,,Térjünk vissza a kispályás bajnokság alapjaihoz!”

A Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. létesítményvezetője, Németh Csaba reméli, kellő létszámú nevezővel tud majd elindulni a városi salakos küzdelemsorozat következő kiírása.

A Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. által ismét kiírásra került megyeszékhelyünk komoly múltra visszatekintő salakos kispályás labdarúgó bajnokságra. A nevezési időszak apropóján az említett szervezet létesítményvezetőjét, a napjainkban már csak öregfiúk vonalon élő SKSE sorsát csapatvezetőként a mai napig szívén viselő Németh Csabát kérdeztük.

– Labdarúgóként az SBTC-ben nevelkedett, majd játszott az SKSE-ben is. Hogyan gondol vissza ezekre az időkre?

– Igen, a Stécénél kezdtem, majd elmentem Nagybátonyba, ahol négy évet töltöttem, közben másfél esztendőt katonáskodtam – vágott bele Németh Csaba. Ezt követően megkeresett az SKSE, sajnos azonban huszonöt évesen be kellett fejeznem az aktív labdarúgást a sérüléseim miatt. Az orvosok azt mondták, azonnal le kell állnom. De hát, amit szeret az ember csinálni, nem tudja abbahagyni, úgyhogy még jó pár évig fociztam, de akkor már edzések nélkül. Hivatalosan az SKSE-től búcsúztam. Nagyon szép évek voltak, amik gyorsan elszálltak. Később vártam három-négy évet, hogy a szabályok adta keretek között kispályán is szerepelhessek. Ez volt az igazi játék, mindig örömmel tettem meg! Rengeteget futballoztam kispályán, jó huszonöt-harminc esztendőt lehúztam ott, egyetlen egy csapatban, a Főiskola színeiben. Sosem voltam egy vándormadár, jó társaságba kerültem. Mindig azt mondtam, ha valakit valahol elfogadnak, illik is ott maradnia, és azokhoz a rendekhez igazodni, amik ott működnek. Aztán durván négy-öt évvel ezelőtt a kispályát is abbahagytam.

– Mivel foglalkozik napjainkban?

– A salgótarjáni Városi Sportcsarnok, Sportcentrum vezetője vagyok, körülbelül tizennyolc éve. Ez a tevékenység azért meghatározza a napi feladatokat, a hétvégéket is, hiszen mindig a rendezvényekhez kell alakítanunk magunkat. De nincs ezzel probléma, ezt bevállaltuk, tesszük a dolgunkat.

– Az SKSE öregfiúk csapatánál is találkozhatunk a nevével. Pontosan hogy néz ki ez a szerepe?

– Régi játékostársammal, Szikora Györggyel csináljuk az egyesületet. Ő az elnök, én pedig a helyettese. Az idősebb játékosokkal próbáljuk életben tartani a csapatot. Sajnos utánpótlásból nem tudunk meríteni, mivel a klub elég rég megszűnt, onnan már nem öregednek ki játékosok. Az ismeretségi körből próbálunk új arcokat bevonni, akik jól érzik magukat és próbálnak beilleszkedni. Egy évben tíz tizenkét mérkőzést játszunk, általában szlovákokkal, például a Losonccal, a Fülekkel, a Fülekpüspökivel, az Ajnácskővel, illetve Nógrádból a Rimóccal. Idén el fogunk indulni egy szlovák öregfiúk bajnokságban, a felsorolt résztvevőkkel, ahová mi is benevezünk. Most már adunk egy keretet ennek az egésznek, hogy ne csak baráti összejövetelekről legyen szó, hanem bajnoki formáról.

– Nemrégiben ismét megkezdődött a szervezés, várják a csapatok jelentkezését a városi salakos bajnokságra. Miképpen vélekedik a salgótarjáni kispályás életről napjainkban?

– Elég elszomorítónak tartom! A város sajátossága, hogy megszűnt a bánya, illetve az ehhez kapcsolódó összes cég, ezáltal rengeteg kispályás csapatnak befellegzett. Gondolok itt a Síküveggyár, az Öblös Üveggyár, a NOTÉV, a STÉSZ, a Főiskola csapataira. Elmentek a munka nélkül maradó emberek, akik pedig maradtak, a cégek támogatása nélkül már nem tudták maguknak megfinanszírozni a kispályás csapatokat. Örültek, ha élelmiszerre jutott nekik. Most ott tartunk, már annyira leépült ez az egész, hogy összességében húsz-huszonöt résztvevővel szoktunk elindulni. Ezzel sincs baj, csak véleményem szerint, már nem azt a célt szolgálja, amit kellene, hogy jól érezze magát az ember a barátaival, hogy mozogjon egy kicsit és a harmadik félidőben is jól érezze magát. Sok embernek ez már feszültséglevezetésnek szolgál, ami nagyon rossz irányba vitte el ezt a dolgot!

– Ön mit tanácsolna az érdeklődőknek, miért nevezzenek a mostani kiírásba?

– A tárgyi feltételek adottak. A közelmúltban kisebb felújításon esett át a sportcentrum, az öltözők régi padlóburkolatát folyamatosan kicseréltük, greslapokat, hidegburkolatot kapott az összes öltöző. Komplex tetőcsere is történt, így már nem várhatóak beázások sem. Kicsit ezek miatt is fejlődtünk, ezáltal is próbálunk javítani az emberek komfortérzetén. Idén egy új taggal, Simon Attilával egészült ki a Versenybizottság. Jó elképzeléseik vannak a fiúknak, amit rendező szervünk is maximálisan támogat. Térjünk vissza a kispályás bajnokság alapjaihoz! Amikor ez az egész elindult, harminc-harmincöt évig zökkenőmentesen működött! Gyakorlatilag egy ember irányításával, és nem voltak problémák soha az ég világon! Most visszatérnénk ehhez az alaphoz. Korábban elindítottunk egy kiírást, amin szerdán egy picit változtattunk. Az amatőr bajnokságban igazolt játékosok is szerepelhetnek, de olyan feltétellel, hogy, aki megye kettőben vagy az alatt játszik, annak el kellett múlnia harmincöt évesnek, aki pedig megye egyben, annak negyven évesnek. Most ezt a korhatárt visszavittük harminc, illetve harmincöt évre! Ez azt jelenti, aki a megye kettőben és az alatt játszik, az amatőrben akkor rúghat labdába, ha elmúlt harminc esztendős, amennyiben pedig valaki a megye egyben focizik, akkor harmincöt fölött kell lennie. A profiban korlátlan az igazolt játékosok száma, csupán a tizenhat éves kort kell betöltenie a pályára lépőknek. A tervezett lebonyolítás szerint az amatőröknél egy vagy két csoportban, a profiknál pedig egy csoportban küzdhetnek majd a résztvevők.

– Mivel lenne elégedett a nevezési idő letelte után, majd a torna közben?

– Akkor, ha nem is nagymértékű, egy kisebb növekedést észrevennénk az indulók számában, illetve ha megfelelő keretek között megmozgatnánk a lakosságot. Legfőképpen pedig akkor, ha majd nem lennének problémák a bajnokságban! Tehát, ha nem fordulnának elő verekedések, és nem a feszültség volna jelen a pályán, hanem az öröm és a játék! Ha ez húsz csapattal valósul meg, akkor is elégedett leszünk, ha ki tudjuk szűrni a problémás elemeket, és tényleg mindenki azért jön ki, hogy jól érezze magát! Ebben az esetben már megérte a változtatás!

error: Content is protected !!