,,Ezt csinálta a felvidéki dödölle!”

Gabora János tudja a XXVII. gáláját megnyerő zalaegerszegi öregfiúk titkát, az ismét jól sikerült tornát szervező sportember büszke rá, hogy ismét Salgótarján felé irányult a honi fociszeretők figyelme.

Mintegy két héttel ezelőtt bonyolították le az immáron XXVII. alkalommal sorra kerülő Gabora Gálát. A nemzetközi jótékonysági öregfiúk kispályás torna a Zalaegerszeg sikerével ért véget, de ami a legfontosabb, a nagy múltra visszatekintő elismert rendezvény kedvezményezettjének számító salgótarjáni Jó Pásztor Katolikus Óvoda több, mint hárommillió forintos támogatásban részesült. Az esemény atyjával, főszervezőjével, Gabora Jánossal aktuális témák kapcsán beszélgettünk.

– Milyen érzések kavarogtak önben a legutóbbi gálát követően?

– Nagyon nagy boldogságot jelentett számomra, amikor a salgótarjáni Jó Pásztor Katolikus Óvoda vezető óvónője a támogatott közösség nevében elérzékenyülve, elcsukló hanggal megköszönte a gálából befolyó adományt, egyúttal azt, hogy rájuk gondoltam – kezdte Gabora János. Bali Imréné elmondta, nem számítottak arra, hogy ilyen sikeres lesz a kezdeményezés, így nem csak a megálmodott sószobát tudják megvalósítani, hanem egyéb eszközöket is fognak vásárolni, de másfajta lehetőségekben is gondolkodnak. Én reméltem, hogy összejöhet ekkora összeg, mint mindig, most is bíztam a csapatomban, a támogatókban. Habár minden évben nehezebb, esztendőről-esztendőre nagyobb a boldogság, hogy ismét sikerült megszervezni ezt a rendezvényt, ami a maga nemében páratlan, hiszen nem pénzt visz el, hanem éppen ellenkezőleg, azt hoz a gyermekeknek. Eddig közel nyolcvannégy millió forintot adott a Gabora Gála a gyermekeknek. Ha egy forintot nem adna, akkor is elmondhatnánk, hogy csodálatos rendezvényről beszélünk, hiszen a közelmúlt legnagyobb magyar labdarúgói vesznek rajta részt, más sportágak olimpikonjai, világbajnokai, politikusok, közéleti személyiségek. Ez egy óriási esemény, és ezzel nem magamat fényezem, hanem azok állítják ezt, akik részt vesznek rajta. A csapatvezetők úgy búcsúztak el tőlem, jövőre akkor is jönnek, ha nem hívom őket, ami nagyon dolog! Ráadásul, mindenki tudja, a jelenlévők jelentős részre anyagi ellenszolgáltatásért jár focizni, kivétel ez alól a Gabora Gála! Itt említeném meg a játékvezetőket, Arany Tamást, Makai Jánost, Varga Gábort és Pál Lászlót, akik hosszú évek óta közmegelégedésre végzik el feladatukat! A salgótarjáni ökölvívó olimpikon, Botos András barátom már második alkalommal támogatta a gálát, aki ezúttal az 1971-es, számára ezüstéremmel záruló madridi Eb-n viselt mezét ajánlotta fel árverésre. A sportereklye végül százötvenezer forintért talált gazdára. 

– Említette, hogy “évről-évre nehezebb” tető alá hozni ezt az eseményt. Mégis, mi ad rendszeresen erőt?

