolom, még korai erről beszélni. Egyébként rengeteg tizenhat-tizenkilenc éves fiatal sportoló keres meg nap mint nap, akinek már a meglévő egyesületénél nincs úgymond “kedve” tovább maradni, mert a körülmények már nem olyanok, mint amikor odakerült. Nem célom senkire ráerőszakolni a mi elméletünket, programunkat. Eljön, kipróbálja, és el tudja dönteni, szeretné-e ezt a fajta képzést.

– Egyébként meglátása szerint a koronavírus miatti válsághelyzet mennyire befolyásolhatja majd a nógrádi futballt?

– A nagypályás nógrádi futball lassan, de szerintem öt éven belül eljut oda, hogy nem lesz csak megye egy, és mondjuk, Nógrád megyei faluk bajnoksága. A megye kettő és három lassan felemészti magát és megszűnik. A megye egy jó esetben nyolc-tízcsapatos lesz, ahol a városok csapatai játszanak. Salgótarján, Balassagyarmat, Bátonyterenye, Pásztó, illetve Szécsény. Egész egyszerűen az MLSZ nem érti meg Budapesten, hogy nincs annyi gyerek Nógrádban, amennyit megszab az indulási jogokért. Hamarosan a korábbi TAO-s okosságok bezárulnak, ezért nem lesz a huszonöt-harminc éves fizetett játékos fizetésére forrás. Maradnak a falusi lakosok és a barátok. Sok egyesületnek harmincöt-negyven igazolása van felnőttcsapatban, mégsem tud kiállni csak kilenc-tíz fővel, amiből két hamisan van, három meg negyvenöt év körüli. Ez azért nem a vírus miatt van, ugye? Azt gondolom, a vírus a mostani megye hármas csapatokat fogja sújtani. Sok csapat költségét az önkormányzat fizeti, itt orvosi és utazási költségekre célzok. Mivel az állam kevesebb pénzt ad az önkormányzatoknak, így ők is kénytelenek költséget csökkenteni, ami egy falu életében a sport és a kulturális rendezvények költségei lesznek. A polgármesterek nehéz helyzetbe kerülnek, hiszen a falukban ragaszkodtak a polgármesterek a focihoz, mert azt mondják vagy talán gondolják, amelyik faluból eltűnik a foci, az a falu is egy kicsit megszűnik élni. De az is igaz, a műfüves kis pályák kialakítása végett sok falut szerződés köt az MLSZ-programokhoz. Szerintem ez lehet egy valós problémakör ősztől azoknál a csapatoknál, melyek önkormányzati és TAO-s okosságokra alapozták a működésüket. A kispályás teremlabdarúgó bajnokságok szerintem bohózatként jellemezhetőek. Mindenhol az országban futsal labdával, futsal szabályok szerint játszanak vonalra. Salgótarjánban és Balassagyarmaton nem. Bátonyterenyén igen, de ott sem futsal szabályok vannak. A salgótarjáni salakos kispályás torna selejtezőit vonalra játsszák a csapatok a sportcentrumban, majd a csarnokban palánkra folytatják. Elvihetné a vírus ezt a szabályt, de az is lehet, hoz egy másikat, amiben a szervezők még a labda méretét is megváltoztatják azoknak, akik a terembe bejutnak. A nevezési díjakról ne is beszéljünk. Ez a véleményem és meglátásom.

– Végezetül, sok sikert kívánunk a győri Széchenyi Egyetemen májusban esedékes vizsgájához!

– Köszönöm szépen, igyekszem jelesre vizsgázni, valamint remélem, jó sport nagykövete leszek a megyének és hamarosan segíthetem a Nógrád Megyei MLSZ munkáját. Nem szeretnék tanáraimnak, dr. Szabó Tündének, Deutsch Tamásnak, dr. Schmitt Pálnak, és mentoromnak, dr. Kovács Barnabásnak, korábbi barcelonai nagykövetnek csalódást okozni.

 

error: Content is protected !!