Az oroszországi vb nógrádi szemmel

Sorozatunkban megyénkben ismert sportemberekkel követjük nyomon a torna eseményeit.

Hamarosan minden fronton befejeződik az aktuális szezon Nógrád megyében. Míg azonban szűkebb pátriárkánkban nyári pihenőre vonulnak a csapatok, addig “kicsit” odébb, Oroszországban megkezdődik a Föld legkomolyabb érdeklődést kiváltó sporteseménye, a 2018-as világbajnokság. Weboldalunk úgy döntött, az esemény ideje alatt is megpróbálunk állandó rendszerességgel színes anyagokkal beszámolni olvasóinknak, ezért a soros játéknapokat megelőzően mindig megkérünk majd egy ismertségnek örvendő nógrádi származású személyt, hogy mondja el várakozásait az adott mérkőzésekről. Újabb epizódunkban az SBTC egykori futballistája, Balga József (Dodi) foglalta össze véleményét a szerdán esedékes meccsek kapcsán, nézzük meg a húsz NB I-es mérkőzésen is pályára lépő sportember gondolatait!

– Két-három mérkőzéstől eltekintve, eddig szoros eredmények születtek, nem könnyű legyőzni a “nagyoknak” a “kicsiket” sem – kezdte Balga József. Persze még az elején járunk, a favoritok fel fognak pörögni és a nyolcaddöntőbe az esélyesek fognak (ha nehezen is) bejutni. Feltűnő, hogy sok öngól született és a videóbírónak is köszönhetően a büntetőkben sem volt hiány. Parádésan elvégzett szabadrúgás gólokat is láthattunk. Sokak fanyalognak, hogy olyan csapatok is kijutottak a vb-re, akik nem oda valók. Ez vb, itt földrészek vetélkednek és egy egy “kis” csapat részvétele óriási fejlődési pályára állíthatja az adott földrész labdarúgását. Persze én is hiányolom az olaszokat, hollandokat, skótokat. Nehéz megmondani, ki nyeri a vb-t, én a spanyol válogatottnak szurkolok.

Dánia-Ausztrália: A ma mérkőzés mindkét fél számára sorsdöntő. A dánok győzelmük esetén készülhetnek a nyolcaddöntőre, ha az ausztrálok kikapnak, válthatják a repülőjegyet Sydneyig. A dánok egy szerencsésnek mondható győzelmet szenvedtek ki Peru ellen. Ezt a három pontot elsősorban a kapuban remekül védő Schmeichelnek és a legértékesebb játékosuknak, Eriksennek köszönhették. A szakemberek Európa legdinamikusabban fejlődő csapatai között tartják számon a dánokat, azért is, mert szakítani tudtak a Morten Olsen-éra hagyományos, sokpasszos játékot erőltető stílusával. A három éve a válogatottjuk élén álló norvég kapitány a sokkal direktebb, agresszívabb, gyors játékmódot követeli meg a csapatától. Az egyik hatásos taktikai fegyverük az ellenfél térfelén való letámadás. Ezzel szemben az átalakulóban lévő ausztrál válogatott helyzetét súlyosbítja az átmeneti megoldásokkal eszközölt kapitányváltások. Őket a vb-re kivezető Postecoglu által alkalmazott három-kettő-négy-egyes hadrend után jött a Marwijk által preferált négy-kettő-három-egyes játékrend. Sőt a vb után már új kapitányt jelölt ki az ausztrál szövetség. Ezek után nem csodálkoznék, ha Ausztrália csont nélkül zúgna ki a csoportkörből. Tippem: dán győzelem.

Franciaország-Peru: A franciák szerintem nem tudnak még egyszer olyan gyengén játszani, mint az elmúlt mérkőzésen. Keretük tele van sztárokkal, kiváló játékosokkal, fordulóról-fordulóra fog javulni a játékuk, amit már Peru ellen is fognak bizonyítani. Mbappétól és Griezmanntól gólokat várok. A francia csapat erőssége a labdaszerzés utáni gyors ritmusváltás és a kontrajáték. Gondjaik esetleg a védelmük szélein adódhatnak. Peru csapatként jól funkcionál. Keményen küzdő, fegyelmezett, a labdát jól megbecsülő, szimpatikus csapat. Védekezésüket minősíti, hogy kevés gólt kapnak. Viszont egyénileg kevésbé ismert csapatokban és bajnokságokban edződnek. Ha az egyéni kvalitásokat nézzük, ők a leggyengébbek a csoportban. Tippem: francia győzelem.

Argentína-Horvátország: Mint mindig, ha Argentína játszik, Messire óriási teher nehezedik. Kérdés, hogy birkózik meg a feladattal? Ez lesz-e az utolsó vb-szereplése? Szerintem rendkívül kemény feladat elé néznek az argentinok. Egy nagyon erős Horvátországot kell legyőzniük, ha életben akarják tartani a továbbjutási esélyeiket. Az izlandi mérkőzést látván, nem sok jóval kecsegtet a horvátok elleni találkozó. Van rakás roppant tehetséges támadójuk, Dybala, Agüero, Di Maria, Higuain, és egy zsenijük, Messi személyében, viszont hátul jócskán akadnak gondok. Egyelőre nincs Argentínának igazi nagybetűs csapata. A selejtezőből is csak nehezen kerültek ki a vb-re és közben elfogyasztottak két kapitányt. Ennek ellenére továbbjutásukat várom a csoportból. Horvátország kerete kiváló labdarúgókból áll, Európa hírű csapatokban játszanak a meghatározó játékosai (Rakitic, Modric, Kovacic, Mandzukic). Az első fordulóban magabiztosan nyertek Nigéria ellen, így a három pont birtokában a továbbjutás szempontjából egy döntetlen sem lenne kudarc számukra. Tippem: Argentína nyer vagy döntetlen.

error: Content is protected !!