– Most például az, hogy Salgótarján Megyei Jogú Város polgármestere, Fekete Zsolt megköszönte a Real Madrid idehozatalát, és már 2018 februárjában ígéretet tett, hogy teljes mellszélességgel a rendezvény mellett áll. Meg kell említenem továbbá a Becsó-testvéreket, Zsoltot és Károlyt. Zsoltról el kell mondani, hogy évtizedek óta támogatja a gálát, az esemény egyik védnöke, most is nagy biztonságot adott. Ez ugyanígy elmondható dr. Palásthy Tamásról, aki az első gálától kezdve segít! Szintén ide tartozik a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke, Skuczi Nándor, aki szintén mindenben a támogatásáról biztosított. Ki szeretném még emelni a József Attila Művelődési és Konferencia Központ igazgatónőjét, Balogh Katalint, aki nagyon mellettem volt, ahogy az önkormányzat részéről pedig Galló Júliát, a budapesti csapatom összefogóját, Wukovics-Páncsics Diát, a székesfehérvári vonalat képviselő Varga Tamást, illetve végül, de nem utolsósorban a Rocky’s csapatát. Köszönettel tartozom dr. Barrak Ahmad igazgató főorvosnak. Azért, ha elkezd pattogni a labda, bármennyire is jótékonysági eseményről van szó, komolyan veszik a játékot a labdarúgók, így a gála állandó orvosának is mindig van munkája, mert senki nem tud és szeret veszíteni. Régi cimborám, szintén régi támogatóm, Fásy Ádám mindig elhozza hozzánk az aktuális szépségkirálynőt, ráadásul most miatta Nótár Mary is ellátogatott hozzánk, tovább emelve az amúgyis meglévő nívót. Ha már az imént felhoztam, itt kell ugyancsak megemlítenem a mostani gála háziasszonyát, Szick Petrát, aki nem először állt a rendezvény mellé. Bátonyterenye polgármestere, Nagy-Majdon József szintén mindig segít, hosszú évek óta számíthatok rá és a Szekér Fogadó tulajdonosára, Kecskés Attilára. De hosszasan sorolhatnám azokat, akik a siker részét képezik! Ezek az emberek, az óvoda dolgozói, a szülők, mellettük a sok-sok támogató, például a két állandó szálloda, a Galcsik Fogadó és a Hotel Salgó, a barátok adnak nekem olyan lendületet, ami miatt mindig csinálnom kell tovább. Ezért sem tudom abbahagyni! Az ő személyük a garancia arra, hogy ismét sikeres rendezvényt szervezzek!

– A gála kisebbfajta meglepetéssel zárult, a Zalaegerszeg sikerével ért véget a rendezvény.

– Ahogy a gála régi támogatója, Vörös Miklós igazgató úr megígérte, olyan csapatot hozott el, amit senki sem tudott megállítani, készültek a tornára. Hagy áruljak el egy kulisszatitkot. Már pénteken itt voltak. Megkérdeztem az igazgató urat, mit szeretnének vacsorára. Erre azt felelte, minden finom, ne foglalkozzunk velük külön. Mondtam, dehogynem, ha már ilyen rendes, én is hagy kedveskedjek. Erre azt reagálta, van ez a zalai dödölle. Mondom álljon meg a menet, azt felvidéki ganzának hívják! Beszélgettünk, szó szót követett, a lényeg, aznap este borjúpörköltet fogyasztottak ganzával. Humorosan pedig meg is jegyeztem, ezt csinálta a felvidéki dödölle! Az első helyig repítette a zalaegerszegi öregfiúkat! Kiváló játékot mutattak! Ezúton szeretném jelezni a kedves olvasóknak, szombaton tizennégy órától a Sport 1-en lesz látható a mostani gála összefoglalója!

– Ön szerint mi volt a nap legnagyobb pozitívuma?

– Önöknek köszönhetően már korábban is megoszthattam előzetes bizodalmamat, hogy majd a végén elmondhatom, ez lesz a legsikeresebb gála. A Real Madrid látogatásakor négymillió forintot tudtunk adományozni, valamikor a Bólyai Gimnáziumot három és félmillió forinttal tudtuk segíteni, a most befolyó hárommillió-ötvenezer forinttal pedig dobogós helyen vagyunk. A legnagyobb boldogságom az, hogy a kitűzött célt elértük és ismét Salgótarján felé irányult a honi futballszeretők figyelme, ha tovább nem is, legalább egy hétvége erejéig. 

– Esetlegesen milyen negatívumok kapcsán érkezett önhöz visszajelzés?

– Természetesen, egy ilyen rendezvény nem múlhat úgy el, hogy ne legyenek negatív észrevételek is. Hála istennek, ezt inkább mi, szervezők vettük észre, a jövőben pedig igyekszünk majd kiküszöbölni ezeket a hibákat. Azóta nagyon sok tanácsot kaptam barátaimtól, elmondták a véleményüket, mint például, hogy sok a gálacsapat, hosszúra nyúlt a nap, voltak nem feltétlenül szükséges betétműsorok, de ezeket mindannyian jóindulatból mondták el. Ugyancsak negatívum volt, hogy nem figyeltem arra, a gála napján országos szinten voltak szalagavató rendezvények, így emiatt nem voltak annyian, mint korábban. A jövőben az ilyen események meglétével is tisztában kell lennem!

– Úgy hallottuk, a legközelebbi alkalomkor ismét nagy dobásra készül…

– Jövőre lesz százéves a trianoni békeszerződés. Ennek a sajnálatos eseménynek az évfordulójára való tekintettel szervezem a következő tornát. A Parlament Válogatott már most megígérte, hogy országos támogatottságra számíthatok! A 2020-as gálát már akkor elkezdtem szervezni, amikor a Real Madrid volt itt. Végezetül, nagyon meg szeretném köszönni a Nógrádifutball főszerkesztőjének a segítségét, hogy folyamatosan, szinte a gála minden mozzanatáról tudósított a weboldala által!

error: Content is protected !!